Μενού Ροή
Η Αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε μεγάλη ενεργειακή αστάθεια. Αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε σχέδια για τη μεγαλύτερη επέκταση της βρετανικής πυρηνικής ενέργειας των τελευταίων 70 ετών, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση των λογαριασμών κατανάλωσης ενέργειας και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Rishi Sunak, δήλωσε: «Η πυρηνική ενέργεια είναι το τέλειο αντίδοτο στις ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βρετανία - είναι πράσινο, φθηνότερο μακροπρόθεσμα και θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου μακροπρόθεσμα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να τετραπλασιάσει την παραγωγή πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050 και να επενδύσει στην εγχώρια παραγωγή, παρατείνοντας παράλληλα τη διάρκεια ζωής των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Όσον αφορά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, την Γαλλία, παρά τις γερμανικές πιέσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρόκειται να κατασκευάσει έως και 14 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες για να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια και να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Στόχος της Γαλλίας είναι να μειώσει την εξάρτησή της από ορυκτά καύσιμα από 60% σε 40% έως το 2035.

Η Σουηδία και η Ουγγαρία επεκτείνουν επίσης την πυρηνική παραγωγή τους , με τη Σουηδία να σηκώνει το καπάκι του αντιδραστήρα της και την Ουγγαρία να συνεχίζει το μεγάλης κλίμακας έργο Paks-2.

Ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες απομακρύνονται από την πυρηνική ενέργεια υπέρ των εναλλακτικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πολλές θεωρούν την επέκταση της πυρηνικής ικανότητας της περιοχής ως κλειδί για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την επίτευξη μιας πράσινης μετάβασης

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας