Μενού Ροή
manousakis sdoukou saudi.
Saudi Greek Interconnection SA: Σύμπραξη "ΑΔΜΗΕ - National Grid S.A- Saudi Electricity Company για την ηλεκτρική διασύνδεση με τη Σαουδική Αραβία

Άλλη μια εταιρεία για την ενίσχυση του προγράμματος διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων, που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, στήνει ο ΑΔΜΗΕ. Ο λόγος για μια κοινή εταιρεία, με ισόποση συμμετοχή, με 50%, του ΑΔΜΗΕ και του  Διαχειριστή του δικτύου της Σαουδικής Αραβίας, τη National Grid S.A- Saudi Electricity Company, που θα αποτελέσει το εταιρικό σχήμα, που θα “τρέξει” τις απαραίτητες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας.

Η εταιρεία θα ονομάζεται Saudi Greek Interconnection SA και θα έχει μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ. Διευθύνων σύμβουλος είναι ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, πρόεδρος ο Alsaadi Walleed και μέλη οι Παναγιώτης Μιχαλόπουλος και Προκόπης Μαυρωνάς εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ και εκ μέρους της Σαουδαραβικής εταιρίας οι Almuhaiza Abdulaziz, ο οποίος είναι και οικονομικός διευθυντής της νέας εταιρείας.  

Όπως προβλέπεται στο καταστατικό της εταιρείας που αναρτήθηκε χθες στο  ΓΕΜΗ σκοπός της είναι η εκπόνηση της συνολικής μελέτης αλλά και επί μέρους μελετών εμπορικής βιωσιμότητας της  ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας με καλωδίου HVDC. Επίσης στο καταστατικό της εταιρείας προβλέπεται ότι σκοπός της είναι «η διενέργεια οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας και συναφούς πράξης και ενέργειας για την εκτέλεση του έργου».

Με βάση το καταστατικό για την επίτευξη του σκοπού της η εταιρεία δύναται να συνεργάζεται με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην Ελλάδα ή / και το εξωτερικό και να συνάπτει συμφωνίες ή συμβάσεις κάθε είδους. Η διάρκεια ζωής της εταιρίας έχει οριστεί πενταετής δηλαδή έως τον Φεβρουάριο του 2029.

Επίσης, όπως προβλέπεται, η Γενική Συνέλευση συνέρχεται υποχρεωτικά στην έδρα της εταιρείας ή στην περιφέρεια άλλου δήμου εντός της περιφέρειας της έδρας της Saudi Greek Interconnection SA. Η Γενική Συνέλευση, ωστόσο, μπορεί  να συνεδριάζει οπουδήποτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, εφόσον στη Συνέλευση παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται μέτοχοι που εκπροσωπούν το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου και δεν αντιλέγει κανείς στην πραγματοποίηση της συνεδρίασης και τη λήψη αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμπραξη του ΑΔΜΗΕ και της σαουδαραβικής National Grid S.A είναι συνέχεια της συμφωνίας μετόχων που είχε υπογραφεί μεταξύ των δυο, τον περασμένο Σεπτέμβριο με απώτερο στόχο για την ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.

Η συμφωνία των  μετόχων είχε υπογραφεί στο περιθώριο των συζητήσεων που είχε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, με τον βοηθό υπουργό Ενέργειας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, υπεύθυνο για θέματα Ηλεκτρισμού, Nasser Hadi Al- Qahtani.

Ουσιαστικά το σχήμα εμπεδώνει την απόφαση των ενπλεκομένων πλευρών να προχωρήσουν στο φιλόδοξο σχέδιο, για τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού διαδρόμου μεταξύ Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης που θα περιλαμβάνει αγωγούς και δίκτυα για ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο. Στο διάδρομο αυτό η Σαουδική Αραβία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και η χώρα μας , επιδιώκει να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο.

Η σύμπραξη των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας έρχεται σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022 και των συνομιλιών που είχε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Συμφωνητικό (MoU) που είχε υπογραφεί τότε για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα πεδία έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία της Saudi Greek Interconnection, που αποτελεί, ουσιαστικά, το πρώτο πεδίο εξειδίκευσης της συνεργασίας αυτής.

Η συμφωνία με τη National Grid εντάσσεται στη στρατηγική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του ΑΔΜΗΕ να συμμετάσχουν, ενεργά, στην υλοποίηση των μεγάλων ενεργειακών διαδρόμων για τη μεταφορά προς την Ευρώπη καθαρής ενέργειας από τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας