Μενού Ροή
«Πράσινα πιστοποιητικά»: Ανοίγει ο δρόμος για τις δημοπρασίες - Οι "βολές" του ΕΣΠΕΝ και οι παρατηρήσεις της ΔΕΗ

Ένα σημαντικό βήμα για να μπει στην ενεργειακή καθημερινότητα ένα βασικό εργαλείο για τον πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων γίνεται με την επικαιροποιημένη εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ για τον Κανονισμό Δημοπρασιών Εγγυήσεων Προέλευσης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση χθες από  τη ΡΑΑΕΥ.

Η κίνηση αυτή της Αρχής είναι η απαραίτητη προϋπόθεση   για να ξεκινήσει  η δημοπράτηση των λεγόμενων «πράσινων πιστοποιητικών».

Όπως αναφέρεται, στην εισήγηση του Διαχειριστή θα διενεργούνται από τρεις έως 12 Δημοπρασίες Εγγυήσεων Προέλευσης ετησίως, οι οποίες θα διενεργούνται ηλεκτρονικά, ενώ κάθε μια από αυτές θα αφορά αποκλειστικά ένα προϊόν και θα ολοκληρώνεται σε έναν γύρο. Η Τιμή Εκκίνησης θα ορίζεται για κάθε Δημοπρασία χωριστά, όπως και οι όροι της κάθε Δημοπρασίας. Η περίοδος Διαπραγμάτευσης θα διαρκεί 30 λεπτά κατ’ ελάχιστον και ο ΔΑΠΕΕΠ έχει το δικαίωμα να την παρατείνει για λόγους ανταγωνισμού.

Αναλυτικά σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ οι Δημοπρασίες Εγγυήσεων Προέλευσης θα διεξάγονται ως εξής:

  • Η Δημοπρασία, διενεργείται ηλεκτρονικά και αφορά αποκλειστικά ένα προϊόν, διεξάγεται σε ένα γύρο (single round), με πολλαπλές προσφορές (multiple sealed bids) όπου ο κάθε Συμμετέχων στον οποίο κατακυρώνονται οι Εγγυήσεις Προέλευσης καταβάλλει την προσφορά του (pay-as-bid).
  • Κάθε Δημοπρασία διενεργείται διακριτά από οποιαδήποτε άλλη. Κατά τη διάρκεια μίας Συνεδρίας, μπορούν να διενεργούνται περισσότερες από μια Δημοπρασίες.
  • Κάθε χρόνο διενεργούνται από 3 έως 12 Δημοπρασίες ΕΠ σε τακτά χρονικά διαστήματα, το πρόγραμμα των οποίων δημοσιεύεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους για το επόμενο έτος και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον το δεκαπενθήμερο, κατά το οποίο προγραμματίζεται να διεξαχθεί εκάστη Δημοπρασία. Οι λεπτομέρειες περί εκάστης Δημοπρασίας, ιδίως δε η ημερομηνία και η ώρα διεξαγωγής της, οριστικοποιούνται και δημοσιεύονται κατά την ανακοίνωση διενέργειας της Δημοπρασίας. Το πρόγραμμα των Δημοπρασιών μπορεί να τροποποιείται από τον ΔΑΠΕΕΠ.
  • Ο ΔΑΠΕΕΠ ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του, τουλάχιστον 15 ημέρες πριν τη διενέργεια εκάστης Δημοπρασίας, την τελική ημερομηνία και ώρα διενέργειας της, η οποία δύναται να αποκλίνει από τον αρχικό προγραμματισμό που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, και ταυτόχρονα αναρτά το τεχνικό φύλλο της Δημοπρασίας.
  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν συμπληρωματικές πληροφορίες ή διευκρινίσεις σχετικά με την εκάστοτε Δημοπρασία υποβάλλοντας εγγράφως στον ΔΑΠΕΕΠ ερωτήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι και οι Συμμετέχοντες δεν δικαιούνται να επικαλούνται προφορικές απαντήσεις - διευκρινίσεις του ΔΑΠΕΕΠ.
  • Το νόμισμα στο οποίο διεξάγεται η Δημοπρασία είναι το ευρώ.
  • Η Περίοδος Διαπραγμάτευσης διαρκεί 30 λεπτά κατ’ελάχιστον και ο ΔΑΠΕΕΠ έχει το δικαίωμα να την παρατείνει για λόγους ανταγωνισμού και περαιτέρω επαύξησης του τελικού τιμήματος.
  • Η Τιμή Εκκίνησης ορίζεται για κάθε Δημοπρασία χωριστά και περιλαμβάνεται στα στοιχεία της Δημοπρασίας.
  • Ως Τιμή Εκκίνησης κάθε Δημοπρασίας ορίζεται το 10% της τιμής της χαμηλότερης Προσφοράς που ικανοποιήθηκε για το σύνολο ή μέρος της Ζητούμενης Ποσότητας στην πλέον πρόσφατη Δημοπρασία ομοειδούς ή παρόμοιου προϊόντος, ή διαφορετική τιμή, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
  • Σε κάθε Δημοπρασία μπορεί να συμπεριληφθεί ποσότητα ΕΠ που δεν διατέθηκε σε προηγούμενη Δημοπρασία (αδιάθετη ποσότητα).

 

Οι παρατηρήσεις του ΕΣΠΕΝ και τα “πυρά” στη ΔΕΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη δημόσια διαβούλευση, που είχε προηγηθεί πριν επικαιροποιήσει την εισήγησή του ο ΔΑΠΕΕΠ,  ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) έθεσε θέμα παραβίασης των όρων του ανταγωνισμού αφού μόνο η ΔΕΗ διαθέτει Εγγυήσεις Προέλευσης από υδροηλεκτρική παραγωγή ρεύματος. 

Μάλιστα ο Σύνδεσμος υποστήριξε ότι για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού πρέπει να αντιμετωπιστεί η «ασυμμετρία» που προκύπτει από την αποκλειστική κατανομή στη ΔΕΗ, των Εγγυήσεων Προέλευσης που πιστοποιούν την υδροηλεκτρική παραγωγή.

Συγκεκριμένα ο ΕΣΠΕΝ ανέφερε ότι: «Η έκδοση των Εγγυήσεων Προέλευσης των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών αποκλειστικά υπέρ της δεσπόζουσας επιχείρησης, δεδομένης και της έλλειψης ενός σαφώς καθορισμένου πλαισίου για την παραχώρηση εκμετάλλευσης των σχετικών υδάτινων πόρων, επιτείνει τη δομική ασσυμετρία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως αναφορικά με τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες στους οποίους η δεσπόζουσα επιχείρηση είναι ήδη σε θέση να προσφέρει περιβαλλοντικά προϊόντα, απαλλαγμένα από το κόστος των Εγγυήσεων Προέλευσης».

Από την πλευρά της η ΔΕΗ, καταθέτοντας, από την πλευρά της στη φάση αυτή της δημόσιας διαβούλευσης, τις απόψεις της ζήτησε την κατά το δυνατόν ταχύτερη σύνδεση του πληροφοριακού συστήματος που λειτουργεί ο ΔΑΠΕΕΠ με τα ευρωπαϊκά μητρώα και την πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φορέων έκδοσης Εγγυήσεων προέλευσης (ΑΙΒ), ώστε να καταστεί εφικτή η τυποποιημένη εμπορία Εγγυήσεων Προέλευσης που εκδίδονται στην Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές αγορές. Επίσης η ΔΕΗ θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στις δημοπρασίες σε εμπόρους και άλλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που συμμετέχουν στις ελληνικές αγορές καθώς έτσι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Σε ότι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των δημοπρασιών η ΔΕΗ θεωρεί απαραίτητο να προβλέπεται η δυνατότητα σύντομης παράτασης υποβολής προσφορών. Αίτημα που όπως φαίνεται από την εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ έγινε αποδεκτό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας