Μενού Ροή
Να ανοίξει η χρηματοδότηση της ΕΕ για τα πυρηνικά ζητά το μπλοκ των 12

Για πρώτη φορά συναντήθηκαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι των κρατών μελών της πυρηνικής συμμαχίας, από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία. Η Ιταλία και το Βέλγιο –που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έως τον Ιούλιο– συμμετείχαν επίσης ως παρατηρητές.

Για πρώτη φορά, η συμμαχία συναντήθηκε χωρίς τον εμπνευστή της, την πρώην υπουργό ενεργειακής μετάβασης της Γαλλίας Agnès Pannier-Runacher, η οποία αντικαταστάθηκε από τον υπουργό Οικονομίας Bruno Le Maire και τον υπουργό του εκπρόσωπο για την ενέργεια, Roland Lescure.

Στη συνάντηση, τα κράτη που είναι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας επανέλαβαν την έκκλησή τους να τερματιστούν οι οικονομικές διακρίσεις κατά της ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα . «Συζητήσαμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε μια ομάδα εργασίας για τα ευρωπαϊκά μέσα για την ανάπτυξη πυρηνικών αντιδραστήρων στην ΕΕ και τη σχετική ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας εντός της πυρηνικής συμμαχίας», αναφέρει η κοινή δήλωση της συμμαχίας.

Στόχος είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες και τα οφέλη των χρηματοδοτικών μέσων, όπως η στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ταμείο Καινοτομίας, οι κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις ή τα «σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».

Ενώ η πυρηνική συμμαχία εξακολουθεί να βρίσκει βηματισμό, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια αυξανόμενη αναγνώριση των πλεονεκτημάτων της πυρηνικής ενέργειας, από τον νόμο Net Zero Industry Act (NZIA), ο οποίος στοχεύει να τονώσει την εγκατάσταση των βιομηχανιών που απαιτούνται για τη μετάβαση στην Ευρώπη στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) και την επίσημη έναρξη μιας βιομηχανικής συμμαχίας για την ανάπτυξη SMR στην Ευρώπη.

Το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε στις 6 Φεβρουαρίου να χαρακτηρίσουν την πυρηνική ενέργεια ως στρατηγική τεχνολογία για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ΕΕ, μετά από μήνες έντονων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες σχετικά με τον νόμο Net-Zero Industry Act (NZIA).
 

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)


Η αρμοδιότητα της ΕΤΕπ δεν την αποκλείει να επενδύσει στην πυρηνική ενέργεια, παρόλο που τα διοικητικά όργανα της τράπεζας δεν ήταν υπέρ τέτοιων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια. «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χρηματοδοτήσει έως και 7 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων στην πυρηνική ενέργεια. Μετά το 2000, ο αριθμός ήταν μόλις ένα δισεκατομμύριο», είπε ο Le Maire.

Η επικεφαλής της ΕΤΕπ από την 1η Ιανουαρίου 2024, η πρώην αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Nadia Calviño κατέστησε σαφές ότι τάσσεται υπέρ της χρηματοδότησης της πυρηνικής ενέργειας. Για τους μεγαλύτερους αντιδραστήρες, τα πράγματα είναι πιθανό να είναι πιο περίπλοκα, ιδίως καθώς οι επενδυτικές αποφάσεις χρειάζονται την έγκριση όλων των κρατών μελών. Ωστόσο, «αν η Γερμανία είναι αντίθετη, δεν νομίζω ότι μπορεί να προκύψει ένα έργο», είπε στο Euractiv France μια πηγή εντός της ΕΤΕπ.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας