Μενού Ροή
Η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY στην ατζέντα της Κυριακάτικης συνάντησης Μητσοτάκη - Σίσι

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει ο πρωθυπουργός την Κυριακή, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο, ενώ στην ατζέντα περιλαμβάνεται και διμερής συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Σίσι.


Ο ρόλος της Αιγύπτου είναι κομβικός για την περιοχή της Νότιας Μεσογείου και η χώρα μας έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με το Κάιρο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν εκεί αναγνωρίζοντας τον σημαντικό και κρίσιμο ρόλο του, ενώ υπάρχει αμοιβαία βούληση για  περαιτέρω εδραίωση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών σε μια σειρά από τομείς με αιχμή το μεταναστευτικό και την ενέργεια. Γι αυτό και ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων θα είναι η ενέργεια, η πράσινη μετάβαση και οι ΑΠΕ. Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα υπόσχεται αμοιβαία οφέλη, δημιουργώντας ένα ανθεκτικό ενεργειακό δίκτυο που υπερβαίνει τα γεωγραφικά σύνορα και ενισχύει τη στρατηγική συμμαχία μεταξύ Καΐρου , Αθήνας αλλά και γενικότερα της ΕΕ.

Από πλευράς Βρυξελλών δεν αποκλείουν και την σύναψη μίας συμφωνίας ΕΕ-Αιγύπτου στο θέμα της ενέργειας. Ο Ερίκ Μαμέρ, εκπρόσωπος της Επιτροπής, σε σχετική ερώτηση απάντησε πως «Σκοπός είναι η ενίσχυση της συνολικής εταιρικής σχέσης με την Αίγυπτο και είναι σαφές ότι η ενέργεια είναι μια σημαντική διάσταση. Η Πρόεδρος της Επιτροπής έχει επισκεφτεί και παλαιότερα την Αίγυπτο, ιδίως για να συζητήσει πώς να αναπτυχθούν οι ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Αιγύπτου, για παράδειγμα στον τομέα του Καθαρού Υδρογόνου και της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές γενικότερα. Ναι, η ενέργεια είναι στο μενού των συζητήσεων με την Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας εκεί αυτό το Σαββατοκύριακο».
 

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου (GREGY)
 

Στο τετ-α-τετ Μητσοτάκη - Σίσι θα μπει στο τραπέζι και το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου (GREGY) , που φέρνει την Ελλάδα στο προσκήνιο της πράσινης μετάβασης στην Μεσόγειο. Το έργο άλλωστε έχει την αμέριστη υποστήριξη των δύο ανδρών. Το GREGY δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες αλλά και την Ευρώπη, αφού ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της Ένωσης για ταχύτερη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, με τη μεταφορά αποκλειστικά πράσινης ενέργειας που παράγεται στην Αίγυπτο.  Το GRECY, ισχύος 3.000 MW, θα μεταφέρει ρεύμα από ΑΠΕ, απ’ ευθείας από την Αίγυπτο στην Αττική, απ’ όπου θα μπορούν να γίνονται και εξαγωγές μέσω των διεθνών διασυνδέσεων του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού. Μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας θα καταναλώνεται από την Ελληνική Βιομηχανία και ένα τρίτο μέρος της θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Υπολογίζεται ότι θα υποκαθιστά 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2  κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Το σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης  βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση αφού την περίοδο αυτή θα πραγματοποιηθούν οι μελέτες που θα δείξουν τα τελικά κόστη του GREGY, οι περιβαλλοντικές μελέτες αλλά και μελέτη για τον καθορισμό της διαδρομής των θαλάσσιων καλωδίων σύνδεσης. Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις για την ευρωπαϊκή του χρηματοδότηση. Ο όμιλος Κοπελούζου έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ και τον αντίστοιχο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου με σκοπό τη σύσταση κοινής εταιρείας, στην οποία οι τρεις εταιρείες θα συμμετέχουν με ίσα μερίδια. Από την πλευρά του ομίλου Κοπελούζου, το έργο προωθείται από την εταιρία ELICA.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας