Μενού Ροή
Παράταση από την ΕΔΕΥΕΠ μέχρι τον Μάρτιο του 2025 για το «Block 2»

Παράταση για έναν χρόνο έως τα μέσα Μαρτίου του 2025 δόθηκε από την ΕΔΕΥΕΠ για το ερευνητικό πρόγραμμα στο Μπλόκ «Ιόνιο 2», το οποίο έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Energean- HELLENiQ Energy.

Μετά από αίτημα της εταιρείας Energean Hellas Ltd., η οποία είναι operator στην κοινοπραξία, με το οποίο ζητήθηκε περαιτέρω παράταση κατά 18 μήνες της Πρώτης Φάσης του Βασικού Σταδίου ερευνών, η ΕΔΕΥΕΠ αποδέχθηκε εν μέρει το αίτημα, συναινώντας σε παράταση κατά 12 μήνες.

Στην απόφαση, σημειώνεται ότι δυνάμει του άρθρου 30.2 της από 31.10.2017 Σύμβασης Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Περιοχή 2, Ιόνιο Πέλαγος», παρέχεται η συναίνεση του Εκμισθωτή στην παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Μισθωτή κατά δώδεκα μήνες, ήτοι μέχρι και την 14η Μαρτίου 2025, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Μισθωτή για την εξασφάλιση μιας κατάλληλης χερσαίας εφοδιαστικής βάσης, ώστε να ληφθεί η απόφαση του Μισθωτή για το αν θα προχωρήσει στην Δεύτερη Φάση στην οποία ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί η όρυξη ερευνητικής γεώτρησης.

Ακόμη, προστίθεται ότι «μετά την κατά τα ανωτέρω εκπλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών της Πρώτης Φάσης του Βασικού Σταδίου Ερευνών, ο Μισθωτής υποβάλλει, έως την 14η Μαρτίου 2025, την γνωστοποίηση του άρθρου 2.1(β) της Σύμβασης με την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπληρώσει το Πρόγραμμα Ελαχίστων Εργασιών, την Υποχρέωση Ελάχιστης Δαπάνης της Δεύτερης Φάσης του Βασικού Σταδίου Ερευνών και τις συναφείς με τη γνωστοποίηση αυτή υποχρεώσεις του. Με τη γνωστοποίηση αυτή εκκινεί η Δεύτερη Φάση του Βασικού Σταδίου Ερευνών».

Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά «στην ανάγκη συνέχισης και ολοκλήρωσης της έρευνας για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια «Περιοχή 2» του Ιονίου Πελάγους για την προώθηση και διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος».

Το «Μπλοκ 2» βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, 30 χλμ. δυτικά της Κέρκυρας και το δυτικό όριο του, είναι το θαλάσσιο όριο Ελλάδας-Ιταλίας. Τα βάθη του νερού κυμαίνονται από 500 μ. έως 1.500 μ. και η περιοχή ανήκει στη γεωλογική ενότητα της Απούλιας πλατφόρμας. Η ύπαρξη επιβεβαιωμένου πετρελαϊκού συστήματος στη Δυτική Ελλάδα (Δυτικό Κατάκολο) και στην Αδριατική Θάλασσα καθιστούν την εν λόγω περιοχή ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα.
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας