Μενού Ροή
ΑΠΕ
DW: Ελλάδα και Ιταλία ανταγωνίζονται για την αιγυπτιακή ενέργεια

Εδώ και καιρό έχουν γίνει γνωστά τα ενεργειακά σχέδια Ελλάδας και Αιγύπτου: στα πλαίσια του “Project Gregy” ("Greece-Egypt Interconnection”) οι δύο χώρες πρόκειται να συνδεθούν μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου, το οποίο θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα – απ’ όπου θα μπορούσε να μεταφέρεται εν συνεχεία και προς τη Βόρεια Ευρώπη.

«Όταν έρχεται στο Κάιρο ο Δημήτρης Κοπελούζος, ανοίγουν μπροστά του όλες οι πόρτες», γράφει ο ανταποκριτής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ. «Προσφάτως ο 74χρονος ιδρυτής και πρόεδρος του Copelouzos Group συναντήθηκε και πάλι με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

[…] Αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Κοπελούζος επισκέπτεται τον Αιγύπτιο πρόεδρο, αυτή τη φορά τα νέα ήταν ιδιαιτέρως θετικά: το Gregy είναι υποψήφιο για τον κατάλογο της ΕΕ με τα “Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος”, τα οποία λαμβάνουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. […] Όμως η Ελλάδα δεν είναι το μοναδικό κράτος-μέλος που δείχνει ενδιαφέρον για την πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο», τονίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος υπενθυμίζοντας πως, στην ευρωπαϊκή αποστολή που μετέβη την περασμένη Κυριακή (17 Μαρτίου) στο Κάιρο, βρισκόταν τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης όσο και η Ιταλίδα ομόλογός του Τζόρτζια Μελόνι.

«Τα ιταλικά σχέδια αφορούν ένα έργο τεραστίων διαστάσεων: […] ο σχεδιαζόμενος διάδρομος ονόματι “Green Vein” (“Πράσινη Αρτηρία”), που θα διανύει μία απόσταση 2.800 χιλιομέτρων, έχει χωρητικότητα 3 GW και θα μπορούσε να καλύπτει περίπου το 5% της μέγιστης ζήτησης ενέργειας στην Ιταλία».

Ωστόσο το Green Vein «απέχει ακόμη πολύ από την υλοποίηση. […] Η Ελλάδα αντιθέτως βρίσκεται πολλά βήματα πιο μπροστά. Ο Κοπελούζος εργάζεται γύρω από την ιδέα αυτή ήδη από το 2008 και οι κυβερνήσεις στην Αθήνα και το Κάιρο υποστηρίζουν το πρότζεκτ».

Εξάλλου, «ακόμη και αν το Green Vein θεωρείται στην Ελλάδα ως ανταγωνιστικό του Gregy – ιδίως ως προς την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση –, τα δύο σχέδια θα μπορούσαν να αλληλοσυμπληρωθούν. Ούτως ή άλλως υπάρχει αρκετή ζήτηση για ενέργεια στην Ευρώπη», καταλήγει ο ανταποκριτής της Handelsblatt.

Πηγή: DW

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας