Μενού Ροή
Προχωρούν τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας - Οι στόχοι και τα εργοστάσια

Τα φιλόδοξα σχέδια της Τουρκίας γύρω από την πυρηνική ενέργεια συνεχίζονται. Στόχος μάλιστα σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος είναι να φτάσει τα 7,2 GW πυρηνικής δυναμικότητας έως το 2035 και τα 20 GW έως το 2050 στο ενεργειακό της μείγμα.

"Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπάρχει τεράστιο δυναμικό στη χώρα μας. Θέλουμε να αυξήσουμε την υπάρχουσα χωρητικότητα. Πρέπει όμως να εξισορροπήσουμε αυτούς τους διακοπτόμενους πόρους όπως η ηλιακή και ο άνεμος με το βασικό φορτίο", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ στην ομιλία του στη διήμερη διεθνή εκδήλωση πυρηνικής ενέργειας ATOMEXPO-2024 που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο ρωσικό θέρετρο Σότσι.

Η πυρηνική ενέργεια διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη των στόχων καθαρών μηδενικών εκπομπών της χώρας για το 2053, και για το σκοπό αυτό, προγραμματίζονται άλλοι δύο πυρηνικοί σταθμοί εκτός από τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu.

Ο Μπαϊρακτάρ σημείωσε ότι οι στόχοι που θέτει η Τουρκία στην πυρηνική ενέργεια είναι συμβατοί με τους παγκόσμιους στόχους πυρηνικής ενέργειας και τόνισε ότι :"Στοχεύουμε να φτάσουμε συνολικά σε 12 αντιδραστήρες και πυρηνική ισχύ 15.000 μεγαβάτ, με πιθανώς τέσσερις αντιδραστήρες σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στην Τουρκία. "

Ο Μπαϊρακτάρ εξήγησε ότι το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας, το οποίο περιέγραψε ως «τεράστιο εγχείρημα» είναι σύμφωνο με τη δήλωση που έγινε στην τελευταία διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, COP28, όταν η διεθνής κοινότητα συμφώνησε ότι ο κόσμος πρέπει να τριπλασιάσει την πυρηνική του ικανότητα μέχρι το 2050.

Με την επεκτεινόμενη αγορά ενέργειας της χώρας, η οποία αναμένεται να αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 4% ετησίως τις επόμενες δύο δεκαετίες, απαιτούνται αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με περισσότερη ενέργεια για να ανταποκριθεί στην αύξηση της βιομηχανικής ζήτησης. Για να καλύψει αυτή τη ζήτηση, η Άγκυρα πρόκειται να δώσει προτεραιότητα σε περισσότερη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές καθώς και από πυρηνική ενέργεια.
Για να πετύχει τους στόχους που θέτει η Τουρκία πρόκειται να εγκατασταθούν τέσσερις αντιδραστήρες 4,8 GW στο Akkuyu, άλλοι τέσσερις αντιδραστήρες σε εργοστάσιο στη Σινώπη και τέσσερις ακόμη σε ένα τρίτο εργοστάσιο στην περιοχή της Θράκης. Αναφερόμενος στο έργο στην περιοχή της Θράκης, ο Bayraktar είπε: "Έχουμε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την πλευρά της Θράκης. Πρέπει να περάσουμε τη φάση της συμφωνίας και να προχωρήσουμε στην κατασκευή".  Επιπλέον, επανέλαβε τον στόχο να τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού Akkuyu φέτος, επισημαίνοντας τις προσπάθειες έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες θα συνεισφέρουν επίσης περίπου 5 GW τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια, ένας άλλος τομέας στον οποίο η χώρα θα έδινε επίσης προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια για τη μετάβαση στην ουδετερότητα του άνθρακα.  Για να πετύχει τον στόχο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της χώρας έως το 2053, ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι η χώρα όχι μόνο χρειάζεται να αναπτύξει πυρηνική υποδομή αλλά και να αναπτύξει και να εκπαιδεύσει ένα επαγγελματικό και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για την ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας