Μενού Ροή
papanastasiou
Κυπριακές "βολές" κατά του ΑΔΜΗΕ για το καλώδιο

"Βολές" κατά του ΑΔΜΗΕ εξαπέλυσε εκ νέου ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας,  Γιώργος Παπαναστασίου, με αφορμή την ηλεκτρική διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου, σχετικά με τον διαμοιρασμό των εξόδων μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, τα έξοδα είναι 63% για τους κατοίκους Κύπρου και 37% για τους κατοίκους Ελλάδας, αφού, κατά τον ίδιο, «τεκμηριωμένα το καλώδιο αυτό θα φέρει περισσότερα πλεονεκτήματα στον Κύπριο καταναλωτή».


Είχε προηγηθεί η επιστολή του φορέα υλοποίησης προς τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου, τονίζοντας ότι το έργο έχει αρχίσει να κατασκευάζεται την 1η Ιανουαρίου 2024 και από εκείνη την ημερομηνία θεωρεί ότι πρέπει να ξεκινήσει και η ανάκτηση των δαπανών του από τους καταναλωτές. Από την πλευρά του ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας σε χθεσινές δηλώσεις του σχολίασε ότι «Αυτό είναι θέμα αρχής. Όταν δεν υπάρχει σε λειτουργία ένα καλώδιο δεν δικαιολογείται κανένας να χρεώσει οποιονδήποτε που θα απολαύσει αυτή τη ροή στο μέλλον».
 

Τι λέει η ρυθμιστική απόφαση


Η ανάκτηση εξόδων πάντως πριν τη λειτουργία της διασύνδεσης προβλέπεται από την απόφαση της ΡΑΕΚ το 2023, ωστόσο η ρυθμιστική αρχή της Κύπρου δεν δεν συμφωνεί ότι η χρέωση των καταναλωτών ρεύματος πρέπει να γίνει από τώρα, όπως ζητά επίμονα ο ΑΔΜΗΕ.
 

Η Κυπριακή Δημοκρατία εμμένει στη θέση της για νέα μελέτη κόστους – οφέλους προκειμένου να λάβει τελική επενδυτική απόφαση για τη μετοχική της συμμετοχή στο έργο.  «Προκειμένου οι αποφάσεις που θα ληφθούν να λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους που αφορά ένα τέτοιο έργο, δηλαδή γεωπολιτικές, οικονομικές και ενεργειακές, η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να αναθέσει σε διεθνή οίκο αυτήν την αξιολόγηση», είχε δηλώσει ο πρόσφατα ο Κύπριος ΥΠΕΝ. Σύμφωνα με κυπριακά μέσα, η ΡΑΕΚ δεν πρόκειται να λάβει απόφαση για την έναρξη της ανάκτησης εξόδων από την εταιρεία ειδικού σκοπού Great Sea Interconnector, που ίδρυσε ο ΑΔΜΗΕ, πριν λάβει και αξιολογήσει τη νέα μελέτη κόστους-οφέλους για το έργο. Η κατάθεση της μελέτης αναμένεται στις αρχές Ιουνίου, όπως δήλωσε πρόσφατα ο CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, αρχές Ιουνίου.
 

Η Κυπριακή πλευρά τάραξε τα νερά τον προηγούμενο μήνα θεωρώντας παράτυπο τον τρόπο με τον οποίο ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε το project , που από τον Οκτώβριο του 2023 έχει καταστεί ο καθολικός διάδοχος του Euroasia Interconnector που ήταν ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης. Ο ΑΔΜΗΕ έχει συστήσει για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου την εταιρεία Ειδικού Σκοπού (SPV) «Great Sea Interconnector», στην οποία έχει ανακοινώσει ότι θα εκχωρήσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του έργου κατά τα πρότυπο της Αριάδνης, της 100% θυγατρικής του που κατασκευάζει το μεγάλο ηλεκτρικό καλώδιο Κρήτης – Αττικής. Από την πλευρά του πάντως ο ΑΔΜΗΕ δηλώνει ο ίδιος αποκλειστικός φορέας υλοποίησης του έργου και ζητά από τους ρυθμιστές να προχωρήσουν στην τροποποίηση της CBCA (της διασυνοριακής κατανομής κόστους), προκειμένου να αποτυπωθεί ως project promoter (φορέας υλοποίησης) του έργου, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει από τους δύο ρυθμιστές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας