Μενού Ροή
admie ariadni
Νέες αποχωρήσεις από το διαγωνισμό για το 20% του Αριάδνη Interconnection - Το "αγκάθι" που δείχνει την έξοδο

Μετά την αποχώρηση του αυστραλιανού fund Macquarie από την κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου και τα σχέδια για την εξαγορά του 20% της "Αριάδνης", της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, την πόρτα της εξόδου άνοιξαν και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Ιταλική TERNA.

Οι δύο εταιρείες είχαν περάσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Αριάδνης» κατά 100% θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ και φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης. Όπως ορίζεται από τον διαγωνισμό, οι επενδυτές για το μετοχικό πακέτο του 20% έχουν ρόλο παθητικό. Κανόνας για τους Αυστραλούς της Macquarie  είναι να έχουν λόγο και δικαίωμα ψήφου στο ΔΣ στα έργα όπου αποκτούν μετοχική συμμετοχή. Γι αυτό το λόγο στην "τελευταία στροφή" αποχώρησαν.

Η τράπουλα ξαναμοιράζεται και μετά και από την αποχώρηση των σχημάτων της ΤΕΡΝΑ, παραμένει στην κούρσα της διεκδίκησης η κοινοπραξία της «ΦΑΕΘΩΝ» (συμφερόντων Ομίλου Κοπελούζου) με το fund Meridiam και η που επίσης έχει εξειδίκευση σε έργα υποδομών , και μπήκε μετά την αποχώρηση της Macquarie   αλλά και η κινεζική εταιρεία State Grid, η οποία  διατηρεί μερίδιο 24% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ.

Η υποβολή των οικονομικών προσφορών των σχημάτων έχει παραταθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου. Οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν πάρει πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR) που περιλαμβάνει τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της «Αριάδνη Interconnection» και το υλικό που κρίνεται αναγκαίο για τη διαμόρφωση των οικονομικών προσφορών τους. Μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των προσφορών, θα ξεκινήσει η αξιολόγησή τους από τον ΑΔΜΗΕ.


Μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των προσφορών, θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης από πλευράς ΑΔΜΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος του έργου ανέρχεται στο 1,1 δις. ευρώ.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, μεταφορικής ικανότητας 1 GW βρίσκεται σε τελική φάση κατασκευής. Αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2025 και με την ολοκλήρωσή του, σε συνδυασμό με τη μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης που λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2021, θα άρει την ενεργειακή απομόνωση του νησιού εξασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλειά του  χωρίς τη χρήση των συμβατικών μονάδων, μειώνοντας έτσι το κόστος  παραγωγής και βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την ποιότητα της  παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη όσον αφορά την αναβάθμιση του επιπέδου ηλεκτροδότησης του νησιού, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και φυσικά την αξιοποίηση του δυναμικού σε ΑΠΕ, σε συνδυασμό και με την λειτουργία της μικρής διασύνδεσης, Κρήτη-Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι η θέση σε λειτουργία της μεγάλης διασύνδεσης θα σημάνει δημιουργία πρόσθετου ηλεκτρικού «χώρου» για εγκατάσταση νέων ΑΠΕ περί τα 2,5 GW.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας