Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκαν οι εργασίες του 3ου Ενεργειακού Φόρουμ Τιράνων (3rd Tirana Energy Forum), που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας για τη ΝΑ Ευρώπη (IENE), σε συνεργασία με την εταιρεία SEA Consulting, την Πέμπτη, 30 Μαΐου, στην αλβανική πρωτεύουσα. Άλλη μία καθιερωμένη εκδήλωση του IENE για την ενεργειακή αγορά μίας από τις αναδυόμενες οικονομίες της ΝΑ Ευρώπης συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού αλλά και των περισσότερων “παικτών” και επενδυτών στον ενεργειακό τομέα της Αλβανίας, καθώς, χάρη στη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, πέτυχε τη, σε μεγάλο εύρος, ανάδειξη του δυναμικού της σε όλους τους κλάδους της ενέργειας.
Στο πλαίσιο του 3rd Tirana Energy Forum πραγματοποιήθηκε μια ευρύτερη ανασκόπηση των ενεργειακών πολιτικών που ασκούνται σήμερα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, με έμφαση στις τελευταίες ενεργειακές εξελίξεις στην Αλβανία. Ταυτόχρονα, διερευνήθηκε το πλήρες φάσμα των ενεργειακών πόρων που αξιοποιεί αυτή τη στιγμή η Αλβανία και οι προοπτικές μετασχηματισμού των υποδομών του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και της αγοράς ηλεκτρισμού της χώρας. Παράλληλα, οι ομιλητές των επιμέρους συνεδριών συνέβαλαν, ο καθένας από την πλευρά του, στη χαρτογράφηση των προκλήσεων αλλά και των ευκαιριών που διανοίγονται στους διάφορους ενεργειακούς τομείς.
Οι εργασίες του 3ου Ενεργειακού Φόρουμ Τιράνων ξεκίνησαν με το καλωσόρισμα, εκ μέρους των διοργανωτών, και τις εισαγωγικές παρατηρήσεις του Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ, κ. Κωστή Σταμπολή. Ο κ. Σταμπολής υπογράμμισε τη δέσμευση του Ινστιτούτου να επιβεβαιώνει τον περιφερειακό του ρόλο, τονίζοντας ότι η διοργάνωση του Φόρουμ, με την αδιάλειπτη διεξαγωγή του τα τελευταία χρόνια, συμβάλλει στην υλοποίηση αυτού του στόχου. Στη συνέχεια, τα δικά του εισαγωγικά σχόλια διατύπωσε, εκ μέρους της συνδιοργανώτριας SEA-Consulting, ο Διευθυντής της εταιρείας, κ. Shkelqim Bozgo. Ακολούθως, ο καθηγητής Stavri Dhima, Independent Energy and Risk Assessment Consultant και Senior Partner του IENE στην Αλβανία, περιέγραψε διεξοδικά τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας της χώρας. Εισαγωγικές παρατηρήσεις, με έμφαση στην ελληνική επιχειρηματική παρουσία συνολικά στην αλβανική οικονομία, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Hellenic Business Association of Albania (Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας), κ. Denald George Tafani.
Χαιρετισμό προς το 3rd Tirana Energy Forum απηύθυνε η Α. Ε. Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα, κ. Κωνσταντίνα Καμίτση, η οποία εξήρε τον ρόλο του ΙΕΝΕ στην προώθηση των διακρατικών σχέσεων στη ΝΑ Ευρώπη στον χώρο της ενέργειας.
Θέματα σχετικά με τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της 2ης συνεδρίας του Φόρουμ. Στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονταν ο Υπεύθυνος του Τομέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Δικτύων Μεταφοράς της OST Sh.A., του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της Αλβανίας, κ. Fatjon Zekaj, καθώς και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατηγικής & Σχεδιασμού Ανάπτυξης Συστήματος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), κ. Κωνσταντίνος Τσιρέκης. Μεταξύ άλλων, αναλύθηκε ο κρίσιμος ρόλος του φορτίου βάσης (base load) για τη λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, με ειδική αναφορά στο μεγάλο υδροηλεκτρικό δυναμικό της χώρας και την προοπτική εισαγωγής φυσικού αερίου.
Η 3η συνεδρία ήταν αφιερωμένη στη ρύθμιση και λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας, με ομιλητές τον επικεφαλή του Γραφείου Παρακολούθησης Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στον Αλβανικό Ρυθμιστικό Φορέας Ενέργειας (ERE), κ. Lorenc Kosta, τον CEO του Αλβανικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ALPEX), κ. Sokol Dishnica, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ - PPC Albania Sh.A., κ. Γεώργιο Λάντζα, και τον Principal Consultant της SEA-Consulting, κ. Abaz Aliko.
Στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και την εγχώρια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου επικεντρώθηκε η 4η Συνεδρία, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, o Διευθυντής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στον Τομέα των Υδρογονανθράκων, του Υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Δρ. Ilia Gjermani, και η Μηχανικός Ταμιευτήρων (Reservoir Engineer) της Bankers Petroleum Albania Ltd., κ. Ledina Shuaipi. Μεταξύ άλλων, τονίστηκε το σημαντικό δυναμικό έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που διαθέτει η Αλβανία, μία χώρα με την παλαιότερη ιστορία στον τομέα αυτό στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στις προγραμματισμένες επενδύσεις, καθώς και στη σημαντική συμβολή των εξαγωγών αργού στα οικονομικά της χώρας.
Από το βήμα της 5ης συνεδρίας του 3rd Tirana Energy Forum, ο κ. Κώστας Θεοφύλακτος, Μέλος ΔΕ και Γενικός Γραμματέας του ΙΕΝΕ, καθώς και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Ινστιτούτου, η κ. Claire Schamps, Development Manager της Voltalia Albanie SH.P. K, και η κ. Anita Shushku, Πρόεδρος της Αλβανικής Ένωσης ΑΠΕ (AREA), ανέλυσαν ζητήματα σχετικά με τις ΑΠΕ, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη συμπαραγωγή, τονίζοντας ότι αποκτούν αυξανόμενη σημασία στα κτίρια και τη βιομηχανία και στη βαλκανική αυτή χώρα, στο πλαίσιο των πολιτικών διαχείρισης της ζήτησης.
Τέλος, στον αυξανόμενο ρόλο των ΑΠΕ και ιδιαίτερα η αυξανόμενη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, η οποία, όλα αυτά τα χρόνια, κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών μέσω υδροηλεκτρικών ήταν αφιερωμένη η 6η και τελευταία συνεδρία του 3ου Ενεργειακού Φόρουμ Τιράνων. Οι εργασίες της εκδήλωσης ολοκληρώθηκαν με τις συμπερασματικές παρατηρήσεις εκ μέρους των διοργανωτών.
Το 3rd Tirana Energy Forum του ΙΕΝΕ πραγματοποιήθηκε στο Tirana International Hotel, στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας, ενώ υποστηρίχθηκε από μεγάλες εταιρείες ενέργειας από την Αλβανία και την Ελλάδα. Στρατηγικός Εταίρος του ΙΕΝΕ στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν η Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας (HΒΑΑ), ενώ ως υποστηρικτές συμμετείχαν ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), η Δικηγορική Εταιρεία KG Law Firm και η ενεργειακή εταιρεία EnSCo. Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν το ενεργειακό portal Energia.gr καθώς και το NEGlobal.eu.