Στα ενεργειακά έργα προτεραιότητας τοποθετεί η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Χρίστιαν Μίκοσκι τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου με την Ελλάδα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του τελευταίου στο Macedonian Energy Forum. Όπως δήλωσε ο κ. Μίκοσκι, πρόκειται για σημαντικό έργο το οποίο πάντως για να αξιοποιηθεί πλήρως προϋποθέτει την κατασκευή και άλλων αγωγών προς την Κεντρική Ευρώπη. Την πλήρη στήριξή της στο έργο εξέφρασε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση και η πρέσβης των ΗΠΑ στη Βόρειο Μακεδονία Αντζελα Αγκελερ που τόνισε ότι η θέση του αγωγού σε λειτουργία (εντός του 2025) θα σηματοδοτήσει το τέλος της εξάρτησης της γειτονικής χώρας από τη Ρωσία, θα ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου και θα διευκολύνει τη μετάβαση από τον άνθρακα -που καταλαμβάνει πολύ υψηλό ποσοστό στο ενεργειακό μείγμα της Β. Μακεδονίας) σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας.
Το project που «τρέχει» ο ΔΕΣΦΑ από ελληνικής πλευράς και η Nomagas από πλευράς Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής και η ολοκλήρωσή του τοποθετείται σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα. Προβλέπει την κατασκευή αγωγού συνολικού μήκους 123 χιλιομέτρων που θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης προς το Νεγκότινο μέσω Ευζώνων/Γευγελής συνδέοντας τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και ανοίγοντας στη γειτονική χώρα μια «πύλη» εισόδου τόσο για το αζέρικο αέριο όσο και για τα φορτία LNG που θα εισέρχονται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας μέσω των Τερματικών της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης. Στα τέλη του 2023 ο ΔΕΣΦΑ ανέθεσε στα Σωληνουργεία Κορίνθου (θυγατρική της Cenergy Holdings), σύμβαση αξίας άνω των 27 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και προμήθεια περίπου 56 χλμ. σωλήνων χάλυβα που αφορούν στο ελληνικό σκέλος της διασύνδεσης.
H αρχική χωρητικότητα του αγωγού θα είναι 1,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα όμως επέκτασης στα 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες ώστε ο αγωγός να υιοθετήσει τις κατάλληλες προδιαγραφές για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου.
Αναφερόμενος σε άλλα project τα οποία θα προτεραιοποιήσει, ο κ. Μίκοσκι έκανε ειδική μνεία σε ένα μεγάλο αιολικό πάρκο -μια από τις πρώτες ξένες ενεργειακές επενδύσεις που θα προωθήσει η νέα κυβέρνηση-, το οποίο όπως είπε θα έχει δυναμικότητα 1 ΤWh και θα καλύπτει το 20% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρισμό, ενώ ψηλά στην ατζέντα ανεβαίνουν και οι δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. Ο κ. Μίκοσκι τόνισε επίσης ότι η ενεργειακή μετάβαση θα είναι «μακρά και δαπανηρή διαδικασία», προειδοποιώντας ότι η χώρα του δεν θα κατορθώσει να την ολοκληρώσει χωρίς στήριξη από το εξωτερικό, ιδίως σε ότι αφορά τον κοινωνικό αντίκτυπο της μετάβασης που συνδέεται με το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα για τις 4.000 οικογένειες που εξαρτώνται από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων στη Μπίτολα και το Οσλομετς.