Μενού Ροή
ppa
Πρωταθλητισμό στα διμερή συμβόλαια ενέργειας (PPA) κάνει η Ελλάδα - Η θέση της στην ευρωπαϊκή κατάταξη και ο ρόλος των data centers

Την 8η θέση πανευρωπαϊκά καταλαμβάνει φέτος η Ελλάδα αναφορικά με το μέγεθος της ισχύος που «κλείδωσε» σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρισμού (PPA) σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής Enerdatics, με την χώρα να αναδεικνύεται ως μια από τις ανερχόμενες και πολλά υποσχόμενες αγορές για PPA.

Η συνολική ισχύς που δεσμεύθηκε μέσω εταιρικών PPA στην Ευρώπη από την αρχή του έτους υπερβαίνει τα 6 GW σύμφωνα με την Enerdatics. Η μεγαλύτερη αγορά είναι η Γερμανία -με δραστηριότητα PPA της τάξης του 1,5 GW- που ευνοήθηκε από την παρουσία μεγάλων βιομηχανικών offtakers και τη σταθεροποίηση των τιμών ηλεκτρισμού, η οποία διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των προμηθευτών και των αγοραστών ενέργειας. Ακολουθεί η Ισπανία, όπου φέτος «έκλεισαν» PPA ισχύος 1,1 GW, με κυρίαρχη την παρουσία μεγάλων ομίλων υψηλής τεχνολογίας που συνάπτουν PPA για να προμηθευτούν ηλεκτρισμό που θα τροφοδοτεί τα ενεργοβόρα data centers τους. Κολοσσοί όπως η Microsoft, η Amazon και η Oracle έχουν δεσμεύσει πάνω από 25 δις. ευρώ για νέα data centers φέτος.

Η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Δανία και η Ελλάδα περιλαμβάνονται μεταξύ των «ανερχόμενων αγορών» όπου καταγράφεται αυξημένη κινητικότητα για PPA,  ενώ μεταξύ των πρόσφατων ορόσημων για την αγορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρεται το πρώτο «διασυνοριακό» ή «πολυγεωγραφικό» PPA που σύναψε η EDPR Renewables για λογαριασμό μεγάλης αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας η οποία θα προμηθεύεται πράσινη ενέργεια ισχύος 176 ΜW από φωτοβολταϊκά πάρκα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, αρχής γενομένης από το 2025.

top corporate ppa markets in europe

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σημαντικό «ρεύμα» στα PPA αναμένεται να δώσει η Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και θα  προσδιορίζει ποια έργα ΑΠΕ που έχουν συνάψει PPA με βιομηχανικούς ομίλους θα πάρουν απόλυτη προτεραιότητα για τη λήψη όρων σύνδεσης, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για την ταχεία υλοποίησή τους. Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της EY που αξιολογεί την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών στις ΑΠΕ στις ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου (RECAI) η Ελλάδα πραγματοποίησε άλμα 5 θέσεων στην κατάταξη των πιο ελκυστικών αγορών για σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρισμού (PPA). Στην έκθεση τονίζεται μεταξύ άλλων  ότι «Η αγορά PPA στην Ελλάδα εμφανίζει ενδείξεις ανάπτυξης. Κυριαρχείται από φωτοβολταϊκά projects και λίγες μόνο συμφωνίες που αφορούν σε χερσαία αιολικά. Όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, μεγάλες βιομηχανίες αλλά και όμιλοι υψηλής τεχνολογίας (όπως η Amazon) πρωταγωνιστούν από πλευράς offtakers, ωστόσο ως ένδειξη ωρίμανσης της αγοράς αξιολογείται το πρώτο PPA που συνήφθη με αγοραστή εταιρεία του ευρύτερου δημοσίου τομέα και δη την ΕΥΑΘ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας