“Πεδίον δόξης λαμπρόν» ανοίγεται για την αγορά των μακροπρόθεσμων συμβολαίων προμήθειας ρεύματος (PPA) στην Ελλάδα, η οποία το 2023 μπήκε σε φάση ωρίμανσης, αναδεικνυόμενη ως μια από τις πλέον υποσχόμενες της Ευρώπης.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Aurora Research Ευάγγελος Γαζής, τα PPA έχουν τα εχέγγυα να αναδειχθούν σε βασικό «εργαλείο» για την αποζημίωση σταθμών ΑΠΕ, καθώς υπολογίζεται ότι έως το 2030 περί τα 5 GW νέων έργων ΑΠΕ θα «μπουν στην πρίζα» με όρους αγοράς, χωρίς δηλαδή να περάσουν από το μονοπάτι των ανταγωνιστικών διαδικασιών. Το δε μεγαλύτερο μέρος αυτής της νέας ισχύος θα «περάσει» κατά πάσα πιθανότητα μέσα από PPA, αφού η Aurora υπολογίζει ότι τα έργα ΑΠΕ με PPA θα έχουν κόστος κεφαλαίου κατά 30% χαμηλότερο σε σχέση με τα έργα ΑΠΕ που μπαίνουν απευθείας στην χονδρεμπορική αγορά (merchant), καθώς προσφέρουν μεγαλύτερη ορατότητα για τα μελλοντικά έσοδα σε σχέση με τα merchant έργα, επομένως εκτιμάται ότι θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν με πιο ευνοϊκούς όρους.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Pexapark, από τις αρχές του 2021 -οπότε συνάφθηκε το πρώτο PPA μεταξύ της MYTILINEOS και της Egnatia Group για προμήθεια «πράσινου» ρεύματος από χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 200 MW- έως σήμερα, η ηλεκτρική ενέργεια που έχει δεσμευθεί μέσω PPA στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,7 GW, μέσω 14 διαφορετικών συμφωνιών.
Στο εγγύς μέλλον, σημαντική ώθηση στον κλάδο PPA στην Ελλάδα εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει η νομοθετική ρύθμιση που προώθησε πρόσφατα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (αναμένεται η Υπουργική Απόφαση που θα την εξειδικεύσει), η οποία δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην λήψη όρων σύνδεσης στο ηλεκτρικό δίκτυο -υπό συγκεκριμένους όρους- σε σταθμούς ΑΠΕ που έχουν συνάψει ή θα συνάψουν άμεσα PPA με βιομηχανικούς ομίλους.
Επιφυλακτική για τα αποτελέσματα της ρύθμισης εμφανίζεται πάντως η ενεργοβόρος βιομηχανία, με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνη Κοντολέοντα να σημειώνει από το βήμα του συνεδρίου Power and Gas ότι η σύναψη PPA δεν αποτελεί πανάκεια για το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις κι ότι η τελική Υπουργική Απόφαση που θα εγκρίνει ποια και πόσα ΜW θα περιληφθούν στην περίμετρο της ρύθμισης θα επιβεβαιώσει αν και ποιοι θα ωφεληθούν».
Η Pexapark παρατηρεί ότι η αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας -σε σχέση με τα υψηλά της περιόδου 2022-2023- έχει περιορίσει την ελκυστικότητα και ενδεχομένως να περιορίσει τη ζήτηση για PPA από βιομηχανικούς ομίλους ως εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, επαναφέροντας στο προσκήνιο την χρησιμότητά τους ως εργαλείο μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος των εταιρειών, κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογήσει ένα «πράσινο premium» στις τιμές.
Για το μέλλον πάντως, διέξοδο στο ζήτημα της αναντιστοιχίας της εγχώριας ζήτησης για πράσινη ενέργεια από τις βιομηχανίες και της προσφοράς -ιδίως από φωτοβολταϊκά- θα μπορούσε να αποτελέσει η σύναψη διασυνοριακών PPA, με την Ελλάδα να ακολουθεί το παράδειγμα της Ισπανίας.