Η πυρηνική ενέργεια κάνει ένα δυναμικό come back, υποστηρίζει η Morgan Stanley, καθώς όπως τονίζει σε νέα της έκθεση, πιστεύει πως αυτό που συμβαίνει είναι μια «πυρηνική αναγέννηση» και η αξία της θα αγγίξει το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2050, με τη μορφή επένδυσης κεφαλαίου σε νέα ικανότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Αυτό μεταφράζεται σε τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες το επόμενο διάστημα.
Κατά τον επενδυτικό οίκο, η Κίνα θα ηγηθεί της αύξησης της παγκόσμιας ικανότητας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ενώ μπορεί να υπάρξει μια έκπληξη από τις ΗΠΑ εάν πετύχει τον στόχο της COP28. Στην Κίνα, υπάρχει συνολική δυναμικότητα 261 GW υπό κατασκευή, προγραμματισμένη ή προτεινόμενη, που αντιστοιχεί στο ~50% περίπου της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγικής ικανότητας. Οι ΗΠΑ, όπως προσθέτει, μπορεί επίσης να δουν 200 GW νέας χωρητικότητας εάν πετύχουν τον στόχο της COP28, αλλά το βασικό σενάριο της Morgan Stanley είναι πιο συντηρητικό, υποθέτοντας μόνο 50 GW λόγω διαφόρων προκλήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος εντοπίζει πέντε τάσεις που οδηγούν την αναγέννηση του story της πυρηνικής ενέργειας τις εξής:
Πρώτον, ο νέος στόχος που έθεσε το μεγάλο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή COP28 που διεξήχθη το 2023 απαιτεί τριπλασιασμό της δυναμικότητας της πυρηνικής ενέργειας έως το 2050. Εάν εκπληρωθεί, αυτό σημαίνει επιπλέον πυρηνική δυναμικότητα 740 GW σε 30 χρόνια, από 390 GW τώρα. Ωστόσο, κατά το βασικό σενάριο της Morgan Stanley, θα προστεθούν μόνο 384 GW μέχρι το 2050.
Δεύτερον, η πυρηνική ενέργεια προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την τροφοδοσία της ανάπτυξης της GenAI για τον εντοπισμό κέντρων δεδομένων επί τόπου και την παροχή σταθερής, αδιάλειπτης ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εξωτερικές συνδέσεις. Αυτό θα μείωνε το κόστος ενέργειας των data centers εξαλείφοντας ή μειώνοντας τις χρεώσεις μεταφοράς και διανομής – που μπορεί να αντιπροσωπεύουν έως και το ήμισυ ενός τυπικού λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.
Τρίτον, η πρόσφατη ανάπτυξη βιώσιμης χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ταξινόμησης σε Κίνα, Ιαπωνία και Ευρώπη, και ο νόμος IRA για τον περιορισμό του πληθωρισμού (ΗΠΑ) παρέχουν καλύτερη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του τομέα της πυρηνικής ενέργειας, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλεισμοί. Η Morgan Stanley σημειώνει πως η χρηματοδότηση της πυρηνικής αναγέννησης θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των «πράσινων» ομολόγων.
Επίσης, ο χρόνος κατασκευής, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και οι περιορισμοί ουρανίου παραμένουν βασικοί κίνδυνοι για την πυρηνική ανάπτυξη, με τον οίκο να υπογραμμίζει τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε κάποιες περιπτώσεις και τις υπερβάσεις κόστους. Όπως τονίζει, αυτές οι προκλήσεις στο μέτωπο του κόστους πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Τέλος, μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMR) και η πυρηνική σύντηξη θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι για το τοπίο της πυρηνικής ενέργειας, αν και οι SMR είναι πιθανό να αναπτυχθούν πριν από τη σύντηξη. Μόνο η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία διαθέτουν SMR σε λειτουργία, ενώ οι ΗΠΑ προηγούνται ως προς τον αριθμό των SMR στο στάδιο του σχεδιασμού.
«Εάν πραγματοποιηθεί αυτή η αναγέννηση, η πυρηνική ενέργεια θα παρέχει το 17% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050, από 12% που είναι σήμερα», όπως τονίζει η Morgan Stanley.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικάνικος επενδυτικός οίκος εντοπίζει οκτώ μετοχές οι οποίες και εκτιμά ότι θα επωφεληθούν το περισσότερο από το ισχυρό story της πυρηνικής ενέργειας.
Αυτές είναι οι μετοχές του κλάδου των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με ικανότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, Constellation Energy, Public Service Enterprise Group και Vistra από ΗΠΑ, καθώς και οι CGN Power της Κίνας και η ιαπωνική Kansai Electric.
Επίσης, η εταιρεία εξόρυξης ουρανίου CGN Mining που είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ η οποία δραστηριοποιείται και στην αγορά ουρανίου του Καναδά, και η Paladin Energy που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας, η οποία επανεκκινεί ένα ορυχείο ουρανίου στη Ναμίμπια στη Νότιας Αφρικής.
Τέλος, κορυφαία επιλογή της Morgan Stanley είναι και η Curtiss-Wright, η οποία έχει βαθιές ρίζες στην αεροπορική και αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ, και είναι πάροχο υπηρεσιών και εξοπλισμού σε εταιρείες πυρηνικής ενέργειας.