Μενού Ροή
Société Générale: Μεγάλη επενδυτική ευκαιρία στην πυρηνική ενέργεια – Το comeback της Ευρώπης - Οι 40 μετοχές που θα «τρέξουν»

Μία τεράστια επενδυτική ευκαιρία κρύβεται στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με την Société Générale, η οποία και εντοπίζει 40 stories από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία τα οποία αναμένεται να υπεραποδώσουν σε σχέση με το σύνολο της αγοράς φέτος καθώς και τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Société Générale, η πυρηνική βιομηχανία έχει επιστρέψει στο προσκήνιο, καθώς η πυρηνική ενέργεια είναι μια πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα που θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες να ανταποκριθούν στην επιταγή της ενεργειακής ασφάλειας. 

Τα σενάρια των διεθνών οργανισμών ενέργειας και κλιματικής αλλαγής (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή  των Ηνωμένων Εθνών, Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας - IEA, Δίκτυο για το Πρασίνισμα του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος – NGFS) υποθέτουν ότι η πυρηνική ενέργεια θα αντιπροσωπεύει ένα αυξανόμενο ποσοστό του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας. 

Στην περσινή διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP 28, 22 χώρες ανέλαβαν συλλογική δέσμευση να τριπλασιάσουν την ικανότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας τ έως το 2050 (από τα επίπεδα του 2020), υπογραμμίζοντας τον ζωτικό ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην επίτευξη παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Διακομματική υποστήριξη στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 30% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση πυρηνικής ενέργειας, όπως σημειώνει ο γαλλικός επενδυτικός οίκος .

Το αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και ορυκτά καύσιμα, αλλά η πυρηνική ενέργεια απολαμβάνει διακομματικής υποστήριξης, ανεξάρτητα από το ποιος θα βγει νικητής. Ο Λευκός Οίκος φιλοξένησε πρόσφατα μια σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ενέργεια που επικεντρώθηκε στην απλούστευση της αδειοδότησης των αντιδραστήρων, στην παράταση της υπάρχουσας διάρκειας ζωής των αντιδραστήρων και στην αύξηση της χωρητικότητάς τους.

Ο στρατός των ΗΠΑ θα εκδώσει σύντομα αίτημα για πληροφορίες σχετικά με προηγμένους αντιδραστήρες, συμπεριλαμβανομένων μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων και μικροαντιδραστήρων. Αυτοί μπορούν να προσφέρουν στις αμυντικές εγκαταστάσεις ανθεκτική ενέργεια για χρόνια, ακόμη και κατά τη διάρκεια φυσικής επίθεσης ή κυβερνοεπίθεσης, ακραίων καιρικών συνθηκών, πανδημιών και άλλων αναδυόμενων απειλών που διαταράσσουν τα εμπορικά ενεργειακά δίκτυα.

Οι τιμές του ουρανίου (της “καύσιμης ύλης” της πυρηνικής ενέργειας) σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2023 και συνεχίζει να καταγράφει ράλι, τονίζει η Société Générale. Οι αλυσίδες εφοδιασμού αναδιαμορφώνονται μετά το περσινό πραξικόπημα στον πλούσιο σε ουράνιο Νίγηρα, καθώς και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πράγματι, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προώθησε πρόσφατα το «Νόμο για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού ουρανίου», ο οποίος επιβάλλει την απαγόρευση εισαγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία, εκτός εάν οι εισαγωγείς λάβουν εξαίρεση από τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ.

Το comeback της Ευρώπης

Όπως επισημαίνει η Société Générale, η Ευρώπη έχει μια μεγάλη πυρηνική βιομηχανία που αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας, πίσω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (39%) και τα ορυκτά καύσιμα (36%).

Αν και είναι σημαντική, υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των χωρών, αντανακλώντας διαφορετικές επιλογές πολιτικής. Το υψηλότερο μερίδιο του μείγματος βρίσκεται στη Γαλλία (περίπου τα τρία τέταρτα), σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής/Κεντρικής Ευρώπης και στις σκανδιναβικές χώρες. Από την άλλη πλευρά, αρκετές οικονομίες (συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Πολωνίας) δεν παράγουν ακόμη πυρηνική ενέργεια.

Η πυρηνική ενέργεια έχει μείνει εδώ και πολύ καιρό πίσω σε επίπεδο ΕΕ, δεδομένης της αντιπυρηνικής στάσης της Γερμανίας. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίδρυσε τη νέα Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Συμμαχία για Μικρούς Αρθρωτούς Αντιδραστήρες (SMR) με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης και εγκατάστασης αρθρωτών αντιδραστήρων στην Ευρώπη έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Τον Μάρτιο του 2024, παγκόσμιοι ηγέτες συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ενέργεια, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τους Επιτρόπους της Κομισιόν να συμμετέχουν στην εκδήλωση, τονίζοντας τη νέα στάση της ΕΕ στο θέμα.

Data centers: ο νέος καταλύτης

Η IEA αναμένει ότι η ζήτηση για κέντρα δεδομένων θα αυξηθεί από 460 TWh το 2022 (2% της παγκόσμιας χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας) σε κάπου μεταξύ 650 TWh και 1.050 TWh έως το 2026. Αυτή η αύξηση ισοδυναμεί με την προσθήκη ολόκληρης της κατανάλωσης ενέργειας μιας χώρας όπως η Σουηδία στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας ή η Γερμανία, στο υψηλότερο άκρο.

Οι χειριστές των data centers έχουν σκεφτεί να χρησιμοποιήσουν πυρηνική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους, καθώς τα κέντρα δεδομένων απαιτούν αξιόπιστες ενεργειακές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Για παράδειγμα, τονίζει η Société Générale,  τον περασμένο Μάρτιο η Talen Energy ανακοίνωσε την πώληση ενός campus κέντρου δεδομένων 960 MW στον πάροχο υπηρεσιών cloud Amazon Web Services (AWS) για 650 εκατομμύρια δολάρια.

sg1

Τα 40 ισχυρά stories

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γαλλικός επενδυτικός οίκος δημιούργησε ένα παγκόσμιο «καλάθι» μετοχών που προσφέρει έκθεση στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Το καλάθι αποτελείται από 40 μετοχές εισηγμένες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία, και σε τρεις κλάδους: Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (50%), Βιομηχανία (35%) και Ενέργεια (15%).

Αυτό το καλάθι παρέχει έκθεση σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της πυρηνικής ενέργειας— που εκτείνεται από την εξόρυξη ουρανίου έως τον πυρηνικό εξοπλισμό και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και κατά τη Société Générale αποτελεί μία εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι 40 αυτοί τίτλοι έχουν υπεραποδώσει κατά 30% του παγκόσμιου δείκτη MSCI και από τις αρχές του 2024 καταγράφουν κέρδη 22% έναντι 9% για τον παγκόσμιο δείκτη. Κατά την άποψη του οίκου, οι αποτιμήσεις δεν είναι «τεντωμένες» και οι ούριοι άνεμοι περιλαμβάνουν τη θετική πολιτική δυναμική και τη γεωπολιτική.

Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναμένεται αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή EPS κατά  49% για τις μετοχές του «πυρηνικού καλαθιού» φέτος, σε σύγκριση με μόλις 10% για τις μετοχές του παγκόσμιου δείκτη MSCI.

Οι 40 μετοχές είναι οι εξής:

NextEra Energy – ΗΠΑ

Duke Energy – ΗΠΑ

Dominion Energy – ΗΠΑ

Iberdrola – Ισπανία

Hitachi – Ιαπωνία

Exelon - ΗΠΑ

Xcel Energy - ΗΠΑ

Public Service Ent - ΗΠΑ

Engie – Γαλλία

CEZ – Τσεχία

CGN Power – Κίνα

Endesa – Ισπανία

NTPC – Ινδία

Constellation – ΗΠΑ

MHI – Ιαπωνία

Fortum Oyj – Φινλανδία

Kansai Elec. Power – Ιαπωνία

Rolls-Royce – Βρετανία

Doosan Enerbility – Κορέα

HHI – Κορέα

Pinnacle West Cap. – ΗΠΑ

Chubu Elec. Power – Ιαπωνία

TEPCO – Ιαπωνία

Centrica – Βρετανία

BWX Technologies- ΗΠΑ

Shanghai Electric – Κίνα

IHI – Ιαπωνία

Flowserve – ΗΠΑ

SPIE – Γαλλία

Uniper – Γερμανία

BHE – Ινδία

KEPCO E&C. – Κορέα

Anhui Yingliu – Κίνα

Paladin Energy – Αυστραλία

KEPCO P&S – Κορέα

Uranium Energy – Καναδάς

Energy Fuels – ΗΠΑ

Yellow Cake PLC – Βρετανία

GE Hitachi Nuclear Energy – ΗΠΑ

Southern Co. - ΗΠΑ

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας