Μενού Ροή
stefatos
Στο "κάδρο" ο ρόλος της χώρας ως εξαγωγέας ενέργειας

Μπορεί η Ελλάδα να είναι από τα κορυφαία παραδείγματα όσον αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ, όπως τόνισε ο από το βήμα του Economist o διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) Αριστοφάνης Στεφάτος, ωστόσο έχει και ισχυρές πιθανότητες να αποτελέσει και εξαγωγέας φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο κ. Στεφάτος, αναφερόμενος στις εξορύξεις, "δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι μέχρι να γίνουν γεωτρήσεις, ωστόσο οι εκτιμήσεις δείχνουν πως τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια υπερβαίνουν την εγχώρια ζήτηση. Κατά συνέπεια οι έρευνες δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και περιφερειακό και ευρωπαϊκό ζήτημα".

Παράλληλα ο κ. Στεφάτος υπογράμμισε ότι δεν γίνεται προσπάθεια επιβράδυνσης της ενεργειακής μετάβασης αλλά υπάρχουν ευκαιρίες και μπορούν να διαμορφωθούν συνεργασίες σε όλο το φάσμα του ενεργειακού μίγματος που θα δώσουν λύσεις στην τρέχουσα αναταραχή της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της HELLENiQ ENERGY ο CEO του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, ανέφερε ότι η απόφαση για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, ή όχι, θα ληφθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Οι αποφάσεις θα αφορούν τόσο τις παραχωρήσεις στην Κρήτη όσο και αυτές στο Ιόνιο, καθώς η μελέτη όλων των περιοχών προχωρά με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς.

Υπογράμμισε πως ακόμη κι αν μέσα σε ένα εξάμηνο (δηλαδή μέχρι το τέλος του 2024) προκύψουν περιοχές που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης -από την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων-θα χρειαστεί ένα επιπλέον χρονικό διάστημα ώστε να πραγματοποιηθούν μελέτες για τα ακριβή σημεία των γεωτρήσεων, να ληφθούν οι σχετικές άδειες, αλλά και να διεξαχθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες – με την έκβαση των τελευταίων να είναι κρίσιμη για το αν ξεκινήσει η όλη διαδικασία των ερευνητικών γεωτρήσεων.

“Στη Γ.Σ, του 2027 ίσως να μιλάμε με άλλα δεδομένα” ανέφερε και προσέθεσε: “Μειώσαμε κατά 50% τις περιοχές, που είχαμε και κρατήσαμε δύο περιοχές όπου κινηθήκαμε με γρήγορους ρυθμούς. Φύγαν όλοι και αν δεν ήμασταν εμείς δε θα ήταν ούτε η Exxon στη χώρα” υπογράμμισε. “Ολοκληρώσαμε τη δισδιάστατη και τρισδιάστατη  έρευνα. Σε 12 με 18 μήνες θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση για το αν θα πρέπει να γίνει ερευνητική γεώτρηση η όχι στην Κρήτη” προσέθεσε, προσβλέποντας στη συνέχεια ότι τα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνουν ως σημαντικό στοιχείο του ενεργειακού μίγματος παγκοσμίως.

 

Οι ΑΠΕ 

Πάντως σταθερά προσανατολισμένη είναι η πολιτική ηγεσία στο πλάνο να καταστεί η χώρα εξαγωγέας πράσινης ενέργειας. 

«Έχουμε λόγο να είμαστε υπερήφανοι», είπε μιλώντας στο συνέδριο του Economist, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου αναφερόμενη στις προσπάθειες της Ελλάδας στον τομέα της πράσινης μετάβασης, σημειώνοντας ότι η χώρα πριν από δέκα χρόνια ήταν εξαρτημένη από ορυκτά καύσιμα όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό 82-84%, ενώ τώρα είμαστε στο 6%. Τόνισε ότι έχει διπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ στην Ελλάδα, με άνω του 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται πλέον από ΑΠΕ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όπως είπε η κ. Σδούκου, η Ελλάδα ανήκει στο top 3 των ελκυστικών προορισμών για επενδύσεις σε ανανεώσιμη ενέργεια. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενός ξεκάθαρου ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να επιταχυνθούν οι εν λόγω επενδύσεις. Περαιτέρω, έθεσε ως βασικές προτεραιότητες την προσαρμογή του προφίλ της ζήτησης ενέργειας, ώστε ο κόσμος να καταναλώνει περισσότερο τις ώρες της ημέρας που υπάρχει περίσσεια παραγωγής ενέργειας, την ανάπτυξη της υποδομής για αποθήκευση ενέργειας, την πρώθηση των εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων –κάτι για το οποίο είπε ότι η επόμενη Κομισιόν πρέπει να το αντιμετωπίσει πιο ολιστικά– καθώς και τη μεγαλύτερη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας στην πράσινη μετάβαση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης μιλώντας στο ίδιο συνέδριο έδωσε βάρος σε δύο «μέτωπα» όσον αφορά το ενεργειακό τοπίο: την αποθήκευση ενέργειας και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Μίλησε για 7 τέτοιες διασυνδέσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, με την 8η να ολοκληρώνεται αυτήν την περίοδο, ενώ εξήρε τη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μίλησε για μια εποχή όπου αποκτά διεθνώς μεγάλη σημασία η διασύνδεση Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, ο ΑΔΜΗΕ συμβάλλει ώστε η Ελλάδα αφενός να είναι αυτόνομη ενεργειακά και αφετέρου να λειτουργεί ως ενεργειακό σταυροδρόμι στην ευρύτερη περιοχή. Αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στα projects για τις διασυνδέσεις με την Κεντρική Ευρώπη, με την Κύπρο και το Ισραήλ, με την Αίγυπτο και με τη Σαουδική Αραβία, έργα που, όπως είπε, προωθούν και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Στη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την ευρύτερη περιοχή και το σχετικό ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου Γιάννης Καρύδας, δίνοντας περαιτέρω έμφαση στην ανάγκη να επιταχυνθούν τα projects για την αποθήκευση ενέργειας. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη «διεύρευνσης» των ενεργειακών «συνόρων» της Ευρώπης, που σήμερα περιορίζονται μεταξύ άλλων από περιβαλλοντικούς και οικιστικούς περιορισμούς. Έδωσε βάρος στο project GREGY για τη μεταφορά 3.000 μεγαβάτ καθαρής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Τόνισε ότι τέτοια έργα φέρνουν επίσης θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες, αλλά και χαμηλότερες τιμές, ενώ συμβάλλουν στη σταθερότητα. Σχολίασε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα τυχερή από την άποψη της ηλιοφάνειας και των ανέμων και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευθεί στο πλαίσιο μιας εξωστρεφούς πολιτικής και συνεργασιών με άλλες χώρες.

Η Ελλάδα είναι από τα κορυφαία παραδείγματα όσον αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ, τόνισε ο από το βήμα του Economist o διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) Αριστοφάνης Στεφάτος, προσθέτοντας ότι είμαστε δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε αυτόν τον τομέα. Επεσήμανε ότι οι ΑΠΕ θέλουν χώρο, και αυτό είναι μια πρόκληση, γιατί η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες εκτάσεις και υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε στα όρια της χωρητικότητας όσον αφορά την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών, όπως είπε. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης της ανάπτυξης παράκτιων αιολικών πάρκων και αναφέρθηκε στις σχετικές διαδικασίες, στις οποίες, όπως είπε, αναμένεται πρόοδος πολύ σύντομα. Επιπλέον, ο κ. Στεφάτος αναφέρθηκε στη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας, στην αποθήκευση ενέργειας, στον εξηλεκτρισμό, στην αύξηση της χωρητικότητας εισερχόμενου LNG στην Ελλάδα. Επίσης, έδωσε έμφαση στο project δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στον Πρίνο.

Μάλιστα ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ΕΔΕΥΕΠ πρόσφατα επεκτάθηκε εκτός από τις έρευνες υδρογονανθράκων και σε δύο νέους τομείς:

Πρώτον, την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα για την οποία γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης εξαντλημένου κοιτάσματος του Πρίνου και, δεύτερον, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα για τα οποία την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις αναφορικά με το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης τους. Ομοίως όπως ανέφερε το αιολικό δυναμικό της χώρας ξεπερνά την εγχώρια ζήτηση για καθαρή ενέργεια.

Στη σημαντική άνοδο της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο διαχειριστής εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Σαρδελάς Πέτσα Νότης Σαρδελάς, παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία. Σημείωσε ότι, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η χώρα μας είναι 37η ανάμεσα σε 120 χώρες όσον αφορά τη χρήση ΑΠΕ. Σημείωσε ωστόσο ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μια επιβράδυνση της πράσινης μετάβασης, κυρίως για γεωπολιτικούς λόγους. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης υποδομής για αποθήκευση ενέργειας, καθώς σήμερα απορρίπτεται από το σύστημα περίσσια παραγωγή. Ο κ. Σαρδελάς επίσης αναφέρθηκε σε προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τη χρηματοδότηση και στην ανάγκη εξασφάλισης νέων επενδύσεων και προαγωγής της ρύθμισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και της διαφάνειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας