Στην DNV Hellas, Οργανισμός Ταξινόμησης και Πιστοποίησης, μέλος του Νορβηγικού Ομίλου DNV που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1921, ανέθεσε η ΡΑΑΕΥ, με απευθείας ανάθεση, τη σύμβαση με αντικείμενο «Μελέτη για πραγματοποίηση εκτιμήσεων για Κόστος Νέας Εισόδου (CoNE), Κεφαλαιουχικές Δαπάνες (CapEX), Λειτουργικές Δαπάνες (OpEX) και Δαπάνες Ανάπτυξης (DevEX) Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στην Ελλάδα.
Η σχετική ανακοίνωση συνέπεσε με την παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), Αριστοφάνης Στεφάτος, μιλώντας σε εκδήλωση της DNV στο πλαίσιο των φετινών Ποσειδωνίων. Σε αυτήν ανέφερε ότι «ο ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας με δεκάδες πλοία υποστήριξης σε αυτές τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις, μπορεί να είναι κομβικός», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, μόνο για τα πρώτα πιλοτικά offshore αιολικά πάρκα στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, σταθερής έδρασης και συνολικής ισχύος 600 MW, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 18-25 πλοία διαφορετικών τύπων. Από μεταφοράς προσωπικού (CTV) μέχρι πόντισης καλωδίων (CLV) και εγκατάστασης των βάσεων στο βυθό (FIV).
Ακόμη μεγαλύτερος αριθμός πλοίων θα απαιτηθεί, σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο, για το πρόγραμμα εγκατάστασης των πλωτών αιολικών πάρκων 85-130 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 1.300 MW, που θα αναπτυχθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Η μελέτη
Στο πλαίσιο της μελέτης, που θα πραγματοποιήσει η DNV Hellas r θα εξεταστούν έξι αιολικά πάρκα επιλεγμένα από την ΡΑΑΕΥ - σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) - με την υποστήριξη εργαλείου μοντελοποίησης κόστους υπεράκτιων αιολικών έργων.
Το «σκεπτικό» της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, ως αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου ανάπτυξης των ΥΑΠ, είναι να μπορεί να αξιολογήσει επαρκώς ως προς την ανταγωνιστικότητά τους τις προσφορές που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και αναλόγως να συμβουλέψει την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων στους διαγωνισμούς παραχώρησης.
Η δαπάνη του έργου, ύψους 25.000 θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της ΡΑΑΕΥ του οικονομικού έτους 2024.