Πολύωρη και σε κάποιες στιγμές θυελλώδης ήταν η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής της Κύπρου, όπου οι βουλευτές ενημερώθηκαν από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου, τη διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) και την ΕΤΥΦΑ για τις εξελίξεις γύρω από τα δυο κρίσιμα ενεργειακά έργα δηλαδή το Τερματικό LNG στο Βασιλικό και την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Κύπρου Great Sea Interconnector. Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, αυτό που προέκυψε από την συνεδρίαση είναι ότι οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται καθοριστικές καθώς οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις και οι εκκρεμότητες είναι πολλές.
Όσον αφορά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν δύο αποφάσεις. Η πρώτη αφορά το κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει ή όχι ως μέτοχος στο έργο και η δεύτερη αφορά το εάν θα αναθεωρηθεί η τελευταία απόφαση της ΡΑΕΚ με την οποία είχε απορρίψει το αίτημα του φορέα υλοποίησης που είναι ο ΑΔΜΗΕ για την ανάκτηση των δαπανών από την έναρξη της κατασκευής του έργου, καθώς και το αίτημα για ανάκτηση των όποιων δαπανών διενεργηθούν για το έργο σε περίπτωση μη υλοποίησής του.
Για το πρώτο θέμα ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι η απόφαση θα ληφθεί εντός τριμήνου και αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της μελέτης κόστους-οφέλους που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ, από ανεξάρτητους οίκους. Για την εξεύρεση των οίκων που θα αναλάβουν την αξιολόγηση της μελέτης, το υπουργείο Ενέργειας προκήρυξε σχετικό διαγωνισμό που ολοκληρώνεται μεθαύριο Παρασκευή, 2 Αυγούστου, οπότε θα αποσφραγιστούν και οι προσφορές.
Πιέσεις στη ΡΑΕΚ
Σε σχέση με την αναθεώρηση της απόφασης της ΡΑΕΚ, κατόπιν αιτήματος του ΑΔΜΗΕ, όπως παραδέχθηκε χθες ο Πρόεδρος της Αρχής, Ανδρέας Πουλλικκάς, οι πιέσεις είναι συνεχείς και προέρχονται από όλες τις κατευθύνσεις.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει καταθέσει στη ΡΑΕΚ αναθεωρημένα στοιχεία, τα οποία τυγχάνουν αξιολόγησης σε συνεργασία και με την PwC, και η απόφαση της Αρχής αναμένεται να ληφθεί μέσα στον Αύγουστο. Όπως λέχθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ, Άλκης Φιλίππου, ζήτησε εγγυήσεις από τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης ότι δεν θα αυξηθεί το τελικό κόστος του έργου πέραν των 1.9 δις ευρώ που έχει προϋπολογιστεί τώρα.
Το Τερματικό LNG στο Βασιλικό
Σε ό,τι αφορά το έργο στο Βασιλικό, δηλαδή το τερματικό, μετά το ξεκαθάρισμα των προθέσεων της Κυβέρνησης, που έδωσε κατεύθυνση στην ΕΤΥΦΑ για την ολοκλήρωσή του με διαγωνιστική διαδικασία, Συγκεκριμένα η κυβέρνηση προκρίνει την προκήρυξη δύο διαγωνισμών από πλευράς ΕΤΥΦΑ.
Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο ένας διαγωνισμός θα αφορά την εξεύρεση εργολάβου ή εργολάβων που θα αναλάβουν να ολοκληρώσουν τα έργα στην προβλήτα και τις χερσαίες υποδομές και ο δεύτερος θα αφορά την εξεύρεση άλλης πλωτής μονάδας στα πρότυπα και τις προδιαγραφές του «Προμηθέα» μέχρι την αποδέσμευσή του από τη κινεζική κοινοπραξία CPP.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου και οι δύο διαγωνισμοί μπορούν να ολοκληρωθούν με γρήγορες διαδικασίες, προκειμένου τόσο το τερματικό όσο και η εξεύρεση πλωτής μονάδας να γίνουν το συντομότερο δυνατόν και με πλήρη διαφάνεια.
Οι εν λόγω σχεδιασμοί, πάντως, προωθούνται την ώρα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, από τη μία η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και από την άλλη η απάντηση του υπουργείου Ενέργειας στην Κομισιόν σχετικά με την επιστροφή της χρηματοδότησης που κατέβαλε έως σήμερα και η οποία ανέρχεται στα 68 εκ. ευρώ από τα 101 εκ. ευρώ που θα κατέβαλλε συνολικά στην Κυπριακή Δημοκρατία για το έργο. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης και η διαιτησία στο Λονδίνο με τους Κινέζους της CPP με αντικείμενο τις οικονομικές απαιτήσεις που εγείρονται σε συνέχεια της λύσης της άκρως αμφιλεγόμενης δημόσιας σύμβασης της CPP με την ETΥΦΑ, που άφησε ημιτελή την χερσαία προβλήτα στο Βασιλικό και το πλοίο «Προμηθέας» να τελεί υπό ομηρία στη Σαγκάη χωρίς κανείς να γνωρίζει την τύχη του.