Μενού Ροή
gREAT SEA INTERCONNECTOR
Αποφάσεις έως τις 12 Αυγούστου για την διασύνδεση Κρήτη-Κύπρος με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά - Πως επηρεάζει το έργο ο συνωστισμός Τουρκικών πλοίων στο Νότιο Αιγαίο

Δύο νέα ορόσημα προστίθενται στο θρίλερ του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου Great Sea Interconnector που μεταφέρουν τις σημαντικές εξελίξεις στα μέσα Αυγούστου.

Πιο αναλυτικά, την επόμενη εβδομάδα αναμένονται νεότερα αναφορικά με το αίτημα του ΑΔΜΗΕ για αναθεώρηση της αρνητικής απόφασης της ΡΑΕΚ ενώ στις 12 Αυγούστου πρόκειται να πραγματοποιηθεί μία νέα κρίσιμη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς από Ελλάδα, Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση που θα κρίνει την πορεία του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά ειπώθηκαν, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στελεχών του ΑΔΜΗΕ καθώς και εκπροσώπων των Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου. Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης η ΡΑΕΚ επιβεβαίωσε ότι έλαβε τα πρόσθετα στοιχεία που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ την περασμένη εβδομάδα  ζητώντας την αναθεώρηση της αρνητικής απάντησης της κυπριακής Αρχής στο αίτημα του Διαχειριστή για τη μεθοδολογία εσόδου του GSI και την έναρξη επιβολής χρεώσεων στους καταναλωτές από το 2025. Τα στοιχεία αυτά, με τα οποία ο ΑΔΜΗΕ θέλει να αποδείξει πως η απόφαση της ΡΑΕΚ καθιστά το έργο μη βιώσιμο, βρίσκονται σε διαδικασία εξέτασης από την κυπριακή Ρυθμιστική Αρχή που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.  

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε θετικό κλίμα αποφασίστηκε ο καθορισμός ενός νέου ραντεβού όλων των εμπλεκόμενων μερών μέσω τηλεδιάσκεψης στις 12 Αυγούστου. ‘Έως τότε, από τις Βρυξέλλες θέλουν να έχουν λυθεί τα ζητήματα που αφορούν στο ρυθμιστικό πλαίσιο του έργου και στη λήψη ή όχι της επενδυτικής απόφασης από την πλευρά της Κύπρου.  Επιπρόσθετα, πρέπει να έχει λήξει και ο «πονοκέφαλος» των γεωπολιτικών εντάσεων και του σχετικού ρίσκου που επιφέρουν για το έργο.

Το ζήτημα αυτό τέθηκε με έμφαση χθες ως αποτέλεσμα της ένταση στην περιοχή Κάσου-Καρπάθου γύρω από το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume που διεξάγει έρευνες στο βυθό προκειμένου να καθοριστεί η διαδρομή του καλωδίου Κρήτης-Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι το ιταλικό πλοίο βρέθηκε να δέχεται στενό «μαρκάρισμα» από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία ενώ στη συνέχεια υπήρξε και απάντηση με ελληνική παρουσία πλοίων του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας