Μενού Ροή
relume
Διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου: Η αξιολόγηση της PwC, η παρέμβαση της Κυπριακής προεδρίας και οι δύο γραμμές στη ΡΑΕ Κύπρου - Προς αποκλιμάκωση στην Κάσο

Προοπτική διεξόδου ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω των εργασιών μελέτης του βυθού από το Ιταλικό πλοίο Ievoli Relume για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου δίνουν από τη μία η προγραμματισμένη για τις 9 το βράδυ της Τετάρτης ολοκλήρωση των εργασιών του πλοίου και από την άλλη οι διπλωματικές κινήσεις της ελληνικής πλευράς που επιθυμεί «ήρεμα νερά».

Την ίδια ώρα πληροφορίες που μεταφέρουν μέσα ενημέρωσης στην Κύπρο κάνουν λόγο για παρέμβαση της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ΡΑΕ της χώρας στην κατεύθυνση αλλαγής της απόφασής της όσον αφορά στη χρέωση των Κυπρίων καταναλωτών από 1/1/2025, όπως δηλαδή ζητεί ο ΑΔΜΗΕ.

Η ΡΑΕΚ έχει αναθέσει στην PwC Κύπρου την αξιολόγηση των πρόσθετων στοιχείων που της προσκόμισε ο ΑΔΜΗΕ στη συνάντηση της Δευτέρας 15 Ιουλίου θέτοντας μάλιστα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, προφανώς επειδή επείγει να απαντήσει στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος με τη σειρά του έχει προθεσμία έως τα μέσα Αυγούστου να απαντήσει στη Nexans που κατασκευάζει το καλώδιο.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι η προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας φέρεται να ευνοεί και να ζητά την αλλαγή της απόφασης της ΡΑΕΚ, στην οποία φέρεται να υπάρχουν πλέον δύο «γραμμές»: μία που τάσσεται υπέρ της αλλαγής και μία άλλη που εμμένει στην αρχική -αρνητική- απόφαση. Σημειώνεται ότι η φερόμενη παρέμβαση της Κυπριακής προεδρίας έρχεται λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λευκωσία και τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Προς αποκλιμάκωση στην Κάσο, ολοκληρώνει τις εργασίες του το Ιταλικό πλοίο

Στο μεταξύ, στις 9 το βράδυ σήμερα, Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να ολοκληρώσει τις εργασίες μελέτης του βυθού νότια της Κάσου και της Καρπάθου το Ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» που έχει αναλάβει τη χάραξη της διαδρομής για την πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.

Έτσι, σε συνδυασμό με τους διπλωματικούς χειρισμούς της ελληνικής πλευράς φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση στην περιοχή όπου βρίσκονται 5 πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού και τρία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

«Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού», έλεγαν χαρακτηριστικά χθες το απόγευμα πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών παραπέμποντας στους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το ερώτημα βεβαίως που αυτονόητα προκύπτει είναι τι θα συμβεί όταν θα επιχειρηθεί η μελέτη του βυθού στο εναπομείναν τμήμα τα διαδρομής από την Κρήτη στην Κύπρο. Κι αυτό διότι η περιοχή είναι οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ βάσει της Ελληνο-Αιγυπτιακής Συμφωνίας, κάτι που αμφισβητεί η Τουρκία εμμένοντας στο παράνομο Τουρκικο-Λιβυακό Μνημόνιο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας