Τον ασκό του Αιόλου για τα ενεργειακά έργα της Κύπρου, μεταξύ των οποίων και την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη, ανοίγει η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο έργο του FSRU στο Βασιλικό, από το οποίο είναι πιθανόν να ζητηθεί η ανάκτηση της ευρωπαϊκής επιδότησης των 101 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης ζητεί να επεκταθεί η έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και στο έργο της της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, ενώ συγκαλεί την Επιτροπή την προσεχή Τρίτη προκειμένου να γίνει ενημέρωση από την κυβέρνηση και συζήτηση για τα δύο ενεργειακά έργα, την ηλεκτρική διασύνδεση με Ελλάδα και Ισραήλ (Great Sea Interconnector) και το τερματικό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό.
Ο κ. Κ. Χατζηγιάννης ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του την Παρασκευή στο ΡΙΚ ότι η έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής δεν προγραμματίσθηκε με αφορμή την χθεσινή πληροφόρηση ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα με την υποψία απάτης στις προσφορές, κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ και διαφθοράς για το έργο FSRU στο Βασιλικό για το οποίο η Κύπρος έχει χρηματοδοτηθεί με 101 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) (υπενθυμίζεται ότι σε 657 εκατ. ευρώ ανέρχεται η επιδότηση ΕΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου).
«Πρέπει να υπάρξει μια ανεξάρτητη έρευνα, προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα και να αποδοθούν οι ευθύνες», τόνισε και κατέστησε σαφές ότι η Βουλή θα ζητήσει ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των δύο ενεργειακών έργων.
Ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας πρέπει να επεκταθεί και στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ αποκάλυψε ότι ζήτησε από την κυβέρνηση να δοθεί η μελέτη του ΑΔΜΗΕ στη Βουλή, κάτι όμως που δεν έχει γίνει έως σήμερα.
Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί άσκησης πίεσης από την Κυπριακή κυβέρνηση στη ΡΑΕ της χώρας να αλλάξει την απόφασή της για τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης από τους Κυπρίους καταναλωτές από 1/1/2025, ο κ. Χατζηγιάννης επισήμανε ότι «υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για τις αποφάσεις που λαμβάνονται και θα πρέπει το βάρος να μην μετακυλίεται στους καταναλωτές».
«Στόχος της Βουλής είναι η πρόληψη έναντι λανθασμένων επενδύσεων, οι οποίες τροχοδρομούνται και από πλευράς της παρούσας κυβέρνησης», είπε και ζήτησε να δεσμευθεί ο ΑΔΜΗΕ σε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τα κονδύλια που θα απαιτηθούν ώστε να υπάρξει κατανομή του ρίσκου και της αβεβαιότητας.
Έργο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2019 δεν έχει τελειώσει ακόμα
Το νήμα της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται χθες Πέμπτη όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με έργο για τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο, με την υποψία απάτης κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, υπεξαίρεσης κονδυλίων της ΕΕ και διαφθοράς.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά την δημοσίευση στις 19 Ιανουαρίου 2024, έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με πιθανές παραβάσεις κατά τη διαδικασία σύναψης σύμβασης και την επακόλουθη εκτέλεση της δημόσιας σύμβασης για το έργο. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA) απέστειλαν επίσης εκθέσεις στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Το έργο, κόστους 542 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 101 εκατ. ευρώ είναι η συνδρομή της ΕΕ, έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά ακόμη δεν έχει τελειώσει.
Κυπριακή κυβέρνηση: «πλήρης διερεύνηση»
«Η κυβέρνηση ενημερώθηκε από τον περασμένο Μάρτιο από την Εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη έρευνας για τις διαδικασίες και συνθήκες ανάθεσης, το 2019, του έργου που αφορά τη δημιουργία τερματικού σταθμού εισαγωγής φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Έκτοτε οι κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ώστε να υπάρξει εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Αντωνίου και πρόσθεσε ότι «οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να υπάρξει πλήρης διερεύνηση γύρω από το θέμα αυτό. Κανείς δεν είναι υπεράνω της νομιμότητας και δεν θα υπάρξει καμιά έκπτωση στις αρχές της διαφάνειας και λογοδοσίας», ξεκαθάρισε.
ΣΑΗ: «Υπέρ της διασύνδεσης αλλά με σωστό τρόπο και σωστή εφαρμογή»
Το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου συζητήθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ).
Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο παριστάμενος υπουργός Ενέργειας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο ΣΑΗ «είναι υπέρ του έργου, αλλά θα ήθελαν να γίνει με έναν σωστό τρόπο και με σωστή εφαρμογή, ώστε να μπορεί να αποδώσει η ηλεκτρική αυτή διασύνδεση και να βοηθήσει την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας στη χώρα μας».