Μενού Ροή
Πως οι εξαγωγές LNG στην Ευρώπη και τα «μπλε κολάρα» διαμορφώνουν την ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ - Γιατί η Κάμαλα Χάρις ισορροπεί μεταξύ ΑΠΕ και ορυκτών καυσίμων

Θα αποδειχθεί η Κάμαλα Χάρις ως η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ «μια αγωνίστρια του περιβάλλοντος» θέτοντας στο στόχαστρο τα ορυκτά καύσιμα ή «μια πραγματίστρια» όπως αποδείχθηκε συνολικά η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν κατά τη θητεία της όταν οι ΗΠΑ πέτυχαν ιστορικό ρεκόρ αφ’ ενός στην παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου κι αφ’ ετέρου στις επενδύσεις για παραγωγή καθαρής ενέργειας;

Αυτό είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου που θέτουν όσοι ασχολούνται με τα ενεργειακά θέματα καθώς η υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών κρατά επιμελώς κλειστά τα χαρτιά της για τις προτεραιότητές της στον ενεργειακό τομέα, αν και βεβαίως η καμπάνια της μετρά μόλις λίγες εβδομάδες (ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στις 21 Ιουλίου ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του).

«Στρατηγική αμφισημία» είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι αναλυτές για να αποτυπώσουν τον τρόπο με τον οποίο η υποψήφια των Δημοκρατικών και το επιτελείο της προσεγγίζουν την ενεργειακή πολιτική. Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι, όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες καθώς η Κάμαλα Χάρις

  • από τη μία θέλει να «κλειδώσει» την ψήφο ευνοϊκά διακείμενων προς αυτήν εκλογικών κοινών όπως, για παράδειγμα, οι ψηφοφόροι των νεώτερων ηλικιών που ως ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα θέματα της κλιματικής αλλαγής στηρίζουν τη στροφή στην «καθαρή ενέργεια» (πολύ περισσότερο καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ τάσσεται αναφανδόν υπέρ των ορυκτών καυσίμων)
  • από την άλλη δεν θέλει να χάσει την ψήφο ψηφοφόρων και μάλιστα σε αμφίρροπες πολιτείες, οι οποίες αναμένεται να κρίνουν τον νικητή/τη νικήτρια των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πολιτείας της Πενσυλβάνια, στην οποία επικράτησαν ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016 όταν και εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Τζο Μπάιντεν το 2020, όταν επίσης κέρδισε τις εκλογές, ενώ τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι Χάρις και Τραμπ είναι στήθος με στήθος. Η Πενσυλβάνια είναι η δεύτερη πολιτεία στην παραγωγή φυσικού αερίου και ευελπιστεί σε περισσότερα κέρδη από τις εξαγωγές LNG στην Ευρώπη λόγω της αυξημένης ζήτησης για φυσικό αέριο στη γηραιά ήπειρο.

Ως πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν δεν ενέκρινε νέες άδειες εξαγωγής LNG και τώρα στην Πενσυλβάνια ελπίζουν ότι η Κάμαλα Χάρις ως πρόεδρος θα άρει την απαγόρευση στις νέες άδειες εξαγωγών και θα εγκρίνει άδειες σε νέες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Προς το παρόν το επιτελείο της δεν αποσαφηνίζει δημόσια τι προτίθεται να κάνει.

Ο πρόεδρος του Pennsylvania State Building & Construction Trades Council, σωματείου στο οποίο εντάσσονται και οι εργαζόμενοι (τα λεγόμενα «μπλε κολάρα» - Blue collar workers) στους κλάδους των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, των διϋλιστηρίων και των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, κ. Rob Bair πιστεύει, πάντως, ότι η πολιτική της θα περιλαμβάνει κι αυτές τις μορφές ενέργειας και θεωρεί ότι εάν υπάρξει θετική τοποθέτηση επ’ αυτών, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προσέλκυση ψηφοφόρων.

Άλλωστε, η Κάμαλα Χάρις δέχεται πιέσεις συνολικά από το λόμπυ των ορυκτών καυσίμων. Η ένωση των παραγωγών καυσίμων και πετροχημικών προϊόντων (American Fuel & Petrochemical Manufacturers) έχει ξεκινήσει διαφημιστική καμπάνια δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στις αμφισβητούμενες πολιτείες -αυτές που εκτιμάται ότι θα κρίνουν τις εκλογές- για τους κινδύνους που εγκυμονεί η επέκταση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε μια προσπάθεια να πιέσει την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Κι η Κάμαλα Χάρις έχει κάνει ήδη ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή: δεν αντιτίθεται στην εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου από ομοσπονδιακά εδάφη, κάτι που επιχείρησε να απαγορεύσει η προεδρία Μπάιντεν χωρίς τελικά να το επιτύχει λόγω της αντίδρασης σειράς πολιτειών.

Γενικότερα, πάντως, εάν έδειξε κάτι η θητεία του προέδρου Μπάιντεν και της αντιπροέδρου Χάρις είναι ότι ναι μεν προώθησαν τις επενδύσεις στις ΑΠΕ με γενναιόδωρες επιχορηγήσεις και ειδικά τα υπεράκτια αιολικά στα οποία αντιτίθεται σφόδρα ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς όμως να έλθουν σε ρήξη με το λόμπυ των ορυκτών καυσίμων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επί προεδρίας Μπάιντεν η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ, όπως και τα κέρδη που πέτυχαν οι ενεργειακοί κολοσσοί Exxon και Chevron. Μάλιστα η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν προχώρησε σε φορολόγηση των πλεοναζόντων κερδών των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά την εκτίναξη των τιμών τους συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, όπως έκαναν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας