Μενού Ροή
Επανεκλογή Τράμπ: Τι θα σήμαινε για την ενέργεια

Με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει στις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ να διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, πολλοί αναρωτιούνται τι θα σήμαινε η νίκη του για τον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ, μετά από τρία χρόνια ισχυρών πολιτικών για το κλίμα και περιορισμών στη νέα ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Θα επιδιώξει ο Τραμπ μεγαλύτερη επένδυση στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια, ή θα συνεχίσει τον δρόμο που χαράζει ο Πρόεδρος Μπάιντεν για μια πράσινη μετάβαση;

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Τραμπ εξέφρασε συνεχώς τις επιδιώξεις του για μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία. Αυτό σήμαινε την έγκριση ευρείας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των ΗΠΑ, για τη μείωση των εισαγωγών ενέργειας από το εξωτερικό. Μέχρι τον τελευταίο χρόνο της θητείας του Τραμπ , οι εισαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν στα 7,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με τα 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα επί προεδρίας Ομπάμα το 2016. Παρόλο που αυτό δείχνει μια σημαντική μείωση της ποσότητας των εισαγωγών πετρελαίου, οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν ποτέ πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία, όπως συχνά ισχυρίζεται το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Η κυβέρνηση Μπάιντν κατηγορείται συχνά ότι απομακρύνεται από την επιδίωξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας, επιβάλλοντας περιορισμούς στη νέα διάνοιξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, σε απάντηση στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για αργό πετρέλαιο μετά την πανδημία , η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά τον πρώτο χρόνο της προεδρίας Μπάιντεν ήταν υψηλότερη από ότι κατά τα πρώτα δύο χρόνια της προεδρίας Τραμπ. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι οικονομικοί παράγοντες και η πίεση από τη Wall Street που απέτρεψαν τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες από το να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή, κάτι που πιθανότατα θα ίσχυε και υπό μια άλλη κυβέρνηση Τραμπ . Ενώ ο Τραμπ πιθανότατα θα κάνει τις μισθώσεις πετρελαίου πιο προσιτές, αυτό θα επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη παραγωγή πετρελαίου παρά την άμεση παραγωγή.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, δηλώνοντας ότι υπονόμευε τις οικονομικές φιλοδοξίες της χώρας. Προχωρώντας μπροστά, το κοινό θέλει να μάθει αν ο Τραμπ θα συνεχίσει την ισχυρή του υποστήριξη για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και αν θα υποστηρίξει την ανάπτυξη του διαφοροποιημένου ενεργειακού μείγματος που αναδύεται στις ΗΠΑ. Οι πολιτικοί ειδικοί των Ρεπουμπλικανών και η ιστοσελίδα της καμπάνιας του Τραμπ υποδηλώνουν ότι, εάν εκλεγεί, ο Τραμπ πιθανότατα θα αποδομήσει μεγάλο μέρος της κλιματικής προόδου που έχει επιτευχθεί υπό την προεδρία Biden υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης των ορυκτών καυσίμων.

Από πλευράς προόδου στο κλίμα, ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να αποσύρει ξανά τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα αναζητήσει επίσης τρόπους για να σταματήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που εισήχθησαν με τον Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA) ώστε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα σε άλλους τομείς. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων έχει αναπτυχθεί ραγδαία υπό τη διοίκηση Μπάιντεν, υποστηριζόμενη από φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλες χρηματοοικονομικές κίνητρα που παρέχονται από τον IRA. Οι ΗΠΑ προγραμματίζουν μια σημαντική στροφή από τα οχήματα με εσωτερική καύση (ICE) σε ηλεκτρικά με μπαταρία, υποστηριζόμενη από μια τεράστια επένδυση στην υποδομή φόρτισης της χώρας. Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ έχει δηλώσει τακτικά την αντίθεσή του στα EVs και πιθανότατα θα ενθαρρύνει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να επιβραδύνουν τη μετάβασή τους στην παραγωγή EVs για να συνεχίσουν την κατασκευή οχημάτων ICE για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο σε πολιτείες που έχουν ήδη επενδύσει σημαντικά στην υποδομή φόρτισης EV, αναμένοντας την αυξανόμενη ζήτηση του κοινού για EVs. Παρόλα αυτά, οποιαδήποτε προσπάθεια για επιβράδυνση της ανάπτυξης της αγοράς EV θα έχει ως αποτέλεσμα πιθανότατα τη διατήρηση της ζήτησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις ΗΠΑ για μεγαλύτερο διάστημα, η οποία επί του παρόντος αναμένεται να κορυφωθεί μεταξύ 2025 και 2027 πριν αρχίσει να μειώνεται αργά.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει πολύ ξεκάθαρα σε πρόσφατες εμφανίσεις του για θέματα ενέργειας και μετανάστευσης, λέγοντας περισσότερες από μία φορές ότι αν ήταν «δικτάτορας για μία ημέρα» θα αντιμετώπιζε δύο θέματα: «τη διάνοιξη και το κλείσιμο των συνόρων». Αυτό υποδηλώνει ότι θα υποστηρίξει έντονα την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου πάνω από τις ανανεώσιμες εναλλακτικές, καθιστώντας το επενδυτικό περιβάλλον πιο ευνοϊκό για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για τα επόμενα χρόνια.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ραγδαία την παραγωγή φυσικού αερίου και έχουν αναπτύξει νέες εξαγωγικές συνδέσεις τα τελευταία χρόνια, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια. Η παραγωγή LNG αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς νέα έργα τίθενται σε λειτουργία και οι εξαγωγές προς την Ευρώπη και άλλες χώρες αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία. Εάν εκλεγεί, ο Τραμπ πιθανότατα θα δώσει το πράσινο φως σε περισσότερα έργα φυσικού αερίου και θα υποστηρίξει τις εξαγωγές τεράστιων ποσοτήτων LNG για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια ενεργειακή κυριαρχία της Ρωσίας. Αναμένεται επίσης να αναθεωρήσει το πενταετές πρόγραμμα εκμισθώσεων για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Υπηρεσίας Εσωτερικών των ΗΠΑ, για να διευρύνει το μέγεθος και την έκταση των δημοπρασιών για διάνοιξη.

Συνολικά, φαίνεται σαφές ότι εάν ο Τραμπ εκλεγεί για να υπηρετήσει άλλη μία θητεία ως πρόεδρος, θα αναστρέψει μεγάλο μέρος του έργου που έχει γίνει υπό την προεδρία Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή. Η εκλογή του πιθανότατα θα καθυστερήσει την πρόοδο του IRA, καθώς οι επενδυτές στην ανανεώσιμη ενέργεια και την καθαρή τεχνολογία θα περιμένουν να δουν εάν οι φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλες χρηματοοικονομικές κίνητρα που εισήχθησαν υπό τον Μπάιντεν παραμείνουν σε ισχύ. Επιπλέον, ο Τραμπ αναμένεται να βάλει τέλος σε οποιουσδήποτε περιορισμούς στις μισθώσεις πετρελαίου και αερίου και να διευκολύνει την επέκταση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων για τα επόμενα χρόνια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας