Μενού Ροή
fotovoltaika
Ιταλική startup στέλνει για ανακύκλωση τα ... φωτοβολταϊκά

Η ιταλική startup 9-tech αναπτύσσει μια καινοτόμο θερμομηχανική διαδικασία ανακύκλωσης για φωτοβολταϊκά πάνελ στο τέλος της ζωής τους. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ποσοστό ανάκτησης 87% για υλικά όπως το πυρίτιο, ο χαλκός και το ασήμι, με ανταγωνιστική κατανάλωση ενέργειας.

Τα ανακτηθέντα υλικά αναφέρονται ότι έχουν επίπεδο καθαρότητας αρκετά υψηλό για επαναχρησιμοποίηση σε άλλες εφαρμογές. Η διαδικασία περιλαμβάνει αρχικά την χειροκίνητη αποσυναρμολόγηση του αλουμινένιου σκελετού και του κουτιού σύνδεσης, ακολουθούμενη από την κοπή των πάνελ για την απομάκρυνση του περιτυλιγμένου υλικού σε έναν συνεχή φούρνο που σχεδιάστηκε για να ελαχιστοποιεί τις απώλειες ενέργειας, χρησιμοποιώντας έναν εναλλάκτη θερμότητας για τη μείωση της απαιτούμενης θερμότητας για τη διαδικασία.

«Η διαδικασία περιλαμβάνει μια αρχική φάση χειροκίνητης αποσυναρμολόγησης, στην οποία αφαιρούνται ο αλουμινένιος σκελετός και το κουτί σύνδεσης, που αποτελούνται κυρίως από πλαστικό και χαλκό,» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της 9-tech, Pietrogiovanni Cerchier, στο περιοδικό pv . «Τα πάνελ στη συνέχεια κόβονται σε λωρίδες των 33 cm για να μειωθεί το μέγεθός τους και να γίνουν κατάλληλα για την επόμενη φάση. Οι λωρίδες των πάνελ υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία για την πλήρη καύση του περιτυλιγμένου EVA», σημείωσε.

Μετά από αυτή τη φάση, οι λωρίδες χαλκού, τα πυριτικά κύτταρα και το γυαλί διαχωρίζονται μηχανικά. Οι κυλίνδρους αφαιρούν πρώτα τα καλώδια χαλκού, και το υλικό κοσκινίζεται για την απομάκρυνση των λεπτών σωματιδίων. Στη συνέχεια, ένα δονητικό κόσκινο διαχωρίζει τα φωτοβολταϊκά κύτταρα από το γυαλί.

Η διαδικασία περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα απορρόφησης καπνού με φίλτρο τσέπης και ενεργό άνθρακα. Το πυρίτιο ανακτάται ως μικρά φύλλα κάτω των 20 cm², και έχει δοκιμαστεί μια επεξεργασία πλυσίματος για την απομάκρυνση του ασημιού και του αλουμινίου.

Η εταιρεία βελτιστοποιεί τις διαδικασίες για την κλιμάκωση, ολοκληρώνει αναλύσεις κύκλου ζωής και εξετάζει τρόπους επαναχρησιμοποίησης των ανακτηθέντων υλικών, κυρίως του πυριτίου, σε διάφορες αλυσίδες αξίας.

Η πιλοτική μονάδα πέτυχε ποσοστό ανάκτησης 87%. Από 898 kg φωτοβολταϊκών πάνελ, ανακτήθηκαν 581 kg γυαλιού, 146 kg αλουμινίου, 14 kg κουτιών σύνδεσης, 26 kg φωτοβολταϊκών κυττάρων, 6 kg ταινιών χαλκού, 0,45 kg ασημιού και 9 kg σκόνης.

«Η ανάλυση έδειξε ότι η καθαρότητα των ανακτηθέντων υλικών ήταν αρκετά υψηλή για να είναι κατάλληλη για άλλες εφαρμογές,» εξήγησε ο Cerchier. «Το ανακτηθέν γυαλί, το αλουμίνιο και ο χαλκός πληρούν τις προδιαγραφές για καθεστώς τέλους αποβλήτου, σύμφωνα με το σημείο 1.2 του Παραρτήματος I του Κανονισμού του Συμβουλίου (ΕΕ) αριθ. 1179/2012 της 10ης Δεκεμβρίου 2012.»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας