Το 81% των νέων εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας το 2023 ήταν φθηνότερες από τις εναλλακτικές με ορυκτά καύσιμα, προσφέροντας στα κράτη μια ισχυρή επιχειρηματική και επενδυτική βάση για τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA). Οι ανανεώσιμες πηγές παραμένουν ανταγωνιστικές, παρά το ότι οι τιμές των ορυκτών καυσίμων πλησιάζουν ξανά τα ιστορικά επίπεδα, όπως συμπεραίνει η έκθεση "Κόστος Παραγωγής Ανανεώσιμης Ενέργειας το 2023", που δημοσιεύθηκε από την IRENA στη Σύνοδο Κορυφής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Από τα ρεκόρ 473 GW που προστέθηκαν το 2023, το 81% ή 382 GW από τα νέα έργα ανανεώσιμης ενέργειας μεγάλης κλίμακας είχαν χαμηλότερο κόστος από τις εναλλακτικές μονάδες που καίνε ορυκτά καύσιμα. Η νέα έκθεση της IRENA δείχνει ότι μετά από δεκαετίες πτώσης του κόστους και βελτίωσης της τεχνολογίας, ιδιαίτερα για την ηλιακή και αιολική ενέργεια, τα κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πλέον μοναδικά ισχυρά. Με θεαματική πτώση των τιμών στα περίπου 4 σεντς ανά κιλοβατώρα μέσα σε μόλις ένα χρόνο, το παγκόσμιο κόστος των φωτοβολταϊκών το 2023 ήταν 56% χαμηλότερο από τις επιλογές με ορυκτά καύσιμα και πυρηνική ενέργεια. Συνολικά, η ανανεώσιμη ενέργεια που εγκαταστάθηκε παγκοσμίως από το 2000 έχει εξοικονομήσει έως και 409 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε κόστος καυσίμων στον τομέα της ενέργειας.
Ο Γενικός Διευθυντής της IRENA, Francesco La Camera, δήλωσε: "Η ανανεώσιμη ενέργεια παραμένει ανταγωνιστική σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Ο ενάρετος κύκλος της μακροπρόθεσμης υποστήριξης έχει επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών. Ως αντάλλαγμα, η ανάπτυξη έχει οδηγήσει σε τεχνολογικές βελτιώσεις και μειώσεις του κόστους. Οι χαμηλές τιμές των ανανεώσιμων πηγών δεν είναι πλέον δικαιολογία, αντίθετα, η ρεκόρ ανάπτυξη το 2023 το αποδεικνύει αυτό. Οι ανανεώσιμες πηγές χαμηλού κόστους αντιπροσωπεύουν ένα βασικό κίνητρο για την αύξηση της φιλοδοξίας και τον τριπλασιασμό της χωρητικότητας ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι το 2030".
Κόστος έργων αποθήκευσης μπαταριών
Η επίτευξη του στόχου για τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτεί την παγκόσμια χωρητικότητα να φτάσει τα 11,2 TW έως το 2030, προσθέτοντας κατά μέσο όρο 1044 GW νέας χωρητικότητας ετησίως μέχρι τότε. Από αυτά, τα 8,5 TW θα προέρχονται μόνο από τα φωτοβολταϊκά και τα χερσαία αιολικά έργα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της IRENA.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο στόχος του τριπλασιασμού πρέπει να συνοδεύεται από κρίσιμα μέσα της ενεργειακής μετάβασης, όπως η αποθήκευση ενέργειας. Το κόστος των έργων αποθήκευσης μπαταριών έχει μειωθεί κατά 89% από το 2010 έως το 2023, διευκολύνοντας την ενσωμάτωση υψηλών μεριδίων ηλιακής και αιολικής ενέργειας, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων των δικτύων.
Ο La Camera πρόσθεσε: "Τα επόμενα χρόνια αναμένεται αξιοσημείωτη ανάπτυξη σε όλες τις πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, δίνοντας στις χώρες μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι τα φωτοβολταϊκά και η χερσαία αιολική ενέργεια θα έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών. Χάρη στις ανανεώσιμες πηγές χαμηλού κόστους στην παγκόσμια αγορά, οι υπεύθυνοι πολιτικής έχουν άμεση λύση για τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, τον περιορισμό της οικονομικής και κοινωνικής ζημιάς από τη χρήση ενέργειας με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα, την ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την αξιοποίηση των οφελών της ενεργειακής ασφάλειας".
Μείωση κόστους κατά 12%
Το 2023, το παγκόσμιο μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από νέα έργα ανανεώσιμων πηγών μειώθηκε, κατά 12% για τα φωτοβολταϊκά, κατά 3% για τα χερσαία αιολικά έργα, κατά 7% για τα υπεράκτια αιολικά έργα, κατά 4% για την συγκεντρωτική ηλιακή ενέργεια και κατά 7% για την υδροηλεκτρική ενέργεια, όπως αποκαλύπτει η νέα έκθεση της IRENA. Στις μη ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται και απαιτείται νέα χωρητικότητα, τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας με χαμηλότερο κόστος από τα ορυκτά καύσιμα θα μειώσουν σημαντικά το κόστος του ηλεκτρικού συστήματος κατά τη διάρκεια ζωής τους.
Το 2023, η Ασία κατέγραψε τις υψηλότερες σωρευτικές εξοικονομήσεις στην περίοδο μεταξύ 2000-2010, με εκτιμώμενες εξοικονομήσεις 212 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθούμενη από την Ευρώπη με 88 δισεκατομμύρια και τη Νότια Αμερική με 53 δισεκατομμύρια δολάρια. Η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας έχει γίνει η προεπιλεγμένη πηγή με το χαμηλότερο κόστος για νέα έργα παραγωγής. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ενδιαφερόμενοι φορείς πρέπει να επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικές, οι κανονισμοί, οι δομές της αγοράς, τα μέσα υποστήριξης, οι μηχανισμοί μείωσης κινδύνων και η χρηματοδότηση ευθυγραμμίζονται γρήγορα με τον στόχο του τριπλασιασμού και θα υποβληθούν στον επόμενο γύρο των Εθνικά Καθορισμένων Συνεισφορών στη Συμφωνία του Παρισιού το 2025.
Τα φωτοβολταϊκά 56% φθηνότερα από τα ορυκτά καύσιμα ή την πυρηνική ενέργεια
Από τα ρεκόρ 473 GW που προστέθηκαν το 2023, το 81% ή 382 GW από τα νέα έργα ανανεώσιμης ενέργειας μεγάλης κλίμακας είχαν χαμηλότερο κόστος από τις εναλλακτικές μονάδες που καίνε ορυκτά καύσιμα
Τα φωτοβολταϊκά 56% φθηνότερα από τα ορυκτά καύσιμα ή την πυρηνική ενέργεια