Μενού Ροή
Αποθήκευση ενέργειας
Αδειοδοτικά κίνητρα για την προώθηση της αποθήκευσης - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Αδειοδοτικά κίνητρα σε ώριμα φωτοβολταϊκά που θα “κουμπώσουν” με μπαταρίες προβλέπει σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ, που κατατέθηκε στη Βουλή κι στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές  αποθήκευσης χωρίς, όμως, τις καταβολές ενισχύσεων.

Ουσιαστικά η προσθήκη μπαταρίας στα φωτοβολταϊκά έργα θέτει σε θέση προτεραιότητας τα έργα αυτά για ένταξη στο σύστημα, κάτι που τους δίνει ένα οικονομικό πλεονέκτημα για αποσβέσεις κτλ.

Η πρόβλεψη, δε, αφορά φωτοβολταϊκά που βρίσκονται σε λειτουργία, δηλαδή έχουν ηλεκτριστεί μετά τις 4 Ιουλίου 2019, αλλά κι αντίστοιχα έργα που δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει οριστική προσφορά σύνδεσης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024. Στόχος είναι να αναπτυχθεί έτσι, με τη σχετική αδειοδοτική διευκόλυνσης, χαρτοφυλάκιο ως 600 MW. 

Με βάση την προτεινόμενη ρύθμιση, η ωφέλιμη χωρητικότητα της μπαταρίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με 1 ώρα στη μέγιστη ισχύ έγχυσης του αντίστοιχου φωτοβολταϊκού σταθμού. Άρα για φωτοβολταϊκό ισχύος 20 MW, θα πρέπει να διασφαλιστεί υποδομή αποθήκευσης με χωρητικότητα 20 MWh, κάτι που προφανώς επηρεάζει και το όλο κόστος της επένδυσης.

Καταρχήν, στο μέτρο θα μπορούν να υπαχθούν φωτοβολταϊκά τα οποία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, έχοντας ηλεκτριστεί μετά τις 4 Ιουλίου 2019,Τα παραπάνω έργα θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα  τροποποίησης των σχετικών αδειών στον αρμόδιο Διαχειριστή μέχρι και τις 30 Απριλίου 2025. Η ένταξη στο μέτρο φαίνεται πως θα γίνει με χρονική προτεραιότητα, με βάση τουλάχιστον όσα αναφέρονται στη σχετική διάταξη. 

Σημειώνεται ότι η αποζημίωση της ενέργειας από την μπαταρία του φωτοβολταϊκού θα εγχέεται στο σύστημα θα υπολογίζεται με βάση την ωριαία τιμή της αγοράς της επόμενης ημέρας. Η, δε, μέτρηση της ενέργειας από την υποδομή αποθήκευσης που θα μπαίνει στο δίκτυο θα μετριέται με ειδικό ξεχωριστό μετρητή

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα δημοσιευτεί πρόσκληση, μέσω σχετικής υπουργικής απόφασης, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης και την εγκατάσταση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, οι σταθμοί αποθήκευσης που θα επιλεγούν στο πλαίσιο της πρόσκλησης αυτής δεν θα λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση.

Επίσης δεν παρέχεται η αδειοδοτική πριμοδότηση για προσθήκη μπαταριών και από ομαδοποιημένα «μικρά» φωτοβολταϊκά, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί στο κείμενο που είχε τεθεί προς διαβούλευση. 

Σε σχέση με την γρήγορη αδειοδότηση αυτόνομων μπαταριών το νομοσχέδιο προβλέπει την επικαιροποίηση της προθεσμίας (μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024) της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει το μέγιστο χαρτοφυλάκιο, τα δικαιολογητικά και τα κριτήρια αξιολόγησης. 

Σε σχέση με τις αυτόνομες μονάδες προβλέπονται περιορισμοί έγχυσης στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ), ανάλογοι με τους περιορισμούς έγχυσης που ισχύουν στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), μέχρι την έκδοση της Υπουργικής που θα ισχύει για το δίκτυο διανομής. 

Παράλληλα, το νομοσχέδιο, όπως έχει ήδη αναφέρει επανειλημμένα ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης,  με τελευταία φορά, κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, πριν μια εβδομάδα,προβλέπει μείωση των εγγυητικών επιστολών ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές. Αφορά τα υποψήφια έργα ανά την επικράτεια, και όχι μόνο στα  Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ). Επίσης, προστίθενται τα μικρά υδροηλεκτρικά στις μονάδες βιομάζας και βιοαερίου, τα έργα αυτοπαραγωγής και τις Ενεργειακές Κοινότητες που μπορούν να αξιοποιήσουν τα 3,8 Μεγαβάτ ανά υποσταθμό στο δίκτυο διανομής, από το περιθώριο των 10 Μεγαβάτ που μπορεί να διαθέσει ο ΔΕΔΔΗΕ ανά υποσταθμό, πέραν του υφιστάμενου περιθωρίου. 

Παράλληλα, διευκολύνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (με ή χωρίς μπαταρίες) σε κτίρια, καθώς πλέον ανεξαρτήτως ισχύος των συστημάτων, απαλλάσσονται από την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού. 

Επίσης, όσες ΑΠΕ προχωρήσουν σε ριζική ανανέωση της υποδομής τους από τις 31 Οκτωβρίου, θα συμμετέχουν στην ελεύθερη αγορά, χάνοντας την "ταρίφα" τους, εάν είχαν, βέβαια, σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας