Μενού Ροή
Ο νέος χάρτης ΑΠΕ της Τουρκίας - Ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης

Θετική ανταπόκριση έχει λάβει ο νέος οδικός ενεργειακός χάρτης της Τουρκίας για τις ΑΠΕ , ενώ ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην ενεργειακή μετάβαση και την ηλιακή ενέργεια υπογραμμίζουν ότι οι υποστηρικτικές πολιτικές και η συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών είναι κρίσιμες για την επιτυχία αυτού του σχεδίου.

Αυτό το σχέδιο, που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, αναμένεται να δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες ύψους περίπου 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καλύπτοντας τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.Το ενημερωμένο σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2035 στοχεύει να αυξήσει την τρέχουσα εγκατεστημένη ισχύ ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η οποία είναι περίπου 30.000 MW, στα 120.000 MW, τετραπλασιάζοντάς την έως το 2035. Το Υπουργείο Ενέργειας εργάζεται για αλλαγές στους ισχύοντες κανονισμούς για τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως ανέφερε. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για αύξηση της χωρητικότητας, το υπουργείο θα επικεντρωθεί σε 34.000 MW αιτήσεων προ-αδειών και αδειών για σταθμούς που δεν έχουν ακόμα μετατραπεί σε επενδύσεις.

Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης την ανάπτυξη της υποδομής ηλεκτρικής μεταφοράς της Τουρκίας, με τη δημιουργία νέου δικτύου 14.700 χιλιομέτρων γραμμών υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HVDC) για τη διαχείριση της αυξημένης παραγωγής ενέργειας. Η Αλκίμ Μπαγκ Γκιουλλού, διευθύντρια του Κέντρου Ενεργειακής Μετάβασης SHURA, χαρακτήρισε αυτή τη νέα οδική χάρτα «σημαντικό βήμα» στη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης της Τουρκίας.

Σχεδόν 50% αύξηση στον στόχο


Η Μπαγκ Γκιουλλού σημείωσε ότι υπάρχει περίπου 50% αύξηση στον στόχο για την εγκατεστημένη χωρητικότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας για το 2035, υπογραμμίζοντας ότι οι διαγωνισμοί YEKA και οι διεθνείς συνεργασίες είναι οι κύριες κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτούς τους στόχους. Η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια, όπως η λειτουργία του μεγαλύτερου ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη στην κεντρική επαρχία Κόνια πέρυσι.

Συνολικά, ο νέος ενεργειακός χάρτης αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, συμβάλλοντας στη μετάβασή της προς την καθαρή και φθηνή ενέργεια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας