Βήμα - βήμα υλοποιεί τη στρατηγική της η ΔΕΗ για την ανάδειξή της σε ηγετικό “παίκτη” στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με έντονη αναφορά στους κλάδους παραγωγής και της προμήθειας στη Ρουμανία
Στο πλαίσιο αυτό, λίγους μήνες μετά τη συμφωνία μετά τη συμφωνία αγοραπωλησίας με την Evryo Group, η οποία ανήκει σε funds που ελέγχονται από την Macquarie Asset Management, για την εξαγορά του σημαντικού της χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ρουμανίας έχει ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής του αιολικού πάρκου Deleni, στην κομητεία Vaslui της Ρουμανικής επαρχίας της Μολδαβίας (βορειοανατολικά της χώρας). Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Βουκουρέστι,
Όπως σημειώνεται, από το Γραφείο ΟΕΥ που επικαλείται δημοσιεύματα εξειδικευμένου Τύπου (Economedia, Ziarul Financiar), το εν λόγω πάρκο, με εγκατεστημένη ισχύ 140 MW, θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. της επαρχίας της Μολδαβίας και θα συμβάλει στην ενίσχυση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο βόρειο τμήμα της χώρας, το οποίο εμφανίζει σημαντικό αιολικό δυναμικό προς αξιοποίηση.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του Γραφείου ΟΕΥ της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βουκουρέστι, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής ενός νέου φωτοβολταϊκού πάρκου, δυναμικότητας σχεδόν 727 MW, που θα αναπτυχθεί από την εταιρεία “DE Rock Int’l SRL στην επαρχία Dolj (ΝΔ Ρουμανία).
Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του πάρκου προσδιορίζεται στο τέλος του 2026 και το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει στα 300 εκ. ευρώ. Σε περίπτωση υλοποίησης, το συγκεκριμένο έργο, θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Ρουμανία, με πρώτο εκείνο των 1.044 MW στο Arad.
Όπως σημειώνεται, οι ανωτέρω πληροφορίες επιβεβαιώνονται και από κατάλογο επενδύσεων που βρίσκονται σε στάδιο εκπόνησης μελετών του ιστοτόπου της Transelectrica (κρατική εταιρεία – διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρουμανία).
Ο εν λόγω κατάλογος περιλαμβάνει έργα συνολικής δυναμικότητας 8.500 MW στην αιολική και περίπου 16.600 MW στην ηλιακή ενέργεια, με το ανωτέρω πάρκο της ΔΕΗ να είναι το μεγαλύτερο στην δεύτερη κατηγορία.
Υπενθυμίζεται, με βάση το σημείωμα της Πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι, ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει περί τα 600 MW-1.000 MW φωτοβολταϊκά και 500 MW αιολικά εγκατεστημένης ισχύος στην Ρουμανία (εξαγορά πράσινου χαρτοφυλακίου εδώ θυγατρικών ENEL, Lukoil και Macquarie Asset Management), την οποία σχεδιάζει να αναπτύξει σταδιακά στα 5,4 GW, συνεργαζόμενη, σε πρώτη φάση με την MYTILINEOS Energy & Metals.
Ειδικότερα η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει από τον Αύγουστο, ότι έχει συνάψει δεσμευτική συμφωνία με την Evryo Group, που ανήκει σε κεφάλαια τα οποία διαχειρίζεται η Macquarie Asset Management, για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία, το οποίο περιλαμβάνει 629 MW ΑΠΕ σε λειτουργία και περίπου 145 MW σε προχωρημένα έργα.
Η συνολική αξία της συναλλαγής φτάνει περίπου στα 700 εκατ. ευρώ και το χαρτοφυλάκιο εκτιμάται ότι θα συμβάλει EBITDA ύψους 100 εκατ. ευρώ ετησίως μετά την ολοκλήρωση. Το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται στο 4ο τρίμηνο του 2024 και υπόκειται σε έγκριση από τις σχετικές αρχές ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η εξαγορά είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του ομίλου για επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσφέρει φυσικό αντιστάθμισμα και ενοποίηση των κλάδων της παραγωγής και της προμήθειας στη Ρουμανία (και ενδεχομένως στη Βουλγαρία, με πιθανή εξαγορά τοπικού προμηθευτή), αξιοποιεί τις ευκαιρίες για δημιουργία αξίας σε περιφερειακό επίπεδο μέσω της διασυνοριακής εμπορίας στον ενεργειακό διάδρομο που δημιουργείται και επωφελείται από τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες και τη δυναμική προσφοράς/ζήτησης σε κάθε περιοχή.
Όπως αναφέρεται από τη ΔΕΗ, η εξαγορά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της προσθήκης ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, το οποίο περιλαμβάνει έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600ΜW, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 22MW, πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6MW, και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει σε 5,3GW.