Μενού Ροή
ΔΕΗ ΑΠΕ αιολικο Ρουμανια Romania wind farm
ΔΕΗ: Το δια ταύτα της “πράσινης” εξαγοράς στη Ρουμανία- Ορίζοντας EBITDA 1,8 δισ. ευρώ

Πολλαπλή στόχευση έχει η κίνηση της ΔΕΗ την εξαγορά του πράσινου χαρτοφυλακίου της Macquarie, που ανακοίνωσε χθες. Πιο συγκεκριμένα, το deal ισχυροποιεί τη θέση της ΔΕΗ στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου ούτως ή άλλως εξελίσσεται σε κεντρικό παίκτη,  διπλασιάζει  την εγκατεστημένη ισχύ από τις εν λειτουργία Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Ρουμανία, αλλά και ενισχύει το ρόλο της ως παραγωγού ενέργειας. 

Σημειώνεται ότι η εξαγορά του σημαντικού της χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη επιτυγχάνει τον στόχο για παραγωγή ενέργειας 5,3 GW, που αποτελεί “βάθρο’ για τον περιορισμό των αγορών της από τη χονδρεμπορική αγορά για την κάλυψη των αναγκών των πελατών της. Με την εξαγορά των ΑΠΕ της Macquarie, ουσιαστικά, η ΔΕΗ προσθέτει 1,4 TWh στην παραγωγή της από ΑΠΕ.

 Πιο συγκεκριμένα, η δεσμευτική συμφωνία αγοραπωλησίας με την Evryo Group, η οποία ανήκει σε funds που ελέγχονται από την Macquarie Asset Management, διευρύνει και διαφοροποιεί τις δραστηριότητες του Ομίλου στις ΑΠΕ καθώς προστίθενται μεγάλα έργα αιολικής ενέργειας και υδροηλεκτρικοί σταθμοί στην περιοχή της Ρουμανίας.

Ειδικότερα το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600ΜW, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 22MW, πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6MW, και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη.

Να σημειωθεί, ενδεικτικά, ότι στη Ρουμανία, πλέον, το πελατολόγιό της έχει συνολικές ανάγκες 8,2 TWh. Στη, δε, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην Ελλάδα μειώθηκε σε 33% το α’ εξάμηνο 2024 από 37% το α’ εξάμηνο 2023. Η μείωση οφείλεται ουσιαστικά στη χαμηλότερη παραγωγή από λιγνιτικές μονάδες καθώς η ΔΕΗ συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου της για την πλήρη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού της μείγματος μέχρι το 2026. Στη Ρουμανία, επίσης, το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή από ΑΠΕ (αιολικά/ηλιακά) διαμορφώθηκε σε 13% παραμένοντας περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το α' εξάμηνο 2023 (14%).

Με βάση, δε, όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου στους αναλυτές, η εξαγορά στη Ρουμανία αφορά το μεγαλύτερο εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο πράσινης ενέργειας στην Ρουμανία με υψηλής ελκυστικότητας assets και μάλιστα σε στρατηγικές θέσεις της χώρας. Η επιχειρηματική αξία της συναλλαγής προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ και αναμένεται να κλείσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Όπως τόνισε, η εξαγορά συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τη στρατηγική της ΔΕΗ για ανάπτυξη ΑΠΕ. Επίσης, με βάση τη διοίκηση, η συμφωνία έχει καλή αποτίμηση, καθώς οι αποδόσεις των  εξαγορασθέντων υποδομών ΑΠΕ είναι πολύ καλές, βρίσκονται σε εξαιρετική τοποθεσία, με ιδανικό αιολικό δυναμικό και είναι περίπου 8-10 χρόνων, άρα είναι σε φάση πλήρους αποδόσεις και χωρίς άμεσες ανάγκες repowering. 

Η διοίκηση της εταιρείας τόνισε, παράλληλα, ότι σε καμία περίπτωση η συμφωνία αυτή δε σημαίνει ότι σταματά η οργανική ανάπτυξη ΑΠΕ στη Ρουμανία και υπενθύμισε την ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών για την έναρξη κατασκευής νέου αιολικού πάρκου 140 ΜW στη χώρα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Στάσσης, η συμφωνία έχει ένα IRR 10% για τη ΔΕΗ, χωρίς να υπολογίζονται οι συνέργειες που προκύπτουν. Μάλιστα, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Όμιλος ΔΕΗ θα προσθέσει EBITDA ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων σε ετήσια βάση.

Όπως τονίστηκε επίσης, η διοίκηση της εταιρείας, μετά και τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, είναι πολύ αισιόδοξη, περισσότερο μάλιστα από πριν, για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης και των οικονομικών στόχων που είχαν τεθεί στο Capital Markets Day του Ιανουαρίου.

Η ΔEH σχεδιάζει στο τέλος του χρόνο, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, να επικαιροποιήσει τη στρατηγική της που παρουσίασε τον Ιανουάριο στους αναλυτές.

Υπενθυμίζεται, ότι ισχυρή λειτουργική κερδοφορία για το α’ εξάμηνο 2024 με τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται σε €927 εκατ., αυξημένα κατά 57% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2023. Στην θετική αυτή εξέλιξη συνέβαλε η αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων της Διανομής, η βελτίωση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και η προσθήκη των  δραστηριοτήτων στη Ρουμανία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας