Η Ελλάδα εγκατέστησε ρεκόρ 2,572 MW φωτοβολταϊκής ισχύος το 2024, περίπου 1 GW περισσότερα από το προηγούμενο έτος. Το 2023, η χώρα είχε προσθέσει 1,59 GW φωτοβολταϊκής ισχύος, σύμφωνα με άρθρο του PV-Magazine επικαλούμενο τα στοιχεία του ΣΕΦ.
Στο 2024 συνδέθηκαν στο σύστημα μεταφοράς 1,772 MW της νέας ισχύος και 800 MW στα συστήματα διανομής. Η προστιθέμενη ισχύς περιλαμβάνει συστήματα από διάφορα τμήματα της αγοράς φωτοβολταϊκών.
Τα συστήματα αυτόνομης κατανάλωσης με net-metering πρόσθεσαν 400 MW φωτοβολταϊκής ισχύος, ενώ αναμένεται επιπλέον 500 MW από μικρά ηλιακά έργα, όπως πάρκα ενεργειακών κοινοτήτων και αγροτικά. Αυτά τα έργα λάμβαναν σταθερά συμβόλαια με τιμές αγοράς μέχρι τις 31 Μαΐου, μετά τις οποίες πρέπει να εισέλθουν σε ανταγωνιστικές προκηρύξεις για συμβάσεις που καθορίζονται από την αγορά.
Παρά την προθεσμία της 31ης Μαΐου, είναι πιθανό η Ελλάδα να συνεχίσει την προσθήκη τέτοιων έργων και το 2025, λόγω καθυστερήσεων από τον διαχειριστή του δικτύου διανομής στη ηλεκτροδότηση αυτών των έργων – ένα καλά τεκμηριωμένο ζήτημα.
Η υπόλοιπη ισχύς που χτίστηκε το 2024 αποτελείται από έργα που λειτουργούν βάσει ιδιωτικών συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) ή από αυτά που συμμετέχουν απευθείας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Στέλιος Ψωμάς, υπεύθυνος πολιτικής στην Ελληνική Ένωση Φωτοβολταϊκών (Helapco), δήλωσε στο pv magazine ότι τα έργα που πωλούν ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στις spot αγορές πέρυσι απέκτησαν υψηλότερες τιμές από αυτές των τιμών αγοράς (feed-in tariffs) της Ελλάδας, τις premium τιμές ή τις γνωστές τιμές PPA.
Ο Ψωμάς πρόσθεσε ότι η μέση τιμή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ημέρας στην Ελλάδα το 2024 ήταν 100,9 € ανά MWh, ενώ η μέση τιμή σύλληψης για τα φωτοβολταϊκά ήταν 73 € ανά MWh. Η Ελλάδα λειτουργεί επί του παρόντος περίπου 9,6 GW φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Πρόοδος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Το think tank Green Tank, με έδρα την Αθήνα, ανέφερε ότι η χώρα κάλυψε το 50,5% των ενεργειακών της αναγκών το 2024 με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών, ανεμογεννητριών και μεγάλων υδροηλεκτρικών. Η αναφορά βασίζεται σε δεδομένα από τους διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς και διανομής της Ελλάδας καθώς και από τον χειριστή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ΔΑΠΕΕΠ.
Η εθνική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 5,5% το 2024, μετά από δύο χρόνια με μείωση της ζήτησης. Ωστόσο, η αύξηση αυτή καλύφθηκε κυρίως με φυσικό αέριο, παρά με την αύξηση των καθαρών πηγών ενέργειας.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών, παρήγαγαν 25,269 GWh ηλεκτρικής ενέργειας, ηγούμενες της λίστας. Το φυσικό αέριο παρήγαγε 21,343 GWh, ακολουθούμενο από το πετρέλαιο (ντίζελ) με 3,860 GWh, κυρίως στα νησιά της Ελλάδας. Οι μεγάλες υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις παρήγαγαν 3,482 GWh, ενώ η λιγνίτης συνέβαλε με μόλις 3,236 GWh, επισημαίνοντας τον μειωμένο ρόλο του στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Επιπλέον, η Ελλάδα έγινε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, εξάγοντας 307 GWh. Η τελευταία φορά που η Ελλάδα ήταν καθαρός εξαγωγέας ήταν το 2000, με μόλις 11 GWh.
Ζητήματα Περιορισμού Παραγωγής
Ο Ελληνικός Ρυθμιστής Ενέργειας ανέφερε ότι η χώρα περιόρισε περίπου 900 GWh πράσινης ενέργειας πέρυσι, ή 3,5% της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι αυτό το νούμερο μπορεί να φαίνεται χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι τοπικοί παραγωγοί ανησυχούν, καθώς αποτελεί σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2023, όταν η Ελλάδα περιόρισε μόνο 228 GWh.
Το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίστηκε για νόμο το 2024, ο οποίος απαιτεί από όλες τις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άνω των 400 kW να εγκαταστήσουν εξοπλισμό που επιτρέπει στον διαχειριστή του δικτύου διανομής, τον ΗΕΔΝΟ, να ελέγχει από απόσταση την απόδοση των ηλιακών έργων και να ρυθμίζει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που εγχέεται στο δίκτυο. Προς το παρόν, ο ΗΕΔΝΟ επιτρέπει είτε στα ηλιακά πάρκα να συνδεθούν στο δίκτυο είτε τα αποσυνδέει εντελώς.
Τα ηλιακά πάρκα άνω του 1 MW έπρεπε να εγκαταστήσουν αυτόν τον εξοπλισμό μέχρι το τέλος του 2024, ενώ τα πάρκα μεταξύ 400 kW και 1 MW πρέπει να τον εγκαταστήσουν μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.