Στις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά του ο κλάδος της αιολικής ενέργειας εστίασε κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της, το βράδυ της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος. Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για “αιολικό πόλεμο”. “Να υποστηρίξουμε τις εγχώριες πηγές παραγωγής ενέργειας” τόνισε, ενώ σημείωσε ότι “τίποτε, δεν είναι δεδομένο. Αν επιλέξουμε ακινησία θα είναι όλα σε βάρος της χώρας και των πολιτών” τόνισε.
Όπως είπε το θέμα των περικοπών φορτίου αλλά και των καθυστερήσεων στην προώθηση των υπεράκτιων αιολικών είναι κομβικά για την αύξηση των ωφελειών από την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Μάλιστα σημείωσε ότι το 2024, μόλις 39 ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ 125 MW μπήκαν σε λειτουργία, ωστόσο αναμένεται να μπουν φέτος περισσότερες, ισχύος 1,1 GW.
Τα θαλάσσια πάρκα
“Στο θέμα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε διεθνές επίπεδο δείχνουν να έχουν χάσει την ορμή τους για λόγους συγκυριακούς που δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν”, ανέφερε επίσης ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος.
“Η χώρα μας πρέπει να καλύψει το χαμένο χρόνο και να κάνει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνται για προχωρήσει και να ωριμάσει τα έργα και να είναι παρούσα στη σωστή στιγμή, γιατί εκεί είναι το μέλλον. Μόνο αξιοποιώντας το αιολικό δυναμικό της θα μπορέσουμε να κάνουμε τη χώρα εξαγωγό ηλεκτρικής ενέργειας με όρους ανταγωνιστικούς και παράλληλα να αποκτήσει μια δυναμική η εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα”, πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε, χαιρετίζοντας την ίδια εκδήλωση, ότι οι προκλήσεις είναι πολλές. Βέβαια, όπως είπε έχουν μπει σε λειτουργία 5GW αιολικής ενέργειας. “Πάντα το υπουργείο είναι εκεί με ευήκοα ώτα” υπογράμμισε και σημείωσε ότι στην “Ευρώπη έχουμε 20% αιολική ενέργεια. αν και η ΕΕ δεν προχωρά με το ρυθμό που πρέπει”, καθώς για να πιαστούν οι στόχοι της πράσινης μετάβασης θα πρέπει να εγκαθίστανται, κάθε χρόνο, 13 GW μέχρι το 2030. η κα Σδούκου εστίασε στις αδειοδοτικές καθυστερήσεις αλλά και στο ζήτημα του ηλεκτρικού χώρου, με την αξιολόγηση των όρων σύνδεσης. “500 GW αναμένουν να αξιολογηθούν” τόνισε ενώ αναφέρθηκε στο ότι η χώρα είναι εξαγωγική στην ενέργεια με 1,5 GW εξαγωγές. Από τον Οκτώβριο ακόμη και τις νυχτερινές ώρες η χώρα εξάγει το 1/3 παραγόμενης ενέργειας. Είμαστε ανεξάρτητοι από ξένους” σημείωσε και τόνισε ότι “μια χώρα πρέπει να έχει ισορροπημένες πηγές ενέργειας αλλά τα αιολικά αξίζουν κάθε υποστήριξη.”