Το σχέδιο του αναθεωρημένου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο παρουσιάζεται αύριο Παρασκευή από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σε ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου, περιλαμβάνει την προσθήκη των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας στο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, την αύξηση των περιοχών αιολικής προτεραιότητας σε όλη την επικράτεια και τη χωροθέτηση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων
Σύμφωνα με πληροφορίες το ειδικό χωροταξικό είναι έτοιμο από το περασμένο φθινόπωρο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ και πλέον εκκρεμεί η οριστικοποίηση του σχεδίου ώστε να τεθεί μετά σε δημόσια διαβούλευση.
Υπήρξαν ως τώρα εκκρεμότητες σε κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονταν κυρίως με τις θέσεις των υπεράκτιων αιολικών και με ζητήματα που αφορούσαν τη συνέργεια του ΕΧΠ ΑΠΕ με τα υπόλοιπα ειδικά χωροταξικά πλαίσια τα οποία βρίσκονται υπό εκπόνηση.
Χωροθέτηση για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας
Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει και για την αποθήκευση ενέργειας όπως και για τις ΑΠΕ ζώνες αποκλεισμού.
Σε αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται, περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης, οι διεθνούς σημασίας υγροτόποι Ραμσάρ, πυρήνες εθνικών δρυμών, τόποι κοινοτικής σημασίας του δικτύου Natura, τα εννέα «Απάτητα Βουνά», οι περιοχές οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης, δάση και οι δασικές εκτάσεις (με εξαίρεση την προσθήκη μπαταριών σε υφιστάμενα έργα ΑΠΕ) κ.ά..
Ειδικά για τα φωτοβολταϊκά συστήματα το ποσοστό κάλυψης σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια προσδιορίζεται στο 3% του οικείου δήμου, προτείνεται απαγόρευση εγκατάστασή τους σε φυσικές λίμνες, ενώ επιτρέπονται σε τεχνητές λίμνες σε ποσοστό 10% της έκτασής τους.
Αιολικά
Έμφαση στην ανάπτυξη των αιολικών πάρκων με αύξηση των Περιοχών Αιολικής Προτεραιότητας από 58 σε 67 πανελλαδικά δίνει το χωροταξικό για τις ΑΠΕ, με την Κρήτη να καταλαμβάνει 22 αντίστοιχες περιοχές, με κατανομή σε όλους τους νομούς Λασίθι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά.
Ορίζονται επίσης νέες ζώνες αποκλεισμού χωροθέτησης αιολικών μονάδων στον θαλάσσιο χώρο, όπως σε θεσμοθετημένα θαλάσσια και υποθαλάσσια πάρκα, σε περιοχές με ενάλιες αρχαιότητες ή σε προστατευόμενα ναυάγια, σε περιοχές ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών, σε γραμμές επιβατικής ναυσιπλοΐας, σε καταδυτικά πάρκα κλπ.
Το προτεινόμενο σχέδιο περιλαμβάνει και ειδικές ρυθμίσεις ως προς τον προσδιορισμό των «go-to-areas», δηλαδή τις «Περιοχές Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ» οι οποίες εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) εντός των οποίων τα έργα ΑΠΕ που θα αναπτύσσονται θα εξαιρούνται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.
Ως πρώτη «go-to-areas» έχει ήδη προσδιοριστεί τμήμα εντός της ευρύτερης ζώνης που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας ‘Εβρου και βορείως- βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης όπου θα αναπτυχθεί το πρώτο υπεράκτιο έργο στη χώρα. Το σχέδιο ΕΧΠ ΑΠΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, ως περιοχές επιτάχυνσης ΑΠΕ τις δυο λιγνιτικές περιοχές για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και τις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ).