Στην τελική ευθεία είναι η διαδικασία για το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Φραγκίσκου Παρασύρη. Μάλιστα ο κ. Σκυλακάκης κατέθεσε στη Βουλή τον προβληματισμό που υπάρχει, σε σχέση με την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης ΑΠΕ και “κατάληψης”
καλλιεργήσιμης ή μη γης αλλά και τον προβληματισμό που υπάρχει για την αποδοχή της ανάπτυξης υποδομών πράσινης ενέργειας από τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών.
Ειδικότερα τάχθηκε κατά των “υπερβολών” όπως είπε αλλά και της κινητροδότησης με άμεσο τρόπο των τοπικών κοινωνιών. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα των μετρήσεων που παρουσίασε η ΕΛΕΤΑΕΝ, με βάση δεδομένα από αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 2,6 GW, σε ειδική εσπερίδα που οργάνωσε το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Verde.tec, η μέση κατάληψη εδάφους από όλες τις υποδομές των αιολικών πάρκων στη χώρα μας (πλατείες ανεμογεννητριών, δρόμοι, έργα σύνδεσης) είναι 3,3 στρέμματα ανά εγκατεστημένο MW.
H κατάληψη αυτή συνεπάγεται ότι η υλοποίηση όλων των χερσαίων αιολικών πάρκων που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2050, θα οδηγήσει σε συνολική κατάληψη μόλις του 0,03% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας.
Η γη υψηλής παραγωγικότητας
Στο φόντο αυτό αλλά και της γενικότερης συζήτησης που γίνεται με αιχμή την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε στη Βουλή ότι τα φωτοβολταϊκά μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε και γιαυτό απαιτείται μια ένταση προσοχής. Όπως σημείωσε “Πρόθεσή μας είναι να σταματήσουμε να έχουμε νέα φωτοβολταϊκά σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας”, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά τα 6 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης που έχουν εγκαταλειφθεί είναι υπεραρκετά για τα φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν έως το 2050 στην Ελλάδα, μαζί με όσα έχουν ήδη εγκατασταθεί και τα οποία δεν χρειάζονται εκτάσεις μεγαλύτερες από 500.000 στρέμματα.
Επίσης, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι δεν θα επιτρέπεται ούτε η εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σε φυσικές λίμνες, παρά μόνο σε τεχνητές λίμνες αλλά και εκεί σε ένα περιορισμένο ποσοστό της έκτασής τους.
Εστιάζοντας στην Κρήτη, όπου υπάρχουν και πολλές αντιδράσεις για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, ανέφερε ότι “στην Κρήτη δεν χρειάζεται, όπως και οπουδήποτε αλλού, να κάνουμε υπερβολές”. Να σημειωθεί ότι οι μελετητές του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ έχουν περιλάβει 22 Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας. Σύμφωνα με τον υπουργό, είναι σαφές ότι “το χωροταξικό σχέδιο που χρησιμοποιούμε τώρα, του 2008, πράγματι είχε σχεδιαστεί σε μία διαφορετική εποχή”.
Οι αντιδράσεις
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σε σχέση με τις ΑΠΕ ανέφερε ότι οφείλονται σε μια γενικότερη “δαιμονοποίηση” ένεκα πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων και όχι στο χωροταξικό θέματα. Γιαυτό στο πλαίσιο της “πολιτικής κατευνασμού” αναμένονται νέα δεδομένα στα ανταποδοτικά με άμεσες καταβολές στις τοπικές κοινωνίες. “Θα αυξήσουμε το ποσό των ανταποδοτικών, προσθέτοντας και άλλες πηγές”, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι τα χρήματα θα φτάνουν γρηγορότερα στους πολίτες, οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο σε σχέση με τους δήμους, σε σχέση με ότι συμβαίνει σήμερα.
“Σε κάθε περίπτωση είναι σωστό ότι τα ανταποδοτικά πρέπει να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τις τοπικές κοινωνίες και αυτό θα περιλαμβάνεται όχι στο ίδιο το χωροταξικό, αλλά σε άλλο πακέτο που θα το ανακοινώσουμε παράλληλα”, υπογράμμισε. Σε αυτό τα ποσοστά 60% - 40% θα ανατραπούν υπέρ των πολιτών.
Να σημειωθεί ότι, σήμερα παρακρατείται το 3% του ετήσιου τζίρου τους και αποδίδεται στους δήμους (για περιβαλλοντικά έργα) και στους δημότες σε ποσοστό 60% - 40% αντίστοιχα.