Η Περιβαλλοντική Αρχή απέρριψε τελικά την προτεινόμενη κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, με δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας 11,67MW και αποθήκευσης ενέργειας 6MW/12MWh, στην κοινότητα Τρούλλοι της επαρχίας Λάρνακας. Eισάκουσε την ομόφωνη εισήγηση των μελών της Ad-hoc Επιτροπής για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ), η οποία εξέτασε τη σχετική Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) των επιπτώσεων του προτεινόμενου έργου στην περιοχή του δικτύου Natura 2000 Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Περιοχή Κόσιης – Παλλουρόκαμπου.
Συγκεκριμένα, διαφάνηκε ότι η κατασκευή και λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου αναμένεται να έχει σημαντικές, αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη ΖΕΠ, κυρίως λόγω της όχλησης συγκεκριμένων ειδών καθορισμού της προστατευόμενης περιοχής. Η Ad-hoc Επιτροπή για την ΕΟΑ εισηγήθηκε να μην προχωρήσει η κατασκευή και λειτουργία του προτεινόμενου έργου, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές αθροιστικές και σωρευτικές επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου, σε συνδυασμό με άλλα υφιστάμενα και προγραμματιζόμενα έργα στα προστατευτέα αντικείμενα της ΖΕΠ.
Αρνητικά τοποθετήθηκαν όλα τα μέλη της Ad-hoc Επιτροπής για την ΕΟΑ. Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, ως καθ’ ύλην αρμόδια αρχή για την ΖΕΠ, αιτιολόγησε την αρνητική τοποθέτησή της κάνοντας αναφορά, (α) σε σημαντικές επιπτώσεις του έργου λόγω της έκτασης που θα καταληφθεί και των απαιτούμενων υποστηρικτικών υποδομών, (β) σημαντικές αθροιστικές και σωρευτικές επιπτώσεις του έργου σε συνδυασμό με άλλα έργα που δύνανται να επηρεάζουν την περιοχή ΖΕΠ και (γ) χωροθέτησης του προτεινόμενου έργου εντός περιοχής διασποράς και τροφοληψίας σημαντικών αρπακτικών ειδών καθορισμού της ΖΕΠ.
Αρνητικά τοποθετήθηκε επίσης το Τμήμα Δασών, λόγω των σημαντικών επιπτώσεων του έργου στην περιοχή ΖΕΠ, των αθροιστικών και σωρευτικών επιπτώσεων, καθώς και του επηρεασμού των ειδών καθορισμού της ΖΕΠ.
Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το Terra Cypria και η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, τοποθετήθηκαν επίσης αρνητικά, τεκμηριώνοντας την αρνητική τοποθέτηση τους στους ακόλουθους λόγους:
(α) Χωροθέτηση του έργου εντός ζωτικού χώρου τροφοληψίας είδους καθορισμού και συγκεκριμένα του αρπακτικού είδους Διπλογέρακο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή εγκατάλειψη θέσεων φωλεοποίησης, (β) χωροθέτηση του έργου σε απόσταση 50 μέτρων από θέση φωλεοποίησης του είδους καθορισμού της Τρουλλουρίδας, το οποίο ενδεχομένως να εγκαταλείψει την περιοχή μετά την κατασκευή του έργου γιατί φωλιάζει σε ανοιχτές χέρσες περιοχές, (γ) σημαντικές σωρευτικές επιπτώσεις του έργου σε συνδυασμό με άλλα έργα που χωροθετούνται στην ίδια περιοχή και (δ) μη επίτευξη των στόχων διατήρησης της ΖΕΠ.
Τη διαφωνία τους με το προτεινόμενο έργο εξέφρασαν επίσης το Κοινοτικό Συμβούλιο Τρούλλων, ο Δήμος Αραδίππου, η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου, καθώς και κάτοικοι, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και κυνηγοί της περιοχής.
Πηγή: Φιλελεύθερος