Μενού Ροή
Παρασκευή στη Βουλή η εγγυητική για τις ΑΠΕ - Οι αντιδράσεις, οι υπόλοιπες ρυθμίσεις

Την κατάθεση εγγυητικής επιστολής 35.000 ευρώ/MW για όλες τις βεβαιώσεις παραγωγού πάνω από το 1 MW περιλαμβάνει ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την διαχείριση των αποβλήτων που καταθέτει αύριο Παρασκευή 9 Ιουλίου στη Βουλή το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ακριβώς μια εβδομάδα, μετά την αναφορά σε εκδήλωση του Φόρουμ των Δελφών του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, περί 10πλάσιων αιτήσεων ΑΠΕ από αυτές που μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Αντιδράσεις φέρνει η νέα ρύθμιση

Η ρύθμιση φέρνει ωστόσο και αντιδράσεις. Σε επιστολή του προς το ΥΠΕΝ ο Σύλλογος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών σημειώνει πώς, αν και σε πρώτο επίπεδο βρίσκει το μέτρο σωστό, ωστόσο υπογραμμίζει την ανησυχία του για τον συγκεκριμένο τρόπο και το στάδιο της αδειοδότησης που εφαρμόζεται, καθώς θεωρεί ότι η εξαίρεση των χαμηλότερων του 1 μεγαβάτ έργων από τη νέα εγγυητική δεν θα επιφέρει αποσυμφόρηση και σε κάθε περίπτωση διαφέρει από την πρόταση που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο από το υπουργείο.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ΣΕΦ αναφέρεται ότι:

  • «Η πρόταση αυτή διαφέρει ουσιαστικά από την αντίστοιχη που παρουσίασε στους φορείς ΑΠΕ το ΥΠΕΝ τον περασμένο Απρίλιο και έκανε λόγο για “υποβολή Εγγυητικής Επιστολής κατά την αίτηση για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (για όλα τα έργα)”. Πού ακριβώς έγκειται η διαφορά; Στη νέα πρόταση, οι επενδυτές με Βεβαίωση Παραγωγού καλούνται να πληρώσουν δύο φορές για το ίδιο πράγμα, δηλαδή τη Βεβαίωση Παραγωγού, μια άδεια χωρίς ιδιαίτερη βαρύτητα πλέον. Μια φορά έχοντας πληρώσει το “Εφάπαξ Τέλος Έκδοσης Βεβαίωσης” (και μία καταθέτοντας μια εγγυητική). Επιπλέον, της νέας εγγυητικής εξαιρούνται τα έργα με ισχύ μικρότερη από 1 MW, τα οποία, σημειωτέον, συναθροίζουν πολλές χιλιάδες μεγαβάτ. Άρα μόνο αποσυμφόρηση των δικτύων δεν αναμένεται από τη νέα πρόταση.
  • Αντιθέτως, η αρχική πρόταση του ΥΠΕΝ (που μας βρίσκει σύμφωνους) μπορεί να ξεσκαρτάρει πράγματι τις αιτήσεις και να αποσυμφορήσει τα δίκτυα. Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών είχε αποστείλει επιστολή προς το ΥΠΕΝ για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια τέτοια ρύθμιση».

Όπως σημειώνει ο ΣΕΦ η υποχρέωση προσκόμισης της εγγυητικής επιστολής κατά την αίτηση για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (για όλα τα έργα) θα πρέπει να έχει αναδρομικό χαρακτήρα για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, δεδομένου του μεγάλου όγκου συσσωρευμένων αιτήσεων: «Θα πρέπει δηλαδή να καταλαμβάνει και όλα τα αιτήματα τα οποία έχουν παραληφθεί από τους Διαχειριστές και για τα οποία δεν έχει εκδοθεί δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Η εγγυητική επιστολή θα πρέπει να προσκομιστεί στον Διαχειριστή το αργότερο τέσσερις (4) μήνες από τη θέση σε εφαρμογή της προτεινόμενης ρύθμισης, εκτός και αν εκδοθεί στο μεταξύ δεσμευτική προσφορά σύνδεσης, οπότε αυτή πρέπει να προσκομιστεί εντός 2 μηνών από την εν λόγω δεσμευτική προφορά. Σε περίπτωση μη προσκόμισης της εγγυητικής επιστολής εντός των προθεσμιών αυτών, η αίτηση σύνδεσης τίθεται στο αρχείο, τυχόν εκδοθείσα δεσμευτική προσφορά σύνδεσης ακυρώνεται και ενημερώνεται η ΡΑΕ, ώστε να προβεί στην ανάκληση της Βεβαίωσης Παραγωγού (εφόσον πρόκειται για έργο που υποχρεούται στη λήψη Βεβαίωσης Παραγωγού)».

Για την έκδοση δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης, ο ΣΕΦ τονίζει ότι «δεν θα έπρεπε να απαιτείται η προσκόμιση απόφασης ΕΠΟ, ΠΠΔ ή απαλλαγής, όπως ισχύει κατά περίπτωση, και κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε σημαντικά το “ξεσκαρτάρισμα” των αιτήσεων. Αντιστοίχως, η  αρμόδια περιβαλλοντική αδειοδοτική αρχή δεν θα πρέπει να εκκινεί τη διαδικασία αξιολόγησης της ΜΠΕ ή των ΠΠΔ (όπως ισχύει κατά περίπτωση), εφόσον δεν συνυποβάλλεται βεβαίωση παραλαβής της ανωτέρω εγγυητικής επιστολής από τον αρμόδιο Διαχειριστή. Η δεσμευτική προσφορά όρων σύνδεσης, εφόσον έχει χορηγηθεί, ανακαλείται, εφόσον ο φορέας δεν προσκομίσει, εντός 18 μηνών (για αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς) από την υποβολή του αρχικού αιτήματος για προσφορά όρων σύνδεσης, απόφαση ΕΠΟ, ΠΠΔ ή απαλλαγής (όπως ισχύει κατά περίπτωση). Για τις λοιπές τεχνολογίες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ ή αν απαιτείται Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί σε 36 μήνες. Στην περίπτωση αυτή επιστρέφεται στον φορέα η εν λόγω εγγυητική επιστολή και ενημερώνεται η ΡΑΕ, ώστε να προβεί στην ανάκληση της Βεβαίωσης Παραγωγού (εφόσον πρόκειται για έργο που υποχρεούται στη λήψη Βεβαίωσης Παραγωγού)».

Οι υπόλοιπες ενεργειακές ρυθμίσεις

Δίχως να είναι σίγουρο αν θα περιλαμβάνονται στο σώμα του νομοσχεδίου ή θα κατατεθούν σε αυτό στην πορεία ως τροπολογίες, το ΥΠΕΝ έχει αποφασίσει να συμπεριλάβει στο εν λόγω νομοθέτημα και τα παρακάτω :

  • Επαναφορά της δυνατότητας κατακύρωσης ταρίφας εκτός διαγωνισμών, για φωτοβολταϊκά έως 500 κιλοβάτ.
  • Ρύθμιση για τη διάθεση ηλεκτρικού «χώρου» στην κορεσμένη Πελοπόννησο για την εγκατάσταση νέων «μικρών» φωτοβολταϊκών. Δικαίωμα αξιοποίησης αυτού του χώρου θα έχουν μόνον έργα μικρής ισχύος, έως 400 Κιλοβάτ έκαστο.
  • Ρύθμιση για τη μεταβίβαση στον ΑΔΜΗΕ των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ στην Κρήτη. Στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει διαφωνία μεταξύ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ που δεν επιλύεται με τη εν λόγω ρύθμιση, παρά έχει αφεθεί να διευθετηθεί με μεταξύ τους συνεννόηση.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας