Συνεχίζεται η αθρόα εγκατάσταση στην εγχώρια αγορά ενέργειας σημαντικών διεθνών εταιρειών. Τελευταίες ήταν οι ανακοινώσεις της ισραηλινή εισηγμένης Solegreen που διαθέτει δραστηριότητες στις ΗΠΑ και την Ιταλία εκτός του Ισραήλ, και εισέρχεται στην αγορά φωτοβολταικών και της Αυστριακής Biogest που ειδικεύεται στην κατασκευή μονάδων βιομάζας.
Η Solegreen πρόκειται να εξαγοράσει το μισό χαρτοφυλάκιο ελληνικής εταιρείας φωτοβολταϊκών και θα ελέγχει το 85% του μεριδίου, με την ισπανική Eranovum Energy να αποκτά το υπόλοιπο 15%.
Σημειώνεται ότι η ελληνική εταιρεία διαθέτει οκτώ έργα προς υλοποίηση με συνολική ισχύ 200 Mw. Η αξία της συναλλαγής προσδιορίζεται σε 350 χιλ. ευρώ, ενώ η Solegreen έχει την επιλογή να αποκτήσει άλλο 35% της εταιρείας μετά την υλοποίηση των πρώτων οκτώ έργων.
Η Solegreen υπολογίζει την επένδυση για τα οκτώ φωτοβολταϊκά σε 110-140 εκατ. ευρώ.
Στη βιομάζα
Αντίστοιχα την είσοδό της στην ελληνική αγορά παραγωγής ενέργειας από βιομάζα ανακοίνωσε η αυστριακή Biogest η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή αντίστοιχων μονάδων με περισσότερες από 160 εγκαταστάσεις σε 20 χώρες του κόσμου. Η αυστριακή εταιρεία ανακοίνωσε πως έλαβε δύο παραγγελίες για την κατασκευή των δύο πρώτων μονάδων της στην Ελλάδα.
Η πρώτη, ισχύος 500 kW θα λειτουργήσει στη Ρόδο και θα χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη υποπροϊόντα ελαιοτριβείων, κ.α. Η δεύτερη μονάδα, ισχύος 1 MW, θα εγκατασταθεί στην περιοχή της Θεσσαλίας και θα χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων. Η μονάδα της Ρόδου, σύμφωνα με την διοίκηση της Biogest, θα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 1.300 νοικοκυριών το χρόνο και η δεύτερη τις ανάγκες 2.400 νοικοκυριών σε ηλεκτρική ενέργεια.
Στην ανακοίνωση της αυστριακής εταιρείας προστίθεται πως προχώρησε σε νέα συμφωνία συνεργασίας με την ελληνική «Break Even» προκειμένου η τελευταία να λειτουργήσει ως αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ειδικά για το θέμα των υποπροϊόντων ελαιοτριβείων η Biogest υποστηρίζει πως έχει αποκτήσει σχετική εμπειρία από τη γειτονική ιταλική αγορά. Από την επεξεργασία των συγκεκριμένων αποβλήτων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μπορεί να παραχθεί ενέργεια καθώς και άλλα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.