Ένα σημαντικό έργο προς την κατεύθυνσή της πράσινης ενέργειας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), καθώς έχει στα πλάνα του ένα έργο υλοποίησης ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 16,008 MW .
Ο ΔΑΑ είχε υποβάλλει τη σχετική αίτηση στη ΡΑΕ στις 4 Δεκεμβρίου 2020 και έλαβε την έγκριση βεβαίωσης παραγωγού για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στις 21 Μαΐου.
Πριν λίγες ημέρες η εταιρεία του ΔΑΑ έβγαλε στον αέρα διαγωνισμό για την μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του νέου πάρκου, ο οποίος προορίζεται να συνδεθεί στο εσωτερικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του αεροδρομίου. Η παραγόμενη ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί για την ιδιοκατανάλωση του ΔΑΑ, ενώ τυχόν πλεονάζουσα ενέργεια θα διατίθεται στο εθνικό δίκτυο.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2011 λειτουργεί στον ΔΑΑ φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 8 MWp, που αναπτύχθηκε σε έκταση 160 στρεμμάτων. Το πάρκο βρίσκεται σε λειτουργία από το 2011 και το κόστος του ανήλθε στα 20 εκατ. ευρώ.
Ο διαγωνισμός
Στον τρέχοντα διαγωνισμό η εκτιμώμενη συνολική αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ και η προθεσμία υποβολής των προσφορών (που θα πρέπει να έχουν μίνιμουμ διάρκεια ισχύος 6 μηνών) λήγει στις 10 Ιανουαρίου 2022. Με βάση το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται ότι ο ανάδοχος θα έχει αναδειχθεί τον Μάρτιο και η ολοκλήρωση της κατασκευής ορίζεται για τον Δεκέμβριο του 2022.
Όσον αφορά τα κριτήρια συμμετοχής των υποψηφίων, θα πρέπει να διαθέτουν μέσες ετήσιες καθαρές πωλήσεις κατά την τελευταία τριετία (χρήσεις 2018,2019, 2020) τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ, καθώς και αντίστοιχη δυνατότητα έκδοσης εγγυητικής επιστολής.
Σχετικά με την τεχνική ικανότητα απαιτείται αποδεδειγμένη εμπειρία, με τη μορφή σχεδιασμού, κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης τουλάχιστον ενός φωτοβολταϊκού πάρκου εγκατεστημένης ισχύος 5 MWp που ολοκληρώθηκε τα τελευταία 5 χρόνια. Η εμπειρία θα αποδεικνύεται από γραπτή βεβαίωση του πελάτη σχετικά με το κόστος και την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση.
Από τους όρους του διαγωνισμού προκύπτει ότι βαρύτητα 70% θα έχει η οικονομική προσφορά για την τιμή «με το κλειδί στο χέρι» του έργου καθώς και για τις ετήσιες αμοιβές συντήρησης για περίοδο 8 ετών.
Οι ενέργειες γίνονται στα πλαίσια της απόφασης που έλαβε ο οργανισμός για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2025.