Σε ένα πράγμα, ομονόησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, κατά την σημερινή τους αντιπαράθεση στη Βουλή και δεν ήταν άλλο από την ανάγκη ανάπτυξης των Ανανέωσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες για προφανείς λόγους εξαιρούνται και από τον νέο έκτακτο φόρο που θα επιβληθεί στους ενεργειακούς ομίλους.
Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή από ΑΠΕ. Οπως είπε χαρακτηριστικά "Θα απλοποιήσουμε και άλλο το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι μία κατεύθυνση την οποία δίνει συνολικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας την οποία έχει σήμερα στη διάθεσή της η χώρα μας", "συμπληρώνοντας πως οφείλουμε "να υπερδιπλασιάσουμε την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030."
Αντίστοιχα ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τη στήριξη των ΑΠΕ αφού επίσης από το βήμα της Βουλής άσκησε κριτική ότι δεν έχουν γίνει επενδύσεις σε αυτές, λέγοντας "Δεν κάνατε επενδύσεις στις ΑΠΕ, θα φέρετε επιτέλους το χωροταξικό;".
Τα ουρανοκατέβατα
Σε σχέση με την φορολόγηση των περίφημων "ουρανοκάτεβατων" κερδών των ενεργειακών ομίλων, ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι θα αφορά τις τεχνολογίες παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά.
Αντίθετα εξαιρούνται οι ΑΠΕ, καθώς δεν μπορούν να έχουν υπερκέρδη καθώς αμείβονται με εγγυημένες τιμές.
Ως εκ τούτου ακόμη κι ένα ευρώ επιπλέον των συγκεκριμένων τιμών, πηγαίνει υποχρεωτικά απευθείας στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι εκπτώσεις που δίνονται αυτή τη στιγμή τα τιμολόγια των καταναλωτών.
Ουσιαστικά επειδή οι ΑΠΕ παράγουν και αμείβονται πολύ φθηνότερα από την τιμή που διαμορφώνεται από τους σταθμούς ορυκτών καύσιμων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, δημιουργούν αυτό το σημαντικό οικονομικό πλεόνασμα που επιστρέφουν στην αγορά.
Σύνοδος κορυφής
Oι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ετοιμάζονται να συζητήσουν στη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά αύριο Πέμπτη για το πώς θα ξαλαφρώσουν το βάρος των πλέον ευάλωτων καταναλωτών και θα στηρίξουν τις εταιρείες του μπλοκ μεσούσης μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης, που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, θα εξετάσουν μια σειρά λύσεων που προτείνει η Κομισιόν για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της εκτίναξης των τιμών, υποστηρίζοντας πιθανώς τη χρήση ενός νέου πλαισίου κρίσης κρατικών ενισχύσεων, σύμφωνα με προσχέδιο πολιτικής δήλωσης που είδε το Bloomberg.
«Όπως προτείνει η Επιτροπή, η προσωρινή φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών μπορεί να είναι μια χρήσιμη πηγή χρηματοδότησης», πιθανότατα θα αναφέρουν στο τελικό ανακοινωθέν, που ίσως αλλάξει προτού εγκριθεί. Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ πέταξε την ιδέα της επιβολής ενός τέτοιου φόρου τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνοντας ότι οι αποδόσεις ορισμένων ενεργειακών εταιρειών που δεν εξαρτώνται από το φυσικό αέριο -- και επομένως δεν αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλό κόστος παραγωγής -- θα μπορούσαν να υπόκεινται σε ειδικά μέτρα, τα έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των καταναλωτών.
Οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβολικά κέρδη έως και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ για φυσικό αέριο, άνθρακα, πυρηνική ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια το 2022, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.