Σε μια περιοχή που για δεκαετίες αποτέλεσε την ενεργειακή “καρδιά” της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το στίγμα της ενεργειακής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός από την Κοζάνη, όπου βρίσκεται για να παραστεί και να μιλήσει στα εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, του μεγαλύτερου σε λειτουργία έργου ΑΠΕ μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα με φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκτιμάται ότι θα δώσει εν τοις πράγμασι, το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η χώρα στον γεμάτο προκλήσεις ενεργειακό πεδίο.
Με έμφαση στις ΑΠΕ και το “πρασίνισμα” μιας ολόκληρης περιοχής αναμένεται να αναφερθεί σε όλο το φάσμα των δράσεων που προωθεί η κυβέρνηση για την “ενεργειακή ανεξαρτησία” της χώρας, με αιχμή τόσο τις ΑΠΕ, όσο και τις διασυνδέσεις της χώρας. Άλλωστε χθες έγινε στην Αθήνα, σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών η τριμερής Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ που αναμένεται να έχει συνέχεια σε επίπεδο υπουργών ενέργειας.
Ειδικά για τις ΑΠΕ, με αιχμή το έργο των ΕΛΠΕ, που αποτελεί έργο “πρωταθλητής” στον κλάδο ΑΠΕ διεθνώς, συνολικής ισχύος 204 MW και αποδίδει και 500.000 ευρώ ετησίως ως ανταποδοτικά τέλη στους Δήμους Κοζάνης και Εορδαίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει και πάλι το ρόλο της πράσινης μετάβασης για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Ειδική αναφορά αναμένεται και στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης, ενώπιον και των αρμοδίων υπουργών Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και αν. Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση. Να σημειωθεί ότι παρουσία της διοίκησης του Ομίλου των ΕΛΠΕ θα αναδειχθεί και το πώς ένας παραδοσιακός επιχειρηματικός Όμιλος προχωρά στις αποφάσεις της διοίκησης των ΕΛΠΕ, που από το Μάιο του 2021 τον πράσινο μετασχηματισμό του, προτάσσοντας τη στροφή στην πράσινη ενέργεια και σε νέες τεχνολογίες, όπως το πράσινο υδρογόνο, τη δέσμευση διοξειδίου και τα βιοκαύσιμα. Ο Όμιλος, άλλωστε, έχει θέσει το φιλόδοξο στόχο να παρέχει ενεργειακές λύσεις χαμηλών εκπομπών CO2, μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμά του 50% μέχρι το 2030
Η επένδυση
Η συνολική επένδυση, που έγινε εν μέσω αντιξοοτήτων λόγω πανδημίας στην ώρα του, ανέρχεται στα €130 εκατ., με ελληνική συμμετοχή σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία άνω του 35%, ενώ οι περισσότερες από τις 350 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή προήλθαν από την περιοχή. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που αναπτύχθηκαν σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων. Οι εργασίες κράτησαν 16 μήνες ενώ καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και το λιμάνι του Πειραιά από όπου προέρχονταν ο εξοπλισμός των πάνελ.
Υπολογίζεται ότι σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων, σε ύψωμα 1110 μέτρων, θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
Μετά τις ανακοινώσεις στην Κοζάνη, δε, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε αντίστοιχες και για τα ζητήματα των εξορύξεων που αποτελούν, άλλο ένα πεδίο πολιτικής όπου ποντάρει η κυβέρνηση μετά από αδράνειες δυο ετών.