Νομοθετικές ρυθμίσεις για την αύξηση της χωρητικότητας του ηλεκτρικού δικτύου προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να επιταχυνθεί η σύνδεση νέων ΑΠΕ και να δεσμευθεί χώρος για αυτοπαραγωγή και net metering.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές ρυθμίσεις είναι σχεδόν έτοιμες και αναμένεται να κατατεθούν το επόμενο διάστημα για ψήφιση, καθώς η κυβέρνηση θέλει να δώσει ώθηση στην πράσινη μετάβαση με τη σύνδεση νέων έργων ΑΠΕ τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών ενέργειας.
Χρονιά ρεκόρ
Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή πριν από μερικές ημέρες παρουσία της επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, είχε αναφέρει ότι το 2022 θα αποτελέσει χρονιά ρεκόρ, δεδομένου ότι θα συνδεθούν νέα έργα παραγωγής πράσινης ενέργειας έως και 2 GW.
Σύντομα το ΥΠΕΝ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να καταλήξουν στους όρους που θα διέπουν την επόμενη δημοπρασία ΑΠΕ, η οποία θα είναι μεγαλύτερη που θα έχει διεξαχθεί έως τώρα.
Όπως τονίζουν αξιόπιστες πηγές, η επόμενη ανταγωνιστική διαδικασία θα αφορά σε δημοπρατούμενη ισχύ που ενδέχεται να φτάσει έως και 1 GW. Ο επόμενος διαγωνισμός θα είναι ο πρώτος που θα διεξαχθεί με το νέο πλαίσιο στήριξης που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο.
Με ποσόστωση για αιολικά
Η δημοπρασία προβλέπει ποσόστωση 30% για αιολικούς σταθμούς, προκειμένου να μην μονοπωλήσουν τη διαδικασία φωτοβολταϊκά έργα που έχουν αισθητά χαμηλότερο κόστος εξοπλισμού.
Συνολικά, με το νέο σχήμα στήριξης αναμένεται να δημοπρατηθούν έργα ΑΠΕ ισχύος 4 GW έως το 2025.
Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί η διαδικασία για την απελευθέρωση χώρου στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως έχει επισημάνει ο κ. Σκρέκας σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο ΔΕΔΔΗΕ θα ξεκινήσει σύντομα την εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο να βρεθεί και να δεσμευθεί χώρος στο δίκτυο.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι να απελευθερωθεί χώρος μεταξύ 500 – 1.000 MW, ο οποίος θα διατεθεί για αυτοπαραγωγή και ενεργειακό συμψηφισμό σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες καταναλωτών: ανεξάρτητους παραγωγούς, μεταποίηση και βιομηχανία, αγρότες και νοικοκυριά.
Εκτός από τη μελέτη, ο ΔΕΔΔΗΕ θα αναλάβει την ανάπτυξη νέου πληροφοριακού συστήματος για να γίνεται ευκολότερα και ταχύτερα η διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για ενεργειακό συμψηφισμό.