Αλλαγές στους εθνικούς στρατηγικούς στόχους για την πράσινη μετάβαση φέρνει το σχέδιο REPowerEU, το οποίο θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη της Ευρώπης για την πολυπόθητη ενεργειακή αυτονομία με την ταχεία απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων και την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναθεωρήσει τον στόχο για τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για το 2030, από 2 GW που ήταν αρχικά σε πάνω από 3 GW. O νέος στόχος αναμένεται να συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που είναι υπό αναθεώρηση.
Το ΥΠΕΝ, με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, καθόρισε το πλαίσιο για τη λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση των έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Με την ίδια ρύθμιση καθορίστηκαν και οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση έργων αντλησιοταμίευσης, για τα οποία εφεξής θα ισχύει η ίδια διαδικασία όπως για υδροηλεκτρικές μονάδες άνω των 15 MW.
Η τροπολογία ήταν απαραίτητη, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για την εγκατάσταση μπαταριών άνω των 700 MW και του έργου της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW. To ΥΠΕΝ σκοπεύει να ενισχύσει τα έργα αυτά με 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Προς διαβούλευση η αδειοδότηση
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το σχέδιο νόμου για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης σταθμών ΑΠΕ και την εκπόνηση του θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Το νομοσχέδιο θα επιταχύνει ακόμα περισσότερο τη συμβασιοποίηση και σύνδεση νέων έργων παραγωγής πράσινης ενέργειας και θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου για το 2030, ο οποίος προβλέπει ότι η εγκατεστημένη ισχύς των σταθμών ΑΠΕ θα υπερβεί τα 20 GW.
Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων, παραγωγής και εμπορίου και προστασία του περιβάλλοντος στις 8 Απριλίου, παρουσία της επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι το 2022 θα αποτελέσει χρονιά ρεκόρ σε ό,τι αφορά νέες συνδέσεις έργων ΑΠΕ.
Όπως τόνισε, έως το τέλος του έτους αναμένεται να συνδεθούν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έργα ισχύος άνω των 2 GW. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το 2021 η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών και αιολικών μονάδων που συνδέθηκαν ανήλθε σε περίπου 1,5 GW.