Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες σπιτιών με μπαταρίες για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στο σχέδιο το οποίο όπως είπε θα προταθεί από την ελληνική πλευρά για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα REPowerEU.
Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρεθούν ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι το ΥΠΕΝ συμβαδίζει απόλυτα με το μέτρο που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του REPowerEU, για τη μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες κτιρίων στα 27 κράτη μέλη.
Ο προϋπολογισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δράση για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα έχει προϋπολογισμό περίπου 300 εκατ. ευρώ και ο στόχος του ΥΠΕΝ είναι να εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψει το 50% του προγράμματος.
Τα έργα που θα ενταχθούν στο REPowerEU θα χρηματοδοτηθούν από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που ανέρχονται σε 12,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ενώ αναμένεται η χώρα μας να εξασφαλίσει επιπλέον επενδυτικούς πόρους ύψους έως και 5 δισ. ευρώ από τα έσοδα δικαιωμάτων εκπομπών CO2, το Ταμείο Συνοχής και το πρόγραμμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Εκτός από τις κατοικίες, το ΥΠΕΝ προωθεί και ένα πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Στην πρωτοβουλία αυτή έχει αναφερθεί επανειλημμένα ο Κώστας Σκρέκας, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 150 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, είναι πολύ πιθανό ο προϋπολογισμός για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών οροφής σε επιχειρήσεις να υπερδιπλασιαστεί, προκειμένου να προσαρμοστεί το πρόγραμμα στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η απόφαση της Ευρώπης να επιταχύνει την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία.
Μικρή αύξηση στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουν τα νοικοκυριά τον Μάιο
Το απόγευμα της Τρίτης δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουν τα νοικοκυριά στις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και κρατών που δεν εντάσσονται στην Ε.Ε..
Τα στοιχεία δημοσιεύονται σε μηνιαία βάση από τον ανεξάρτητο φορέα Household Energy Price Index, στον οποίο συμμετέχουν οι ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία συμβούλων VaasaETT που εξειδικεύεται σε θέματα ενέργειας.
Η λιανική τιμή που πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων, διαμορφώθηκε τον Μάιο σε 0,23.8 ευρώ/kWh, χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 27 κρατών μελών που ανήλθε σε 0,27.2 ευρώ/kWh.
Η τιμή του Μαΐου είναι αυξημένη σε σχέση με τον Απρίλιο που διαμορφώθηκε σε 0,21.4 ευρώ/kWh, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού.
Συνολικά, 15 ευρωπαϊκές χώρες έχουν υψηλότερη τιμή στη λιανική αγορά από την Ελλάδα, με τη Βρετανία και την Ιταλία να έχουν το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα με τιμές που αγγίζουν τα 0,50 ευρώ/kWh. Ακριβότερες τιμές πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ισπανία (0,32.2 ευρώ/kWh) και την Πορτογαλία (0,25.7 ευρώ/kWh) στις οποίες αναφέρεται συχνά η αξιωματική αντιπολίτευση.