Μενού Ροή
default
Γραφειοκρατία και απρόθυμοι ντόπιοι θολώνουν την ηλιακή ενέργεια της Γερμανίας

Δύο γερμανικές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ελπίζουν να κατασκευάσουν ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά πάρκα της χώρας ανάμεσα σε λόφους στην ανατολική περιφέρεια του Μπάρνιμ για να βελτιώσουν την ενεργειακή ασφάλεια εν όψει μιας πρωτοφανούς κρίσης εφοδιασμού.

Όμως το έργο αντιμετωπίζει δεκάδες εμπόδια, ακόμη και καθώς η Ρωσία, στην οποία η Γερμανία βασίζεται εδώ και δεκαετίες, μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου, εγείροντας φόβους για πλήρη διακοπή.

Αν και οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Notus και Boreas ξεπέρασαν αυτόν τον μήνα τις αντιρρήσεις του δήμου που το είχαν καθυστερήσει επί 18 μήνες, χρειάζονται την έγκριση από περίπου 30 δημόσιους φορείς που μπορούν ο καθένας να στείλει επιφυλάξεις για το σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να προσαρμοστεί.

Οι γνώστες του κλάδου λένε ότι απαιτείται ομοσπονδιακή δράση για να αρθούν τα τοπικά εμπόδια στις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια, με τον ίδιο τρόπο που συνέβη για την αιολική ενέργεια, και να εξομαλυνθεί ο δρόμος για την επίτευξη ενός πιο φιλόδοξου στόχου για τη φωτοβολταϊκή (Φ/Β) ενέργεια που συμφωνήθηκε από το γερμανικό κοινοβούλιο αυτό το μήνα.

Ο γενικός στόχος είναι η Γερμανία να καλύπτει το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, από τον προηγούμενο στόχο του 65% και το 41% το 2021.

«Όσο λιγότερο χρόνο πρέπει να ξοδεύουν οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας για τη γραφειοκρατία, τόσο περισσότερα ηλιακά συστήματα μπορούν να εγκαταστήσουν τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Κάρστεν Κόερνιγκ, επικεφαλής της ένωσης ηλιακής ενέργειας της Γερμανίας. Ζήτησε μεταρρύθμιση για την ελάφρυνση της γραφειοκρατίας και σαφείς προθεσμίες για την επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων.

Οι διαδικασίες αδειοδότησης και σχεδιασμού σήμαιναν ότι έργα παρόμοιας κλίμακας στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, έδρα της Barnim, χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 10 χρόνια για να ξεκινήσουν.

Για τα γερμανικά δεδομένα, το έργο Barnim κινείται σχετικά γρήγορα, αφού ξεπέρασε τις αρχικές αντιστάσεις, αλλά πρέπει να διατηρήσει την υποστήριξη των δημοτικών αρχών που έχουν τον τελευταίο λόγο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας, το οποίο εποπτεύει τα ενεργειακά θέματα, δήλωσε ότι το υπουργείο έχει επίγνωση της πιθανής ανάγκης για περαιτέρω ενέργειες.

«Γνωρίζουμε ότι οι υψηλοί στόχοι επέκτασης των φωτοβολταϊκών αποτελούν πρόκληση. Ως εκ τούτου, θα παρακολουθούμε στενά την περαιτέρω ανάπτυξη των ηλιακών πάρκων και, εάν είναι απαραίτητο, θα εξετάσουμε επίσης περαιτέρω μέτρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Reuters.

Νικητές εναντίον ηττημένων

Η Σιμόνε Κράουσκοπφ, η τοπική δήμαρχος και επικεφαλής ενός δεκαμελούς δημοτικού συμβουλίου στο Barnim, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου μιας ώρας οδήγησης από το Βερολίνο, δήλωσε στο Reuters ότι χάρηκε όταν η Notus και η Boreas τον Ιανουάριο του 2020 προσέγγισαν το συμβούλιο με μια προσφορά για την κατασκευή ενός ηλιακού πάρκου κοντά στο χωριό Tempelfelde.

Με προγραμματισμένη εγκατεστημένη ισχύ περίπου 110 μεγαβάτ αιχμής (MWp) το έργο, το οποίο θα καλύπτει μια έκταση στο μέγεθος περισσότερων από 260 γηπέδων ποδοσφαίρου, θα μπορούσε να παρέχει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για πάνω από 30.000 νοικοκυριά.

Ωστόσο, δεν χαιρέτισαν όλοι την αίτηση.

Ορισμένοι από τους κατοίκους του Tempelfelde δήλωσαν ότι μόνο οι ιδιοκτήτες γης που εκμισθώνουν τη γη τους στις εταιρείες έναντι περίπου 2.000 έως 3.000 ευρώ ετησίως ανά εκτάριο και οι ίδιες οι εταιρείες θα επωφεληθούν.

Σε ένα τοπίο δημοφιλές για τους λόφους και τα δάση του, ορισμένοι ανησυχούσαν επίσης για τις επιπτώσεις στον τουρισμό.

Η Τζουλιάν Ούλιγκ δήλωσε ότι το έργο θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη μικρή της επιχείρηση ιππικού τουρισμού, καθώς η ιππασία αλόγων δίπλα σε ένα τεράστιο ηλιακό πάρκο αντί για χωράφια με κίτρινη ελαιοκράμβη θα μπορούσε να αποτρέψει τους δυνητικούς πελάτες.

«Ολόκληρο το Βρανδεμβούργο προσπαθεί πολύ σκληρά τα τελευταία 20 χρόνια να καθιερωθεί ως τουριστικός προορισμός», δήλωσε η Ούλιγκ. Είπε ότι δεν είναι κατά της ηλιακής ενέργειας, αλλά ότι το έργο είναι πολύ μεγάλο για ένα μικρό χωριό που έχει ήδη δεκάδες ανεμογεννήτριες.

«Αυτοί είναι απλώς οι νικητές και εμείς οι χαμένοι», είπε.

Κύριο εμπόδιο

Η Ούλιγκ, μαζί με άλλους περίπου 20 κατοίκους, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία πολιτών, με άλλα λόγια, μια τοπική εκστρατεία για να πιέσει τις εταιρείες να μειώσουν το έργο τους ή να πιέσουν το συμβούλιο να το απορρίψει ολόκληρο.

Οι εταιρείες υιοθέτησαν ορισμένες από τις προτάσεις της πρωτοβουλίας για μείωση της κλίμακας του έργου και προσθήκη περισσότερου πρασίνου για να περιβάλλουν τα πάνελ, δήλωσαν η Ούλιγκ και οι εταιρείες.

Η πρωτοβουλία των πολιτών εξακολουθούσε να θεωρεί το έργο πολύ μεγάλο και το δημοτικό συμβούλιο αρχικά το καταψήφισε τον περασμένο Νοέμβριο πριν το εγκρίνει τον Ιούλιο – συμπτωματικά την ίδια ημέρα που το κοινοβούλιο του Βερολίνου ενέκρινε τον νέο νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Άντρε Μπάρτζ, υπεύθυνος ανάπτυξης έργων στην Notus GmbH, δήλωσε ότι οι επενδυτές ηλιακής ενέργειας είναι συνηθισμένοι στις αντιδράσεις, αλλά θεωρεί ότι η ένταση των αισθημάτων είναι ασυνήθιστη.

Οι κάτοικοι που αντιτίθενται και υποστηρίζουν το έργο δήλωσαν ότι η ηλιακή ενέργεια χρειάζεται κάποιες από τις ρυθμίσεις που ισχύουν ήδη για την αιολική ενέργεια, όπου κάθε κρατίδιο πρέπει, για παράδειγμα, να παραχωρήσει μια ελάχιστη έκταση για ανεμογεννήτριες.

Για τα μη επιδοτούμενα ηλιακά πάρκα, ο κανονισμός προβλέπει μόνο γενικές συστάσεις που δεν είναι δεσμευτικές.

«Υπάρχουν πάντα μόνο κατευθυντήριες γραμμές και ερμηνεύονται πολύ διαφορετικά από κάθε δήμο. Αυτό το καθιστά δύσκολο μερικές φορές», δήλωσε ο Μάρτιν Στέεμπ, υπεύθυνος ανάπτυξης έργων στην Boreas Energie GmbH.

Ο Κάρστεν Πρέους, πρόεδρος της περιβαλλοντικής ομάδας BUND στο Βρανδεμβούργο, δήλωσε ότι η παραχώρηση τέτοιας ευχέρειας στα τοπικά συμβούλια ενέχει τον κίνδυνο να επιβαρυνθούν με διαδικασίες οι άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά.

Οι άδειες «διαρκούν για πάντα»

Η Λέα Μιούλερ, υπεύθυνη ανάπτυξης φωτοβολταϊκών έργων στη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας EnBW, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο της Γερμανίας, δήλωσε ότι οι τοπικές αναφορές και οι πρωτοβουλίες πολιτών σημαίνουν ότι ορισμένα ηλιακά έργα μπορεί να διαρκέσουν «για πάντα».

Είπε ότι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στις λύσεις παρά στα προβλήματα, “μερικές φορές σκεπτόμενοι έξω από το κουτί”.

Στο Βρανδεμβούργο, η EnBW λειτουργεί τρία μεγάλα ηλιακά πάρκα που παράγουν τόση ηλεκτρική ενέργεια όση 65.000 νοικοκυριά εξοπλισμένα με ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή, δήλωσε η Μιούλερ.

Το αραιοκατοικημένο κρατίδιο παράγει ήδη περισσότερο από το ένα δέκατο της ενέργειας που καταναλώνεται στη Γερμανία.

Αλλά για να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας για το 2030 όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, η Γερμανία χρειάζεται περισσότερα έργα μεγάλης κλίμακας ή πολλά μικρότερα πάρκα. «Αλλά αν κάθε μικρό έργο διαρκεί τόσο πολύ όσο διαρκεί σήμερα, δεν νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Ο νέος νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κήρυξε την επέκταση ως «εξαιρετικού δημόσιου συμφέροντος», γεγονός που θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες έγκρισης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας.

Επεκτείνει τις περιοχές που επιτρέπονται για ηλιακή ενέργεια κατά μήκος χερσαίων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος και δήλωσε ότι το υπουργείο πιστεύει ότι προς το παρόν υπάρχει αρκετή γη διαθέσιμη για ηλιακά πάρκα.

Ακόμη και με την έγκριση του Ιουλίου από το συμβούλιο του Barnim, το αν οι Boreas και Notus θα μπορέσουν να κατασκευάσουν το ηλιακό τους έργο, εξαρτάται από την εξασφάλιση πολλών ακόμη αδειών.

Μόλις επιτευχθούν αυτές, ένα τελικό σχέδιο 700 έως 900 σελίδων θα παρουσιαστεί στο συμβούλιο του Barnim.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών σκοπεύουν εν τω μεταξύ να συνεχίσουν να ασκούν πίεση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

«Σίγουρα θα συνεχίσουμε να βάζουμε το δάχτυλό μας στην πληγή», δήλωσε η Ούλιγκ.

Ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή ημερομηνία κατά την οποία το ηλιακό έργο θα μπορούσε να πάρει το πράσινο φως, ο Κράουσκοπφ ήταν αόριστος.

«Στη Γερμανία, συμβαίνει συχνά να χρησιμοποιούνται νόμοι για να αποτρέψουν πράγματα από το να συμβούν», δήλωσε. «Όχι για να κάνουν τα πράγματα δυνατά».

EURACTIV.com with Reuters

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας