Σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Σλοβακία είναι οι κερδοσκοπικές κρατήσεις δυναμικότητας και οι αδιαφανείς διαδικασίες σύνδεσης με το δίκτυο από τις εταιρείες διανομής, αναφέρει η EURACTIV Σλοβακίας.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν αποτελούν πλέον μόνο μια λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αποτελούν επίσης μέσο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ και τη μείωση των τιμών της ενέργειας. Με αυτό το σκεπτικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο REPowerEU, το οποίο υπολογίζει στη μαζική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής, τα κύρια εμπόδια για την ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ περιλαμβάνουν τις διοικητικές διαδικασίες, οι οποίες είναι συνήθως πολύ περίπλοκες, διαρκούν πολύ και δεν είναι διαφανείς. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι στη Σλοβακία είναι επίσης προβληματική η πρόσβαση των νέων πηγών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη σύνδεση στο δίκτυο και τις λειτουργικές διαδικασίες ενδέχεται να καθυστερήσουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αρκετά κράτη μέλη, λένε οι αναλυτές. Η μελέτη αναφέρει ως παράδειγμα τη Σλοβακία. Τα κυριότερα προβλήματα σύνδεσης στο δίκτυο είναι πολύ συχνά αποτέλεσμα της ανεπαρκούς χωρητικότητας του δικτύου και των μακροχρόνιων συζητήσεων σχετικά με τον τρόπο σύνδεσης στο δίκτυο σε ποια τιμή. Αυτό οδηγεί σε καθυστερήσεις στα πράσινα έργα.
Η Επιτροπή κατηγορεί εδώ και καιρό τη Σλοβακία για τις χαμηλές φιλοδοξίες της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για το κλίμα και την ενέργεια (NECP), στόχος της Σλοβακίας είναι να παράγει το 19,2% της συνολικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Η Επιτροπή, ωστόσο, συνέστησε στη Σλοβακία να παράγει τουλάχιστον 24%.
Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές δεν λαμβάνουν ακόμη υπόψη τους υψηλότερους στόχους της Ένωσης για το 2030 ούτε επιταχύνουν την ανάπτυξή τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Στη Σλοβακία, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνδεθεί στο δίκτυο ένας τεράστιος αριθμός νέων πηγών. Οι εταιρείες διανομής, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η χωρητικότητα είναι ήδη γεμάτη.
Ο Juraj Kubica, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ηλεκτρικής Ενεργειακής Μηχανικής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής, υποστηρίζει ότι μια σημαντική ικανότητα για τη δέσμευση νέων πηγών μπορεί να επιτευχθεί με τεχνικά μέτρα και με την αλλαγή της δομής των τιμολογίων.
Εκτός του ότι το δίκτυο δεν συνδέει αρκετές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η χωρητικότητά του χρησιμοποιείται μερικές φορές από κερδοσκοπικές εφαρμογές. Αυτό σημαίνει ότι υποβάλλονται αιτήσεις, αλλά δεν κατασκευάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα για διάφορους λόγους.
Πηγή: euractiv.gr