Μενού Ροή
Επενδυτικό μπαράζ με νέα έργα ΑΠΕ 1,8 GW από EDF Hellas και Volton

Ένα μπαράζ νέων επενδύσεων στο χώρο των ΑΠΕ σηματοδοτούν οι βεβαιώσεις παραγωγού ειδικού έργου που ενέκρινε η ΡΑΕ προς τον ελληνικό βραχίονα του γαλλικού κολοσσού EDF, αλλά και την εταιρεία Volton, συμφερόντων των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη.

Και τούτο καθώς αυτές οι οκτώ βεβαιώσεις δρομολογούν νέα έργα, -αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα-, συνολικής ισχύος 1,8 GW.

Τα έξι από αυτά, ισχύος 1,34 GW αφορούν την θυγατρική της EDF, Αιολική Θεοδώρων και τα δύο, ισχύος 453 MW, την Volton.

Σε τροχιά εκτόξευσης η EDF στην Ελλάδα

Για τον εγχώριο βραχίονα της EDF Renouvelables έχει καταστεί σαφές από όλες τις τελευταίες κινήσεις ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό επενδυτικό προορισμό με στόχο την εκτόξευση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ, τόσο σε αιολικά και φωτοβολταικά, όσο και σε μονάδες αποθήκευσης.

Σημειώνεται ότι η EDF En Hellas διαθέτει χαρτοφυλάκιο με έργα σε λειτουργία συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 300 MW. Εξ αυτών σε επίπεδο αιολικών πάρκων η εγκατεστημένη ισχύς της ήταν 238,2 MW, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ για το πρώτο εξάμηνο του 2022, ευρισκόμενη στην 6η θέση μετά τις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Enel Green Power, Iberdrola Rokas, Eren Group. Παράλληλα, προχωρεί στην ανάπτυξη και μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε διάφορες περιοχές της χώρας, συνολικής ισχύος άνω των 500 MW. H εταιρεία διαθέτει έργα με άδειες παραγωγής άνω των 4,5 GW, ενώ με τις νέες βεβαιώσεις τα μεγέθη αυξάνονται περαιτέρω.

Συγκεκριμένα, η Αιολική Θεοδώρων εξασφάλισε τρεις βεβαιώσεις παραγωγού ειδικού έργου για φωτοβολταικά πάρκα συνολικής ισχύος 460 MW, τα οποία θα υλοποιηθούν μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης και ιδίων κεφαλαίων της απώτερης μετόχου EDF Renouvelables S.A.

Το πρώτο, ισχύος 190 MW, αφορά στις περιοχές Αρκαδίας και Αχαΐας, στις Δημοτικές Ενότητες Καλαβρύτων, Κλείτορος, Παιών και Φαρρών.

Το δεύτερο φωτοβολταϊκό είναι ισχύος 120 MW και αφορά στην περιοχή Βαλτετσίου και Φαλαισίας του Δήμου Μεγαλόπολης.

Το παραπάνω έργα αποτελούν μέρος συγκροτήματος σταθμών ΑΠΕ συνολικής ισχύος 570,665 MW με κοινή αυτοτελή διασύνδεση. Ειδικότερα προβλέπεται ότι ως ενιαίο έργο θα διασυνδεθεί στο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας με ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής τάσης. Η διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί στο ΚΥΤ Διστόμου της Περιφέρειας Φωκίδας.

Το τρίτο φωτοβολταϊκό πάρκο θα είναι ισχύος 150 MW και θα αναπτυχθεί στην περιοχή Βαλτετσίου, Κορυθίου, Σκιριτιδας και Τεγέας του Δήμου Τρίπολης. Αποτελεί και αυτό μέρος συγκροτήματος σταθμών ΑΠΕ συνολικής ισχύος 337,11 MW με την ίδια κοινή αυτοτελή διασύνδεση.

Οι άλλες τρεις βεβαιώσεις παραγωγού ειδικού έργου αφορούν αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 884 MW τα οποία επίσης θα υλοποιηθούν μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης και ιδίων κεφαλαίων της απώτερης μετόχου EDF Renouvelables S.A.

Το πρώτο και μεγαλύτερο ισχύος 417,6 MW προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί σε περιοχές της Ηλείας, της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας (Δήμοι Ανδρίτσαινας, Κρεστένων, Μεγαλόπολης, Οιχαλίας και Ζαχάρως), ενώ αποτελεί μέρος συγκροτήματος σταθμών ΑΠΕ συνολικής ισχύος 537,6 MW.

Το δεύτερο αιολικό είναι 280,665 MW και αφορά σε περιοχές της Αρκαδίας, της Αχαΐας και της Κορινθίας (Δήμοι Γορτυνίας, Καλαβρύτων, Τρίπολης, Ευρυμάνθου και Σικυωνίων), ενώ αποτελεί μέρος συγκροτήματος σταθμών ΑΠΕ συνολικής ισχύος 570,665 MW.

Το τρίτο αιολικό είναι ισχύος 187,11 MW και αφορά στην περιοχή της Αρκαδίας (Δήμοι Μεγαλόπολης, Γορτυνίας και Τρίπολης) ενώ αποτελεί μέρος συγκροτήματος σταθμών ΑΠΕ συνολικής ισχύος 337,11 MW.

Και για τα τρία αιολικά πάρκα προβλέπεται η παραπάνω αυτοτελής διασύνδεση με το ΚΥΤ Διστόμου.

Τα αιολικά της Volton

Δυναμικό «παρών» στο χώρο της ενέργειας, αλλά και των ΑΠΕ δίνουν πλέον και οι επιχειρηματίες Μπάκος και Καϋμένακης, ιδιαίτερα μετά την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Intrakat. Στο πλαίσιο αυτό «κινητοποιείται» και η Volton που εν προκειμένω εξασφάλισε δύο βεβαιώσεις παραγωγού ειδικού έργου για ισάριθμα αιολικά πάρκα, που θα υλοποιηθούν μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης και ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας.

Το πρώτο, ισχύος 298,2 MW, αφορά στην περιοχή της Αργολίδας και της Αρκαδίας (Δήμοι Άργους-Μυκηνών, Τρίπολης, Β. Κυνουρίας και Μεγαλόπολης) και αποτελεί μέρος συγκροτήματος σταθμών ΑΠΕ συνολικής ισχύος 457,7 MW. Το εν λόγω ενιαίο έργο θα διασυνδεθεί στο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας (στο ΚΥΤ Φωκίδας) με ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής τάσης.

Το δεύτερο ισχύος 155,4 MW αφορά στις περιοχές Λακωνίας και Μεσσηνίας (Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Μάνης)και αποτελεί μέρος του παραπάνω συγκροτήματος.

Σημειώνεται ότι οι φορείς υλοποίησης (EDF-Αιολική Θεοδώρων και Volton) είναι υπεύθυνοι να μεριμνήσουν για την αδειοδότηση και κατασκευή (με δικές τους δαπάνες) των έργων διασύνδεσης μέχρι τα όρια του Συστήματος, ενώ σε περίπτωση διαπίστωσης αδυναμίας η βεβαίωση ειδικού έργου ανακαλείται.

Σταύρος Γριμάνης/newmoney.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας