Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε το σχέδιο ενεργειακής στρατηγικής 2022-2031, προκειμένου ο ενεργειακός τομέας να αποτελέσει εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να αυξήσει τις ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και την απασχόληση των νέων.
Η νέα στρατηγική δεν προβλέπει την κατασκευή περισσότερων υδροηλεκτρικών σταθμών, με βάση τα αποτελέσματα προηγούμενων έργων, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Αρτάνε Ριζβανόλι, προσθέτοντας ότι ο τομέας της ενέργειας είναι αρκετά πολύπλοκος και αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να επιδεινώνει την κατάσταση.
«Λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμένους υδάτινους πόρους που διαθέτουμε ως κράτος και την περιβαλλοντική ζημιά που έχει γίνει με τα υπάρχοντα έργα, η Στρατηγική προς το παρόν δεν προβλέπει νέα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο, αφού το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκπονήσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τον τομέα των υδάτων, εάν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν υδατικές δυνατότητες, αυτό θα εξεταστεί, αλλά μόνο τη στιγμή που θα είμαστε σίγουροι ότι αυτό είναι σύμφωνο με τους περιβαλλοντικούς στόχους», δήλωσε η Ριζβανόλι.
Σύμφωνα με την ίδια, η στρατηγική προβλέπει έναν ενεργειακό τομέα όπου οι πολίτες θα συμμετέχουν με διάφορους τρόπους.
«Η Ενεργειακή Στρατηγική 2022-2031 καθορίζει τους μακροπρόθεσμους προσανατολισμούς της ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα, θέτει τα θεμέλια για έναν νέο, καθαρότερο ενεργειακό τομέα με αποδοτικότητα και έναν τομέα όπου οι πολίτες θα συμμετέχουν περισσότερο, θα είναι ενεργοί συμμετέχοντες, είτε μέσω της αυτοκατανάλωσης, είτε μέσω της καλύτερης πληροφόρησης και θα μπορούν να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι τόνισε ότι η Στρατηγική στοχεύει στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου ενεργειακού τομέα, ενταγμένου στην πανευρωπαϊκή αγορά, που θα εγγυάται την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την οικονομική προσιτότητα για τους πολίτες.
«Σήμερα, έχουμε στα χέρια μας ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα φέτος, την Ενεργειακή Στρατηγική 2022-2023. Η εξασφάλιση αξιόπιστου εφοδιασμού με οικονομικά προσιτή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε.
«Η στρατηγική αυτή προβλέπει ταχείες και πειστικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Η στρατηγική αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου ενεργειακού τομέα, ενσωματωμένου στην πανευρωπαϊκή αγορά, που θα εγγυάται την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την οικονομική προσιτότητα για τους πολίτες», πρόσθεσε.
Η στρατηγική προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2031 θα εγκατασταθούν 1.600 MGW ενεργειακής ισχύος από ανανεώσιμες πηγές. Η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν επενδύσεις σε δυναμικότητα άνθρακα για να αυξηθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού βραχυπρόθεσμα, καθώς και μια πιθανή επένδυση σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Αλβανία.
Πηγή: euractiv.gr