Μενού Ροή
Σκεπτικισμός για τον στόχο του 45% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα κράτη μέλη

Η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ είναι απρόθυμες να υποστηρίξουν πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση του στόχου της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπορεί να επιβεβαιώσει η EURACTIV.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν επί του παρόντος σχέδια για την αύξηση του στόχου της Ένωσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 45% έως το 2030, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατατέθηκαν τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Ο αναθεωρημένος στόχος προτάθηκε καθώς η Ευρώπη επιδιώκει την έξοδο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα «πολύ πριν από το 2030» σε μια προσπάθεια να σταματήσει να χρηματοδοτεί την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου.

«Δεν πρόκειται μόνο για έναν πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας. Είναι ένας πόλεμος κατά της ενέργειάς μας, ένας πόλεμος κατά της οικονομίας μας, ένας πόλεμος κατά των αξιών μας και ένας πόλεμος κατά του μέλλοντός μας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία υπερασπίστηκε τα σχέδια ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι απρόθυμα να υποστηρίξουν τον στόχο του 45%, σύμφωνα με έγγραφο που συνοψίζει τη θέση των πρωτευουσών της ΕΕ ενόψει της συνάντησης των υπουργών ενέργειας της ΕΕ τη Δευτέρα (19 Δεκεμβρίου).

Αντιθέτως, η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ θα προτιμούσε να παραμείνει στον στόχο του 40% που υπέβαλε η Επιτροπή τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με το έγγραφο που συνέταξε η Τσεχία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

«Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν συλλογικά ότι το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της Ένωσης το 2030 θα είναι τουλάχιστον 40%», αναφέρει το έγγραφο, αναφερόμενο στον στόχο για το 2030 που υπέγραψαν οι χώρες της ΕΕ σε προηγούμενη συνάντηση τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, προς το παρόν δεν υπάρχει πλειοψηφία υπέρ του υψηλότερου στόχου, καθώς αρκετές χώρες-κλειδιά, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία, αρνούνται μέχρι στιγμής να υποστηρίξουν τον στόχο του 45%.

«Το κείμενο που πρότεινε η προεδρία αναφέρει 40% και αυτό δεν μας πειράζει. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τη γενική προσέγγιση», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ που μίλησε στη EURACTIV υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Ευρώπη προμηθεύεται σήμερα μόλις πάνω από το 22% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και η βιομάζα.

Εννέα χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν τον στόχο του 45%

Ορισμένες άλλες χώρες, εν τω μεταξύ, πιέζουν για υψηλότερες φιλοδοξίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Αυστρία, η Δανία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες εξέδωσαν κοινό έγγραφο που υποστηρίζει τον στόχο του 45%.

«Δεδομένης της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης για ταχεία μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις ορυκτές πηγές ενέργειας, ιδίως από τη Ρωσία, με παράλληλη αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού, θεωρούμε ότι η αύξηση του στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 45% είναι απαραίτητη», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή της EURACTIV.

«Δίπλα στην εξοικονόμηση ενέργειας, είναι πιο σημαντικό και επείγον από ποτέ να αυξηθεί γρήγορα η κλίμακα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», προσθέτει το έγγραφο, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί «προϋπόθεση για να ανακτήσουμε τον έλεγχο των τιμών της ενέργειας» και να παραμείνουμε σε τροχιά με τη δέσμευση της ΕΕ για το κλίμα στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ο στόχος του 45% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030 υποστηρίζεται επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει τον ίδιο λόγο επί του θέματος με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Φινλανδία θεωρείται επίσης ότι υποστηρίζει τον στόχο του 45%, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπογράψει το έγγραφο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Η Σουηδία, εν τω μεταξύ, υποστηρίζει αλλά κρατάει στάση αναμονής, καθώς πρόκειται να αναλάβει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ από την Τσεχία την 1η Ιανουαρίου και υποτίθεται ότι θα τηρήσει ουδέτερη στάση.

Η αιολική βιομηχανία θέτει ως προτεραιότητα τη διασφάλιση επίτευξης των στόχων

Οι ακτιβιστές έχουν επικρίνει την τσεχική προεδρία της ΕΕ επειδή δεν υποστηρίζει υψηλότερες φιλοδοξίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εμμένει στον στόχο του 40% που είχε αρχικά τεθεί πριν από τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αυτή η προσπάθεια της τσεχικής προεδρίας να περάσει έναν χαμηλότερο στόχο υπονομεύει τη δέσμευση της ΕΕ απέναντι στους πολίτες της και στην Ουκρανία», δήλωσε η Σέντα Ορχάν, υπεύθυνη εκστρατείας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο CAN Europe.

Ο Πιέτερ ντε Που από την κλιματική δεξαμενή σκέψης E3G χαρακτήρισε τον στόχο του 40% ως «ανεπαρκή» και προέτρεψε τα μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία, να υιοθετήσουν σαφέστερη στάση υπέρ των περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής διφορούμενες ως προς το θέμα και θα πρέπει να υποστηρίξουν το 45% για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα ενισχύσει τις προσπάθειες της ΕΕ να μειώσει τις εξαρτήσεις της από το φυσικό αέριο», δήλωσε ο ντε Που.

Η SolarPower Europe, μια εμπορική ένωση, έχει ταχθεί υπέρ του στόχου του 45%, λέγοντας ότι θα βάλει την Ευρώπη σε τροχιά επίτευξης των δεσμεύσεών της για το κλίμα.

Ωστόσο, η βιομηχανία αιολικής ενέργειας έχει υιοθετήσει μια πιο διαφοροποιημένη στάση, λέγοντας ότι η προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν.

«Οι νέοι στόχοι είναι σπουδαίοι, αλλά τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Ζιλ Ντίκσον, ο οποίος προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να διαθέσουν αρκετές περιοχές για έργα αιολικής ενέργειας και να βελτιώσουν την αδειοδότηση.

«Οι σημερινές διαδικασίες αδειοδότησης είναι πολύ περίπλοκες και πολύ χρονοβόρες για να πλησιάσουν τον στόχο του 40% ή του 45%», δήλωσε στη EURACTIV.

Η αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας θα απαιτήσει επίσης «τεράστιες επενδύσεις» σε παραγωγική ικανότητα, καθώς και επενδύσεις σε υποστηρικτικές υποδομές όπως δίκτυα, λιμάνια και πλοία.

«Εάν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, οποιοσδήποτε επικαιροποιημένος στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030 παραμένει ακαδημαϊκός. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι υγιείς βιομηχανικές πολιτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», προειδοποίησε ο Ντίκσον.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας