«Ηγγικεν η ώρα» για το πολυαναμενόμενο «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», καθώς ο Οδηγός του Προγράμματος που θα έχει αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ είναι έτοιμος και η προδημοσίευσή του αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, πιθανότητα έως την Τετάρτη. Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα, καθώς σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό η σχετική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ θα ανοίξει προς το τέλος του μήνα.
Όπως διευκρινίζεται από αρμόδια στελέχη, στην παρούσα φάση η υποβολή αιτήσεων για επιδότηση για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών ισχύος έως 10 KW θα αφορά μόνο νοικοκυριά. Όσον αφορά στους αγρότες, η έναρξη υποδοχής αιτήσεων θα γίνει σε δεύτερη φάση. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα στον αρχικό του σχεδιασμό προδιάγραφε 120.000 δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές, 90.000 αγρότες και 90.000 επιχειρήσεις. Το σκέλος που αφορά στις επιχειρήσεις εντάχθηκε σε άλλο πρόγραμμα, στο «Πράσινη Μετάβαση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», που προκηρύχθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, όσον αφορά στα οικιακά συστήματα, επιδοτήσεις θα δοθούν μόνο σε φωτοβολταϊκά τα οποία θα συνδυαστούν με μπαταρία, κανόνας που δεν θα ισχύει πάντως για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Η μέγιστη ισχύς οικιακού φωτοβολταϊκού που θα μπορεί να επιδοτηθεί θα είναι 10 kW για τριφασικές παροχές, με μπαταρία μίνιμουμ χωρητικότητας 10 kWh. Στις μονοφασικές παροχές, το πλαφόν ισχύος για το φωτοβολταϊκό θα είναι 5 kW, με ανάλογη αναπροσαρμογή της μίνιμουμ χωρητικότητας της μπαταρίας. Επομένως, αν ένα νοικοκυριό με μονοφασική παροχή επιλέξει φωτοβολταϊκό 5 kW. Ένα νοικοκυριό θα μπορεί να εγκαταστήσει σύστημα μικρότερης ισχύος (πχ. 3 kW), αν οι καταναλώσεις του κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, με ανάλογο «κατώφλι» στη χωρητικότητα της μπαταρίας (δηλαδή κατ' ελάχιστον 3 kWh στο παράδειγμα).
Αναφορικά με το ποσοστό της επιδότησης, θα ξεκινά από 40% και θα φτάνει 60%, με το ποσοστό ανά δικαιούχο να συγκεκριμενοποιείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Πρακτικά, με την ενίσχυση θα καλύπτεται πλήρως το κόστος της μπαταρίας και ένα μικρό ποσοστό -της τάξης του 30%- από το κόστος του φωτοβολταϊκού. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με μόνο κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης. Για την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, πάντως, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η δέσμευση ηλεκτρικού χώρου στο Δίκτυο Διανομής με την κατάθεση αιτήματος σύνδεσης στο πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ που έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και λίγες ημέρες.
Τα συστήματα θα λειτουργούν με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Η ύπαρξη ωστόσο της μπαταρίας θα επιτρέψει τον ακόμη μεγαλύτερο ταυτοχρονισμό, δηλαδή την κατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας χωρίς τη «μεσολάβηση» του δικτύου, αφού οι «πράσινες» κιλοβατώρες που δεν αξιοποιούνται αμέσως μόλις παραχθούν, θα μπορούν να αποθηκεύονται στην μπαταρία για χρήση άλλες ώρες (π.χ. το βράδυ).
Όπως μάλιστα εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, χάρις στην μπαταρία, ο ταυτοχρονισμός θα μπορεί να φτάσει έως και το 60% για ένα τυπικό προφίλ κατανάλωσης ρεύματος νοικοκυριού, από 30% ή και λιγότερο που είναι χωρίς την μπαταρία.
Σημειώνεται τέλος ότι όσον αφορά στις επιχειρήσεις, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει ένα άλλο πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη βάση του οποίου θα επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μεγαλύτερης ισχύος, πιθανότατα έως 100 KW.