Μενού Ροή
Αύξηση των πιθανοτήτων επίτευξης του Net Zero - Όσα πρέπει να εφαρμοστούν

Στο κατά πόσο έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες επίτευξης του Net Zero και τι πρέπει να ακολουθήσει για την επίτευξη των στόχων, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στη σχετική συζήτηση, στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 - 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) Γιάννης Γιαρέντης έκανε μια αναδρομή σημειώνοντας ότι ο Διαχειριστής διαδέχθηκε την ΔΕΔΔΗΕ. «Η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν τόσο καλή. Συνδυάστηκε μεν με την περίοδο που ξεκίνησε η ανάπτυξη των ΑΠΕ ωστόσο είχε προβλήματα. Έκτοτε έχουμε αρχίσει μια πορεία σταθερή και συνεχή προς τα πάνω, που έχει συνδυαστεί με μια αναγέννηση του ΔΑΠΕΕΠ. Από το 2020 είμαστε σε πολύ καλή πορεία. Έγινε μια σοβαρή προσπάθεια εκσυγχρονισμού της εταιρείας. Βελτιώνουμε τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες μας» ανέφερε.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιος Τόσιος, εκανε γνωστό ότι η εταιρεία έχει σχεδιάσει roadmap για το Net Zero. Ενώ πρόσθεσε: «Η ΕΥΔΑΠ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία υποδομών νερού στην Ελλάδα. Ο ρόλος μας είναι διτός: Να παρέχουμε υπηρεσίες στο μεγαλύτερο μέρος των πολιτών και να μειώνουμε τα λειτουργικά μας έξοδα. Ξεκινάμε με την αποτελεσματικότητα και την ανάπτυξη των υποδομών. Στον βασικό μας στόχο μετασχηματισμού περιλαμβάνεται το Net Zero. Εκμεταλλευόμαστε τη γεωγραφία της Ελλάδος για να έχουμε χαμηλό ενεργειακό κόστος. Στοχεύουμε έως το 2030 να διπλασιάσουμε την παραγωγή μας από ΑΠΕ, αλλά και σε συνεργασίες, ενδεχομένως με κάποιο PPA».

Ο ίδιος σημείωσε, ακόμη: «Το νερό να μείνει δημόσιο, να παραμείνει αγαθό που να παρέχεται σε όλους τους πολίτες. Ο μετασχηματισμός είναι θέμα κουλτούρας πάνω από όλα. Κάνουμε τα πάντα με τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ για να αλλάξουμε την κουλτούρα. Θέλουμε να γίνουμε περιβαλλοντικά ουδέτεροι».

Το στέλεχος της Oliver Wyman Ιταλίας, Angelo Rosiello ανέφερε ότι οποιαδήποτε επιχείρηση επηρεάζεται από το επιχειρηματικό μοντέλο. Ενώ πρόσθεσε: «Το να έχουμε μια αρχική στρατηγική μηδενικών εκπομπών, είναι το πλάνο. Χωρίς καμία μετέπειτα στρατηγική δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Να ελεγχθεί τι συμβαίνει σε επίπεδο κλάδου, με ανάλυση, για να είμαστε ακριβείς. Να δούμε και την εφοδιαστική αλυσίδα. Οποιοσδήποτε κλάδος θα πρέπει και να εξασφαλίσει την σωστή εφοδιαστική αλυσίδα. Στην πορεία, πρέπει να ενσωματώνονται οι στόχοι για βιωσιμότητα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε χώρα θέσει το στόχο για Net Zero θα πρέπει να συνυπολογίσει αν υπάρχουν διαθέσιμες σε αυτήν, είτε δημιουργούνται, πράσινες τεχνολογίες. Διότι μπορεί να υπάρξουν ενδεχομένως καθυστερήσεις στις επενδύσεις, είτε και εμπόδια στην υλοποίησή τους. Πρέπει ακόμη να αποφύγουμε την μετεγκατάσταση αυτών των εγκαταστάσεων αλλού, γιατί συμφέρει η παραμονή τους στην Ευρώπη».

Ο σύμβουλος Επιχειρήσεων της KPMG Ελλάδος, Δημήτρης Παπακανέλλου από την πλευρά του τόνισε ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για τα σημεία που μπορεί να αποθηκευτεί το διοξείδιο του άνθρακα. Ενώ πρόσθεσε: «Ένας από τους παράγοντες ανάπτυξης των ΑΠΕ είναι η δημιουργια διασυνδέσεων μεγαλύτερων από τις ήδη υπάρχουσες. Αυτό είναι σημαντικό και σε επίπεδο ΕΕ και δίνει ώθηση στην πιο εύκολη πρόσβαση στην παραγωγή ΑΠΕ. Έχουμε δει ότι σε βάθος 25ετίας θα μπορούσε κανείς να δημιουργήσει στην Ελλάδα μεγάλη αξία».

Σημείωσε ακόμη, ότι η ανάλογη συμπεριφορά των καταναλωτών «είναι κάτι που παραμελούμε σε μεγάλο βαθμό», όπως είπε. «Σαν κοινωνία έχουμε δείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε. Ατομικά και ως καταναλωτές πρέπει να κάνουμε επιλογές που έχουν κλιματική ουδετερότητα. Οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί θα το κάνουν σταδιακά πιο εύκολο» κατέληξε.

Την συζήτηση συντόνισε διευθύντρια επιχειρησιακού συντονισμού και επικεφαλής νομικών θεμάτων για την Ευρώπη στην Advent Technologies, Αντιγόνη Βαφείδου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας